Kaj je boljše: kava ali čaj?

Obe pijači imata celo množico zvestih privržencev, vendar so oboževalci ene v prednosti.

16.4.2019 ob 4:02

kava_caj_skodelice_micna.jpg

Tako kava kot pravi čaj sta bogata s snovmi, ki koristijo telesu, pa je katera pijača boljša od druge? Takole odgovarja Readers digest.

Zakaj je dobra kava?

"Kava je povezana z nižjim tveganjem za pojav parkinsonove bolezni in sladkorne bolezni tipa dve," je povedala prehranska strokovnjakinja Kimberly Gomer.

Zmerno uživanje kave varuje pred nekatermi oblikami raka, med drugim raka maternične sluznice in nemelanomskega kožnega raka.

Študija, v katero je bilo vključenih več kot pol milijona prostovoljcev z vsega sveta je prav tako zaključila, da kava znižuje tveganje za prezgodnjo smrt iz različnih razlogov. Celo pri ljudeh, ki na dan popijejo več kot štiri skodelice tega napitka.

Skratka, dejstvo je, da je kava zdrava. V kolikor ni pretirano obogatena s sladkorjem in smetano, ki izničita vse njene pozitivne učinke.


Kaj pa čaj?

"Vseeno je, kakšnega boste izbrali, takšnega, ki vsebuje kofein ali onega brez tega poživila, vsi imajo pozitiven učinek na zdravje, saj nižajo tveganje za rakava obolenja, za srčno žilne bolezni, varujejo pred osteoporozo in ščitijo zdravje dlesni," je povedala Gomerjeva.

Zasluga za to gre v tem napitku prisotnim antioksidantom in polifenolom. Te snovi uravnavajo krvni tlak, varujejo pred kognitivnim propadanjem možganov, nižajo tveganje za srčno ter možgansko kap in pomagajo pri nadzorovanju teže.

Raziskave so pokazale še, da je v organizmu tistih, ki prisegajo na čaj, prisotnih manj vnetnih procesov. Strokovnjaki domnevajo, da zaradi snovi epigalokatehin galat (EGKG). Vnetni procesi so vzrok za številne kronične bolezni, med drugim artritis in bolezni srca ter ožilja.

Prav tako omenjena snov niža tveganje za nalaganje plakov v možganih, ki so povezani z višjim tveganjem za alzheimerjevo boleznijo.


Kaj je boljše?

Nekoliko v prednosti je čaj. Prav zaradi visoke količine antioksidantov. Res je, ti so prisotni tudi v kavi, vendar v nižjih koncentracijah.

"Kava in čaj, oba sta zdravju prijazna, vendar čaj vsebuje tudi protibakterijske in protivnetne snovi ter varuje pred virusi," je povedal nutricionsot Will Cole in dodal: "Res pa je, da se različne vrste čajev razlikujejo glede na sestavo in posledično prinašajo svojevrstne učinke na zdravje."

Če ste občutljivi na kofein, bi se seveda morali izogibati tako kavi, kot pravim čajem. V skodelici kave je te snovi 92 miligramov, v skodelici pravega čaja približno 50 miligramov.

"Kofein, ne glede na njegov vir, v prekomernih količinah povzroča tresavico, nervozo in motnje spanja," opozarja prehranska strokovnjakinja Beth Warren.

Zato z njim ni dobro pretiravati. A če sodite med tiste, ki imajo radi tako kavo kot čaj, je to dobro za vas. Kajti študije so pokazale, da je pri posameznikih, ki uživajo kombinacijo kave in čaja, nižje tveganje za prezgodnjo smrt v primerjavi z onimi, ki prisegajo zgolj na kavo ali čaj. Je pa tudi v tem primeru zmernost na prvem mestu.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Zato se vam lasje hitro zmastijo ali pa Ste ves čas lačni? To so (najbolj verjetni) razlogi za to.

Priporočamo tudi: V Ljubljani zdaj lahko prespite v spalni kapsuli (VIDEO)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)