Belo proti rdečem: katero grozdje je za vas boljše?

V jeseni se razvajajte z grozdjem. Belim ali temnim, obe vrsti sta zdravju še kako prijazni.

14.9.2015 ob 11:30

shutterstock_59629114.jpg

Grozdje od nekdaj sodi med najbolj zdrave sadeže. Sočne jagode vsebujejo številne vitamine,  minerale ter druge hranljive snovi, ki pozitivno vplivajo na zdravje. Katero pa je boljše, belo ali črno?

Že slediš Mični na Facebooku?

Črno grozdje

Vsebuje veliko antioksidanta resvetarola, ki blagodejno vpliva na človeško telo, zlasti na srce in ožilje pa tudi na spomin. Nekatera dognanja zaključujejo, da lahko zaviralno vpliva na Alzheimerjevo bolezen.  Resvetarol preprečuje zgoščevanje krvi, spodbuja njen pretok po telesu, znižuje količino holesterola v krvi, niža krvni tlak, premaguje delovanje prostih radikalov ter ščiti pred vnetnimi procesi, ki so neredko krivi za težke bolezni.

Prav tako je v črnem grozdju veliko flavonoidov antocianinov. Tudi ti so močni antioksidanti ter zavirajo vnetne procese. Ob tem je v temnem grozdju še veliko beta karotena, magnezija, bakra, kalcija, železa ter vitaminov C, K in E.

shutterstock_195860555.jpg

Belo grozdje

Po vsebnosti hranljivih snovi ga črno res prekaša, a to ne pomeni, da belo grozdje zdravju ni prijazno. Tudi to je namreč dober izvor vitaminov A, C in K ter mineralov, med drugim je v njem močno zastopano železo.

Nutricionisti ob tem dodajajo, da je belo grozdje odlično za reševanje težav s prebavo, ker pa vsebuje manj tako imenovane oksalne kisline kot črno, je bolj prijazno zdravju ledvic. Nekatere raziskave omenjeno kislino povezujejo z nastankom ledvičnih kamnov.

shutterstock_296250587.jpg

Oboje je dobro

V zmernih količinah bi tako za obe vrsti lahko rekli, da sta odlična zaveznika zdravja. Za pozitivne učinke na zdravje je dovolj že 190 gramov tega sadeža dnevno, a vendarle si ga gre v času, ko zori, privoščiti malce več. Tudi do pol kilograma vam ne bo škodovalo.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)