Preprost trik, ki podaljšuje svežino banan

Da vam jih ne bo treba prehitro pojesti.

13.12.2016 ob 9:30

banana_micna_unsplash.jpg

Banane imate radi in velikokrat se s tržnice ali prodajalne domov vrnete s celim šopom teh okusnih, mehkih ter vsestransko uporabnih sadežev. Žal včasih malce precentite svojo ljubezen do njih in namesto vseh, v tednu dni pojeste le enega ali dva, ostali pa začno propadati.

Nam že sledite na Facebooku?

Veste, da so tiste banane, ki se jim na olupku pojavijo rjave pikice, še bolj zdrave od povsem rumenih, veste tudi, da prezrele še zdaleč niso za odmet, pa vendar, vi imate radi čvrste in želeli bi si, da bi takšne ostale dlje. Na srečo to lahko dosežete s preprostim trikom.

PREBERITE še: Recept za kolač z matcho in banano 

V trgovini ali na tržnici se izognite povsem zrelim bananam in kupite tiste, katerih olupek je še malo zelen. Doma šop ločite na posamezne sadeže in njihove peclje zavijte v plastično folijo, ter jih pospravite kot običajno.
Njihovo trajanje boste tako podaljšali vsaj za štiri dni.

Zakaj?

Prav skozi peclje banan se sprošča plin etilen, ki spodbuja njihovo zorenje. Če jih boste zavili v folijo, bo izpust plina manjši, proces zorenja bo upočasnjen, sadeži pa dlje čvrsti ter prav takšni, kot jih imate najraje.

PREBERITE še: Ob mleku in bananah boste spali kot dojenček

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)