Banane - povsem zrele ali še malo zelene? Na zdravje vplivajo različno

Izkazalo se je, da imajo povsem zrele in na drugi strani še malo zelene banane, na zdravje drugačen vpliv.

13.7.2018 ob 4:07

banane.jpg

Vse je stvar okusa: medtem, ko nekateri obožujejo še nekoliko zelene, drugi prisegajo na povsem zrele banane. Ne moti jih, če je njihov olupek že rjav in niso več čvrste. Pa se različno zrele banane razlikujejo le po teksturi in okusu, ali obstaja med njimi še kakšna razlika? Denimo glede vpliva na zdravje?

Presenetljivo je odgovor na drugo vprašanje pritrdilen.  Kot je namreč za Daily Mail povedala britanska prehranska strokovnjakinja Rhiannon Lambert, so banane sicer vedno odličen vir kalija, vlaknin in številnih drugih hranljivih snovi, vendarle pa obstaja razlika v učinkih povsem zrelih in tistih, katerih olupek je še malo zelen.

V ne povsem zrelih bananah je manj sladkorja

Če imate sladkorno bolezen, so še nekoliko zelene banane za vas nedvomno boljša izbira. S tem, ko ta sadež zori, se namreč v njem povečuje količina sladkorja, v katerega se z zorenjem spreminja v njih prisoten škrob.

Lambertova pojasnjuje: "Škrob v zelenih bananah se med procesom zorenja spreminja v sladkor. Bolj, kot je sadež zrel, več je torej v njem sladkorja.  Prav zato je za diabetike priporočljivo, da se izogibajo povsem zrelim in celo prezrelim bananam, saj lahko pod njihovim vplivom znatno naraste krvni sladkor."

Bolj zrele banane so lažje prebavljive

Na drugi strani so povsem zrele banane in takšne, katerih olupek postaja že rjav, primernejše za tiste, ki imajo težave s prebavo.

"Več študiji je pokazalo, da so povem zrele banane lažje prebavljive od banan, katerih olupek je še nekoliko zelen in so po teksturi čvrstejše. Te pogosto zapirajo. Prav zato so prve primerne za vse, ki imajo težave s prebavili, zlasti z zaprtjem," je povedala Lambertova.

Povsem zrele banane so polne antioksidantov

Kot je dokazalo več raziskav, med drugimi tista strokovnjakov z univerze Spoon, so banane, katerih olupek dobi rjave pikice ali povsem porjavi, polne antioksidantov, ki varujejo pred številnimi oblikami raka. "Za to je zaslužen razpad klorofila, s čimer se poveča količina v sadežu prisotnih zaščitnih snovi," so zapisali znanstveniki z omenjene ustanove.

Vsaka izbira je dobra izbira

A konec koncev se vsi prehranski strokovnjaki strinjajo, da so banane, ne glede na to, kako zrele so, zdravju prijazne. Količina v njih prisotnih hranljivih snovi, zlasti kalija in mangana, z zorenjem ostajajo nespremenjene. Če torej niste diabetik ali nimate težav s prebavo, si privoščite takšne, kot so vam najbolj všeč. Z bananami pač ni mogoče zgrešiti.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)