Jutranja slabost: Živila, ki težavo omilijo in tista, ki jo še okrepijo

Jutranja slabost je pogost spremljevalec nosečnosti, s pravim izborom jedi pa jo lahko omilite.

5.9.2018 ob 4:01

noseca_solata_hrana_micna.jpg

Veselite se dejstva, da pod vašim srcem raste novo življenje in s pričakovanjem zrete v devet mesečno izkušnjo, imenovano nosečnost, ki na žalost prinaša tudi manj prijetne plati, med katere sodi jutranja slabost. Ta je velikokrat dejstvo, ob katerem pa se vam ni treba kar vdati v usodo.

Kajti obstaja veliko načinov, s katerimi jo je mogoče ublažiti. Vse se začne pri hrani: obstajajo jedi, ki jo ublažijo in na drugi strani tista, ki vse skupaj samo še poslabšajo. Kaj je tedaj, ko vas pesti, priporočljivo in kaj odsvetovano uživati, svetuje portal Insider.

Izberite surovo zelenjavo

Čeprav se na prvi pogled zdi, da je kuhana zelenjava do želodca prijaznejša, je v resnici hladna hrana tista, ki pomaga ublažiti jutranjo slabost. Namesto kuhanega korenčka, grizljajte surovega. Ali vsaj počakajte, da se kuhan povsem pohladi.

Lakoto ublažite s hladnim sendvičem

Med rezini polnozrnatega kruha položite surovo zelenjavo in hladno pusto meso. Tako kot hladna zelenjava, tudi takšen sendvič pripomore k blaženju jutranje slabosti.

Zveznik ingver

Vsemogočni ingver pomaga pri jutranji slabosti. Nekaj njegovih rezin dodajte ohlajeni pijači ali mrzlemu čaju, v trenutku bo prinesel olajšanje.

Začnite dan z vodo z limono

Par kapljic soka limone dodajte prvemu kozarcu vode, ki si ga privoščite zjutraj. Limona že s svojim vonjem pomiri razdražen želodec.

Privoščite si preproste juhe

Zelenjavne ali mesne, vse so dobrodošle, saj pomirijo želodec ter dodatno navlažijo telo. Palični mešalnik naj bo zato vedno pri roki.

Idealne so prestice

Zabavno: slane prestice so idealen prigrizek za nosečnice, ki jih pesti jutranja slabost. Potem, ko jih boste pogrizljali peščico, se boste takoj počutili bolje.

Pomaga tudi kruh

Krepčanje z rezino suhega kruha ali toasta je še en način, s katerim je mogoče ublažiti jutranjo slabost.

Metin čaj pomiri želodec

Skodelica hladnega metinega čaja v resnici dela čudeže.

Sadne lučke osvežijo in navlažijo

Iz spasiranega in zamrznjenega sadja jih lahko pripravite doma. Izberite okus, ki vam je najbolj po volji, odlična izbira je denimo lubenica.

Bazično sadje pomiri želodec

Banane, avokado, jabolka, marelice, rdeča pesa in suho sadje so odlična izbira. Vedno jih imejte pri roki.

Čebule raje ne

Dokazano je, da čebula jutranjo slabost še poslabša. Zato se ji je tedaj, ko vas ta pesti, bolje izogibati v vseh delih dneva.

Česen ni priporočljiv

Uživanje česna okrepi simptome jutranje slabosti. Vsaj v prvem tromesečju nosečnosti se mu je zato pametno odreči.

Izogibanje hrani je velik ne

V resnici ne gre za živilo, vendar je za mnoge nosečnice mamljiva ideja, da bi se zaradi jutranje slabosti odpovedale hrani. A prazen želodec ni rešitev. Nasprotno. Zadeva bo z njim še hujša.

Kofein razdraži želodec

Kava zjutraj poslabša jutranjo slabost, saj kofein dodatno razdraži želodec.

Nikar začinjene hrane

Pekoča in bogata začinjena hrana ni najboljša ideja. Ne glede na to, kako močno vas mika, da bi si jo privoščili.

Kislo sadje povzroča škodo

Sadje, ki v telesu tvori kislo okolje, med takšno sodijo grozdje, slive ali vloženo sadje, je prav tako na seznamu živil, ki se jim je ob jutranji slabosti bolje izogibali. Počakajte prve mesece nosečnosti, da slabost mine, nato si ga privoščite brez skrbi.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Zamolčana dejstva o seksu v nosečnosti (resnične izpovedi) ali pa  Izpoved slovenske mamice: Veganstvo, nosečnost in tabuji


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)