Seks med nosečnostjo: kaj je dobro in kaj ni

Nešteto je vprašanj o seksu med nosečnostjo in so dejstva, ki jih res morate poznati.

1.10.2018 ob 8:54

nosecka_nosecnica.jpg

Če želite zanositi, morate seksati. Tu ni nobenega presenečenja. Kaj pa seks tedaj, ko pod srcem nosite novo življenje? Odgovori na to vprašanje niso vedno tako očitni. Kaj morate o telesni ljubezni med nosečnostjo vedeti, niza portal Self.

Je med nosečnostjo sploh pametno seksati?

Če med veselim pričakovanjem nimate zdravstvenih težav in zadeve potekajo normalo, pri tem ni ovir.

Je pa res, da nihanja hormonov, utrujenost, slabost in občutljive dojke v prvih mesecih nosečnosti lahko negativno vplivajo na poželenje. Z napredovanjem nosečnosti pride do porasta telesne teže, bolečin v hrbtenici in drugih posledic, ki prav tako lahko zavirajo željo po spolnosti.

Na libido lahko vplivajo tudi čustva: skrb, kako se bo življenje po rojstvu otroka spremenilo, kako bo velik dogodek vplival na razmerje, bojazen pred neznanim, vse to lahko obremeni misli ter negativno vpliva na spolno življenje para, čeprav je otrok načrtovan in težko pričakovan.

Lahko seks povzroči splav?

Čeprav je to skrb mnogih parov, seks med nosečnostjo ne bo povzročil spontanega splava. Do tega največkrat pride zaradi nepravilnosti v razvoju zarodka.

Lahko seks poškoduje otroka?

Otrok je v maternici zavarovan s plodovno tekočino, prav tako mu zaščito nudijo močne mišice materničnih sten. Spolna aktivnost nanj nima vpliva.

Kateri so najboljši položaji za seks med nosečnostjo?

Vsi, v katerih vam je udobno, je pa res, da je z napredovanjem nosečnosti treba malo eksperimentirati. Poze, v katerih ležite na hrbtu ali trebuhu zamenjajte s tistimi, v katerih ste na boku, v katerih ste na vrhu vi, skratka s položaji, pri katerih ne prihaja do pritiska na trebuh. Prepustite se domišljiji in imejte v mislih vaše ugodje ter udobje.

Kaj pa oralni in analni seks?

Oralni seks med nosečnostjo je povem sprejemljiv. Drži pa, naj on medtem, ko vas razvaja, ne piha v vašo vagino. Piš zraka lahko povzroči zračni embolizem, zračni mehurček, ki preide v krvni obtok. To se sicer zgodi redko, vendar lahko ogrozi vaše ali življenje  otroka.

Analni seks je lahko nekoliko neprijeten, saj se med nosečnostjo pogosto pojavijo hemeroidi. Prav tako previdno pri prehodu iz analnega na vaginalni odnos. Bakterije, ki se pri tem prenesejo iz anusa v vagino lahko povzročijo resna vnetja vaginalnega kanala.

So kondomi obvezni?

Izpostavljenost okužbam, ki so posledica spolnega odnosa med nosečnostjo, lahko ogrozi tako vaše, kot zdravje otroka. Zato se izogibajte nezaščitenemu odnosu, če je bila pri partnerju diagnosticirana spolno prenosljiva okužba.

Uporabite kondom, če niste v monogamnem odnosu ali če se med nosečnostjo spolnim odnosom predajate objemu novega partnerja.

Lahko seks sproži prezgodnji porod?

Orgazmi ter hormoni, ki se med seksom sproščajo, lahko povzročijo krče maternice, vendar večina na to temo opravljenih raziskav ni našla povezave med seksom in tveganjem za prezgodnji porod. V kolikor pa je to pri vas že prisotno, upoštevajte navodila zdravnika in se seksu raje odpovejte.

Prav tako je le malo verjetno, da bo ob pravilnem poteku nosečnosti seks tik pred datumom poroda sprožil dogajanje.

Bi se kdaj morala seksu odpovedati?

Čeprav pri večini žensk spolnost med nosečnostjo ne povzroča zapletov, so primeri, ko je previdnost na mestu. Ginekolog bo spolno aktivnost med nosečnostjo najbrž odsvetoval, če:

  • Prihaja do nepojasnjenih krvavitev.
  • Prihaja do iztekanja plodovnice.
  • Prihaja do prezgodnjega odpiranja materničinega vratu.
  • Če so v vaši družini pogosta prezgodnja rojstva ali ste se z njim soočili že sami.

Kaj če ne seksam?

Tudi to je povsem sprejemljivo. Razmerje ni omejeno zgolj na spolni odnos in če vam do telesne ljubezni ni, to povejte partnerju ter si ljubezen in naklonjenost izkazujta drugače: s poljubi, masažami, razvajanjem.

Kdaj lahko po porodu znova okušam telesno ljubezen?

Ne glede na to, ali  gre za vaginalni ali porod s carskim rezom, telo potrebuje čas, da se zaceli. Pred prvim poporodnim pregledom pri ginekologu je seks odsvetovan, po nekje šestih tednih pa ta presodi, ali je vaša intima pripravljena na spolni odnos.

Če ste izčrpani, utrujeni in zato na seks sploh ne pomislite, intimo gradite ter vzdržujte drugače. Ko boste pripravljeni na obuditev spolnosti, stopajte počasi in uporabite zaščito. Kajti čeprav dojite, pred zanositvijo niste varni.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Kaj se zgodi, ko na fotografiranje nosečnice vkorakata policist in vojak ali pa Zakaj nosečnice hrepenijo po kumaricah in kamnih


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)