Odlični razlogi za hojo po stopnicah

Začnite že danes.

24.1.2017 ob 6:15

stopnice.jpg

Na hojo po stopnicah običajno pomislite le tedaj, ki je dvigalo v okvari ali ga sploh ni na voljo. A ta oblika vadbe, ki jo lahko opravite kar mimogrede, ima številne koristi za zdravje in lepo postavo. Poglejte pet razlogov, zakaj bi se ji morali predajati vsak dan.

Več koristnih napotkov vas čaka na Facebooku

Med njo izgori več kalorij, kot med hojo in celo tekom

Z vzpenjanjem po stopnicah boste izgoreli sedemkrat več kalorij, kot bi jih med vožnjo z dvigalom in porabili devetkrat več energije, kot med sedenjem. Ta vadba presega tudi število porabljenih kalorij, ki jih telo potrebuje za hojo in celo tek. 

PREBERITE še // Gibanje naj nahrani duha in telo

Varuje zdravje srca

Številne raziskave so pokazale, da je hoja po stopnicah ena zdravju srca najprijaznejših vadb. Na srčno črpalko pozitivno vpliva že redno vzpenjanje v drugo nadstropje.

Varuje pred možgansko kapjo

Rezultati študije univerze Harvard potrjujejo, da redna fizična aktivnost, med katero lahko umestite hojo po stopnicah, varuje pred možgansko kapjo. Pri 11.000 v njej sodelujočih moških se je ob vsakodnevni hoji po stopnicah v tretje, oziroma peto nadstropje, tveganje zanjo znižalo kar za 29 odstotkov.

Zagotavlja moč

Med hojo po stopnicah sodelujejo skoraj vse mišice telesa. Med njo se znatno krepijo tako mišice kot okostje. Da bi bili pri tem še učinkovitejši, se ne opirajte na ograjo.

PREBERITE še// Skupna rekreacija boljša od terapije

Preprosto je

Za to aktivnost ne potrebujete nikakršne posebne opreme ali pripomočkov, prav tako ne telovadnice in, če živite v bloku, jo lahko opravite v še tako neprijaznem vremenu. Če so stopnice v stavbi, kjer ste zaposleni, lahko telovadite kar med službo. Obvezna oprema je le malce volje.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)