Jasni dokazi, da ste na zdravju škodljivi dieti

Včasih izbrana hrana za zdravje in dobro počutje ni dovolj.

30.4.2018 ob 4:50

jeans_jakna_fashion_moda_2018_solata_malica_micna.jpg

Trudite se jesti zdravo. Ker bi se radi počutili bolje, ker bi radi shujšali, ker bi radi lepšo kožo. Ne glede na razlog, zgolj to, da na jedilnik umeščate telesu prijazna živila, za zdravje in dobro počutje ni vedno dovolj.

Večkrat se zgodi ravno nasprotno, kar pomeni, da izbran režim prehrane prinaša negativne učinke na telo, to pa se na vse skupaj odzove z opozorilnimi znaki.  Poglejte, kaj po pisanju portala Insider nakazuje, da vam izbran način prehranjevanja v bistvu škoduje. 

Vedno ste lačni in razdražljivi

Kolikokrat se je že zgodilo: v ponedeljek se odločite za dieto. Kar pomeni za zajtrk samo skodelica kave, za malico jabolko, za kosilo solata in tako naprej. To je najslabše, kar lahko storite."Tako boste lačni ves dan, saj telo ne bo prejelo vseh potrebnih snovi in ne bo imelo dovolj energije za vse naloge," je povedala prehranska strokovnjakinja Megan Ostler in dodala:

"Ker boste lačni, se ne boste mogli zbrati, razdražljivi boste, vse vam bo šlo na živce. Nezadosten vnos kalorij nikoli ni dobra izbira, kajti ne vpliva le na počutje, temveč tudi na odnose s soljudmi. Restriktivne diete tudi s tega vidika niso priporočljive."

Vaša prebavila so v stiski

Če na stranišču preživite preveč ali premalo časa, je za to kaj lahko kriva vaša dieta. Zaprtje ali diareja, oboje je posledica nepravilne prehrane.

"Prav to naj bo prvo opozorilo, da bi se moralo nekaj spremeniti na bolje," opozarja strokovnjakinja.

Vedno vas zebe

Še en pogost pokazatelj tega, da s prehrano ne vnašate dovolj energije je dejstvo, da vas pogosto zebe. Zlasti v dlani in stopala.

"Telo v tem primeru varčuje z energijo in jo usmerja v notranje, vitalne organe, vas pa zato zebe, čeprav je zunaj skoraj že vroče," pojasnjuje Ostlerjeva.

Izpadajo vam lasje

Vsak dnevno izgubi določeno število las, a če opažate, da je zadnje čase teh na krtači več, kot običajno, za to kaj lahko krivite vašo prehrano. V lasne korenine namreč ob strogih dietah pride premalo energije, da bi bile kos svoji nalogi. Tu gre dodati še pomanjkanje lasem ključnih hranljivih snovi, posledica vsega skupaj je vse manj las na lasišču.

Ob uživanju določene hrane imate slabo vest

"Ena največjih slabosti diet je, da določena živila povsem prepovedujejo," meni prehranska strokovnjakinja in dodaja: "Res je, da so nekatera bolj zdrava od drugih, a menim, da prepoved tako imenovanih slabih živil ni prava pot do zdravja.

Razen, če prepoved temelji na kateri od bolezni. Dovoljeno naj bo vse, le v pravih količinah. Pri uživanju v jedeh slaba vest ne bi smela biti prisotna."

Težko ste kos izzivom telovadbe

Tudi vsakodnevne aktivnosti so za vas postale pravi napor, saj zanje preprosto nimate moči. To pomeni, da telo ne prejme dovolj energije, mišice zato ne morejo opravljati svojega dela, vi pa ste utrujeni in nesposobni preteči razdaljo, ki vam nikoli prej ni predstavljala težave.

Pogosto vas mučijo glavoboli

Če nikoli niste občutili glavobola, ki je bil posledica lakote, ste lahko srečni. Ti pri nepravilnem načinu prehranjevanja res niso nobena redkost.

Če so stalno prisotni in ne izginejo niti tedaj, ko se okrepčate s pisanim krožnikom zelenjave, ta za delovanje telesa ni dovolj in glavobol z njo ne bo izginil. Čas je torej za drugačno prehrano.

"Pa kaj," si mislite. "Naj me zebe, naj me boli glava, samo da se še pred poletjem znebim trebuha." Ne bo držalo.

Kot opozarja prehranski strokovnjak Paul Salter, vsi prej omenjeni znaki nakazujejo, da je telo v psihičnem in fizičnem stresu, kar je posledica prenizkega vnosa kalorij in hranljivih snovi, do katerega pride pri strogih dietah:

"Dolgotrajno pomanjkanje teh vodi v trajnejšo škodo, zato bi ob njih morali razmisliti o drugačni prehrani, vanjo vključiti vse hranljive snovi ter povečati energijski vnos za vsaj 10 do 15 odstotkov, predvsem pa uživajte v jedeh. Tudi če včasih odstopajo od koncepta zdrave prehrane."

PREBERITE ŠE // LAHKO ALKOHOL PODALJŠA ŽIVLJENJE? ali pa si oglej VIDEO: UČINKOVITE VAJE ZA PRIPRAVO NA POLETJE

Pripravila: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)