Opravičilo: Moški v resnici težje prebolevajo gripo

Še en dokaz, da ženske niso šibkejši spol.

12.11.2017 ob 6:05

moski_ThinkstockPhotos-827570864.jpg

Dobro, nočemo biti brezbrižni in nesramni, a kadarkoli tvoj dragi podleže gripi, se obnaša kot velik, nebogljen in razvajen otrok. Leži, tarna in se smili samemu sebi. In ker nisi brezčutna, se smili tudi tebi.

Čeprav se ob enem čudiš, kako za vraga lahko, kadar si bolna ti, še vedno vse postoriš. Kosilo se pač ne bo skuhalo samo, prav tako se ne bo samo opralo perilo in tudi na elektronsko pošto moraš odgovoriti.

Mar on pretirava, ali ga gripa res prizadene znatneje?

Zdi se, da ima znanost pripravljen odgovor na vprašanje, ki te verjetno že dolgo muči: zakaj bolni moški vsaj na videz bolj trpijo.

Strokovnjaki z univerze Johns Hopkins so namreč odkrili, da ima povečana količina estrogena v ženskem telesu v resnici na viruse zaviralni učinek in pripadnice nežnejšega spola pomaga zaščititi pred agresivnejšimi simptomi te bolezni.

Zakaj?

Ko virusi vstopijo v telo se tam razmnožujejo ter tako izzovejo bolezen. Količina virusov, ki v telesu nastane določa, kako resno bo obolenje ter kako izraziti bodo njegovi simptomi.

In tu nastopi estrogen: ta lahko v resnici ovira podvajanje in s tem množenje virusov, kar je najbolj opazno pri ženskah v rodni dobi ter tistih, ki uživajo hormonsko kontracepcijo.

Že predhodne študije so našle povezavo med estrogenom in odpornostjo, omenjen vpliv na viruse gripe pa nakazuje, da je celo močnejši, kot so sprva domnevali strokovnjaki.

Zato prenehaj zavijati z očmi in skuhaj dragemu čaj. Konec koncev vsaka gripa s časoma vendarle mine.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)