Kaj se v telesu dogaja po tridesetem letu

Vse spremembe niso ravno prijetne.

26.6.2017 ob 11:20

zenska_ThinkstockPhotos-200391541-001.jpg

Z leti se naše telo spreminja in čeprav je v tridesetih še mlado, čas na njem že pušča prve sledi. Včasih se boste zaradi njih vprašali, če je z vami vse v najlepšem redu, a praviloma razloga za skrb ni. Kaj se torej začne dogajati potem, ko prestopite v tretje desetletje življenja?

Ciklus postane čuden

Naravni upad hormonov estrogena in progesterona približno pri 35. letu vpliva na spremembo menstrualnega ciklusa. Ta lahko postane daljši, krajši, bolečine ob njem so lahko izrazitejše ali blažje. Nekatere ženske vstopijo v perimenopavzo (fazo pred menopavzo) že v poznih tridesetih, kar prav tako vodi v fizične spremembe telesa. Čeprav so manjša odstopanja v ciklusu nekaj povsem običajnega, gre ob večjih obiskati ginekologa, ki bo odkril, ali so res zgolj posledica let ali se vzroki zanje skrivajo drugje, piše Huffington Post.

Pojavijo se sivi lasje

In tudi dlake. V tridesetih niso sive pubične dlake nič nenavadnega. Z njimi se ni treba obremenjevati, gre za povsem običajne telesne spremembe. »Previdno, če se jih boste lotili odstranjevati. Zlasti ob puljenju teh boste morda morali zaradi vnetja ali okužbe poiskati pomoč zdravnika,« opozarja ginekologinja Jessica Shepherd z univerze Illinois.

PREBERITE še // Lepotna rutina, ki jo morate osvojiti do 30. leta

Upočasni se presnova

Telo v tem obdobju potrebuje več časa za presnovo zaužite hrane, kot v dvajsetih, temu dejstvu gre nedvomno prilagoditi jedilnik.

Med kihanjem lahko uhaja urin

Ali med skakanjem in smehom. V tridesetih popustijo mišice medeničnega dna, kar je zlasti opazno pri ženskah, ki so rodile. Prav zato lahko med omenjenimi dejavnostmi uide nekaj kapljic urina. Temu se je mogoče izogniti s keglovimi vajami. Dobro jih je izvajati preventivno, pomagajo pa tudi, ko se težave že pojavijo.

Seks je boljši

Ženske v teh letih so bolj sproščene, samozavestne in vedo, kaj jim v postelji prija ter česa ne marajo. Študija, objavljena v časopisu Science Direct je pokazala, da tiste, v starosti od 27 do 45 let okušajo boljši seks kot njihove mlajše kolegice, pogosteje fantazirajo, vedo kaj hočejo in jih tega ni sram povedati, zato v tem obdobju najpogosteje doživljajo orgazme. Povedano preprosto: seks v tridesetih je boljši.

Avtorica: M. FL.
Foto:  Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)