Kaj si privoščiti po vadbi?

Ni vseeno, kaj se znajde na jedilniku.

19.9.2017 ob 4:20

ThinkstockPhotos-579128718.jpg

Ne samo, kako zavzeto vadite, pomembno je tudi, kaj se bo na vašem jedilniku znašlo po vadbi. Neprimeren izbor živil namreč izniči trud ne glede na to, ali je vaš cilj okrepiti mišično maso ali izgubiti kakšen kilogram. Kaj torej položiti na krožnik, da si boste povrnili energijo in uživali v sadovih svojega dela?

Jajca

So odličen vir beljakovin in esencialnih aminokislin, ki pripomorejo k tvorbi beljakovin. Jajčni rumenjak vsebuje številne ključne vitamine in minerale ter zdrave maščobe. Jajca so zato prva na lestvici.

Pripraviti jih je mogoče na različne načine: omlete, vmešana, ocvrta, kuhana in v vseh drugih oblikah pripomorejo k obnovi ter izgradnji mišične mase, ne da bi povečale obloge maščob.

hrana.jpg

Grški jogurt

Grški jogurt v primerjavi z običajnim vsebuje dvakrat več beljakovin. Prav tako je bogat s kalcijem, ki je ključen za zdrave kosti in mišice. Ob vsem tem je odlična podlaga za smutije po vadbi in se dobro znajde kot dodatek omakam, juham ali kot samostojna jed.

Sladki krompir

V njem je veliko ogljikovih hidratov, dietnih vlaknin, beta karotena, vitamina C, magnezija in kalija. Torej snovi, po katerih telo hrepeni zlasti po intenzivnejši vadbi.

Suho sadje

Oreščki in suhi sadeži predstavljajo odličen zalogaj beljakovin, ogljikovih hidratov, vitaminov, antioksidantov in kalcija ter v telesu hitro obnovijo obloge izgubljene energije.

Piščanec

Piščanec je najboljši prijatelj vsakega telovadca. Telo po vadbi potrebuje beljakovine, le z njihovo pomočjo se namreč mišice lahko obnavljajo. Ne smo, da je bogat z njimi, tu so še druge hranljive snovi, kot denimo omega tri maščobe.

Humus

Še ena odlična, zdrava in okusna izbira za povratek energije. Humus, omaka iz čičerike, je bogat z beljakovinami, železom, vitaminom C in ogljikovimi hidrati. Namažite ga žlico na polnozrnat kruh in si privoščite po vadbi popoln obrok.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)