Ni jim jasno - moški o menstruaciji

Presenetljivo, kaj vse verjamejo.

16.2.2018 ob 5:55

zablode_ThinkstockPhotos-AA038400.jpg

Dejstvo je, da menstruacija moškim predstavlja dokajšnjo uganko. Prav zato verjamejo v z njo povezane mite in neresnice. Najbolj očitna sta tista, da je predmenstrualni sindrom edini razlog za slabo voljo žensk in da med menstruacijo ne more priti do spočetja novega življenja. A ta dva še zdaleč nista edina. Nekaj zmotnih prepričanj moških o tistem delu meseca so zbrali na portalu Miss7.

Menstruacija je sama po sebi boleča

"Rekel mi je, da med moškimi kroži prepričanje, da je menstruacija nekaj zelo bolečega. Konec koncev gre za krvavitev in kjer je kri, je tudi bolečina. Težko sem zadrževala smeh," Lucija, 34 let.

Menstruacija res lahko izzove bolečine v več delih telesa, denimo v trebuhu, spodnjemu delu hrbta, pogosti so med njo tudi glavoboli. Bolečina je različne intenzitete, od komaj opazne do močnih krčev, vzrok zanjo je dogajanje v maternici in ne v krvavenju, do katerega med njo pride. In da, obstajajo ženske, pri katerih vse skupaj mine brez najmanjše bolečine.

Kri je mogoče, tako kot urin, zadržati

"Pred rojstvom najinega prvega otroka si je dal duška in me dodobra povprašal o vsem, kar je povezano z ženskimi rodili. Med drugim mi je zastavil vprašanje, če lahko menstrualno kri, podobno kot urin, zadržimo. Dobro, da sva že bila poročena, sicer bi resno razmislila o najini skupni prihodnosti,« Suzana, 29 let.

Vprašanje, ki bi najbrž močno razjezilo ženske, ki jih vsak mesec pestijo močne krvavitve, katerim niti največji vložki in najbolj vpojni tamponi niso kos. Madeži so zato povsod, na posteljnini ter oblačilih in nemogoče je ublažiti zadeve. Dragi moški, ženske nimajo nikakršnega nadzora nad menstrualno krvjo. Gumb za pavzo ne obstaja. Na žalost.

Vse ženske imajo menstruacijo istočasno

"S kolegom sva čisto po naključju zašla na temo menstrualnega ciklusa. Vedel je, da imata dve sodelavki menstruacijo in pripomnil, da po mojem obnašanju tega ne bi dejal. "Česa," sem ga vprašala. In odvrnil mi je z vprašanjem: "Kaj je nimate vse konec meseca?" Janja, 26 let.

Vsaka ženska je drugačna in ne obstajata dva enaka ciklusa, čeprav se včasih zdi, da se ti sinhronizirajo pri tistih, ki skupaj preživijo veliko časa. S strani znanosti to ni dokazano in nemogoče se je opirati na to teorijo.

Tesni objemi lahko okrepijo krvavitev

"Bila sem slabe volje in fant mi je hotel ponuditi tolažbo z močnim objemom. Rekla sem mu, naj bo malo nežnejši, saj sem zaradi menstruacije bolj občutljiva na bolečine. On se je hitro odmaknil, saj je zaključil, da sem plastenka kečapa. Z drugimi besedami: prepričan je bil, da lahko z močnimi objemi iz mene iztisne več krvi," Diana, 29 let.

Zanimiva in povsem napačna teorija. Še enkrat: na količino krvi in trajanje krvavitve ženske nimajo nikakršnega vpliva.

Vsaka menstruacija je enako dolga

"Mislil sem, da se dobro spoznam na te zadeve, a sem pred kratkim dojel, da sem živel v veliki zablodi. Prepričan sem bil, da menstruacija traja največ tri dni. Sedaj vem, da so le redke tiste, pri katerih je tako kratka, veliko večja je verjetnost, da traja dlje," Darko, 22 let.

Normalnega časa trajanja menstruacije ni. Pri vsaki ženski je ciklus poseben in edinstven, prav tako se dolžina krvavitve lahko spreminja iz meseca v mesec, običajen razpon pa je od dva do sedem dni. Obstajajo ženske, ki imajo menstruacijo le šestkrat na leto in kot pravijo ginekologi, to ni nujno nekaj slabega.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)