Kako v hladnem, neprijaznem vremenu ohraniti motivacijo za vadbo

Naj pogled skozi okno ne bo izgovor za poležavanje.

14.11.2017 ob 5:55

vadba_micna.jpg

Mlado vino, bučna pita, topel pulover in mehka odeja na kavču so radosti jeseni. Nekoliko manj imaš ta letni čas rada, ko te čakajo telovadni copati.

Tek, ko se temperature približajo ničli in je zunaj še (ali že) temno, pač ni tako prijeten kot v toplejšem delu leta.

Kako pa poskrbeti, da te tudi v neprijaznem vremenu ne bi minila volja do redne rekreacije? Poskusi s sledečimi koraki.

 Čas vadbe uskladi s prijateljico

Če ne boš imela nikogar, ki bi te čakal pred vrati in spodbujal k temu, da se podata na tek ali v telovadnico, bo veliko večja verjetnost, da boš raje preskočila to obveznost in urico namesto ob aktivnosti preživela ob poležavanju.
Veš, da je vse veliko lažje v pravi družbi in vadba bo ob boku prijateljice prijetnejša. Zato uskladita urnike. Tudi ona ti bo hvaležna.

Naj bo vadba del jutranje rutine

Vemo, vemo, nisi ravno jutranji tip človeka. Sploh ne tedaj, ko je zunaj še tema, v topli postelji pa tako prijetno. A nova študija, ki jo povzema publikacija Health Psychology je postregla s dejstvi, da je mnogo učinkovitejša jutranja vadba, ko je raven kortizola v telesu še visoka.

Namesto torej, da prelagaš vadbo na popoldanske urice  in ti tako zanjo velikokrat zmanjka volje in časa, se ji predaj zjutraj. Ti tek ne diši? Torej dan začni z jogo. Tudi ta ti bo polepšala cel dan, saj boš ponosna na to, da si storila nekaj zase.

Obleci nekaj, kar ti je všeč

Kaj je najboljša motivacija za tek, ko je zunaj hladno? Pomisli na tiste nove tekaške hlače, vpadljive superge in čudovito jopico. Spremeni tek v malo modno revijo in s ponosom pokaži svojo najnovejšo telovadno opremo ter se hkrati pohvali z disciplino in zanosom.

Postavi si cilje

Do božiča bom izgubila tri kilograme, pripravljena bom za novoletni tek in podobni konkretni, a ne preveč ambiciozni cilji, ti bodo dali nov zanos. Poleg tega veš, da boš, če boš redno vadila, na novoletni zabavi lahko brez skrbi pojedla kakšen košček potice.

Imej rezervni načrt

Kadar bo zunaj res premrzlo za tek, imej pripravljen rezervni načrt. Obstaja veliko različnih vrst vadbe, ki se jim lahko predajaš doma. You Tube te ne bo razočaral. Zato, prižgi računalnik in se preznoji v dnevni sobi. Pa kaj, če je zunaj (skoraj) zima.

 

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)