9 aktivnosti na prostem, ki topijo džule, pa niso tek

Kajti vadba na prostem je veliko več, kot tekanje po prostranih poljanah ali pločniku.

26.5.2018 ob 5:31

aktivnosti_narava_hoja_kalorije_micna.jpg

Toplejši dnevi vabijo izza štirih sten. Kajti roko na srce, tistih odvečnih kilogramčkov se bo treba do poletja nekako znebiti. In prva misel ob tem je tek. A prav temu niste najbolj naklonjeni ali pa ste se ga že naveličali.

"Na srečo imate pod milim nebom nešteto možnosti, da iz svoje telesne aktivnosti preženete rutino, ki je pogosto tista, ki posameznike odvrača od vadbe," je povedal osebni trener Max Bridger.

Kaj torej prinaša več veselja in, glede porabe džulov (kalorij), nič manjše rezultate, kot tekanje čez drn in strn? Med sledečimi predlogi portala Women's Health boste zagotovo našli takšnega, ki vam bo všeč.

Hoja

Seveda bo boljša, od počasnih sprehodov, hitrejša hoja. Če boste izbrali takšno pot, ki vas bo pripeljala na vrh vzpetine, še toliko bolje. Kajti medtem, ko se vzpenjate, v eni uri porabite do 2093 džulov (500 kalorij). To pa ni edina pozitivna plat pohajkovanja po naravi. Kot so zapisali v publikaciji Environmental Science & Technology, je to povezano z manjšo stopnjo napetosti, prežene negativna čustva in varuje celo pred depresijo.

Plavanje

Zlasti v hladni vodi. Tedaj, ko skočite v hladno reko ali jezero, se znižata krvni tlak in količina maščobnih oblog. V študiji ameriške agencije NASA so dokazali, da se pozitivni učinki vsakodnevnega pol urnega plavanja v hladni vodi ob nespremenjeni hrani pokažejo že po 12. tednih, na univerzi Portsmouth pa so prišli do zaključka, da je prav to tudi odličen način za premagovanje pomladnih in poletnih prehladov, saj krepi odpornost.

Plezanje

Plezanje, pa naj bo v dvorani ali na prostem, v skalni steni ali na bližnje drevo, po klinih ali lestvi, to je aktivnost, ki vključuje čisto vse mišice telesa. Samo pomislite na oprijemanje, dvigovanje, prestopanje in podobne gibe, ki so vključeni vanj.

Študija univerze Severna Florida je dokazala še, da aktivnosti, ki zahtevajo veliko ravnotežja, med katere plezanje nedvomno sodi, pozitivno vplivajo tudi na spomin in druge možganske sposobnosti.

Veslanje

Med uro veslanja v čolnu, kajaku, kanuju ali na posebni napravi, telo porabi do 41868 džulov (1000 kalorij). Dokaj impresivno, kajne? Hkrati se med to dejavnostjo izboljšuje telesna drža (sedeti je treba pokončno) ter seveda krepijo mišice tako zgodnjega dela telesa, kot nog.

Karkoli radi počnete, počnite zunaj

Ste bolj naklonjeni jogi, pilatesom, zumbi? Zakaj se jim ne bi predajali pod milim nebom. Tako ne samo, da boste na svežem zraku, študija univerze Sussex je prav tako dokazala, da zvoki narave dodatno pomirjajo in sproščajo. Če k temu dodamo še izsledke tiste z medicinskega kolidža Peninsula, ki je dokazala, da ima vadba v naravi pozitivnejše učinke na fizično in psihično zdravje, od tiste v zaprtih prostorih, res nimate razloga, da se priljubljeni telesni aktivnosti ne bi predajali na vrtu, terasi ali v bližnjem parku.

Tenis

Ne zgolj zaradi lične oprave, temveč predvsem zaradi pozitivnega učinka tenisa na hrbtenico, gostoto kosti, mišice, gibčnost, odzivnost in še bi lahko naštevali. Tenis je nedvomno odlična vadba. Ne obremenjujte se s tehniko in zlasti ne z rezultatom. Glavno je, da uživate in ob tem topite kalorije.

Prevračanje koles

Saj veste, kako ste jih kot otroci radi prevračali. In kdo pravi, da je ta aktivnost namenjena le najmlajšim? Prevračanje koles je preprosto in zabavno, med tem se krepijo ravnotežje in refleksi ter seveda topijo džule. Verjeli ali ne, kar 1675 jih boste porabili v eni uri te vadbe.

Metanje frizbija

Še ena zabavna dejavnost. Kajti, le kdo ne mara frizbija. Medtem, ko ga mečete ali lovite, tekate, skačete, se prevračate in krepite svoje telo. Vsekakor zabavna in koristna aktivnost.

Kolesarjenje

Po podatkih univerze Concordia, ta vadba dela čudeže. Ne samo za telo, temveč tudi za psihično zdravje. Med tem, ko vrtite pedala, v telesu pade količina stresa. Pozdravite še rezultate študije univerze Birmingham, kjer so strokovnjaki dokazali, da prav kolesarjenje znatno pripomore k upočasnjevanju staranja.

Iščete odlično kremo proti staranju? Torej se usedite na kolo. Kajti ne samo, da bodo gubice manj izrazite, manjše bodo tudi tiste maščobne obloge, ki se jih trudite izgubiti.


Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)