8 stvari, ki jih po mnenju ginekologov ne bi smeli početi

Ne glede na to, kolikokrat ste že bili v ginekološki ambulanti, najbrž obstajajo stvari, ki gredo vašemu zdravniku na živce in bi želel, da bi z njimi takoj (čim prej) prenehali.

30.7.2018 ob 5:11

ginekolog_pregled_spolnost_vagina_micna.jpg

Odrasli ste in znate skrbeti zase. Kar med drugim pomeni, da se redno naročate pri ginekologu. Pohvalno, a zadeve je vedno mogoče izboljšati. Poglejte, katerih osem stvari bi, glede na pisanje portala Pure Wow, po mnenju ginekologov njihove pacientke morale opustiti. Sebi in svojemu intimnemu zdravju v prid. 

Kupovanje izdelkov, ki jih ne potrebujete

"Prenehajte uporabljati posebne higienske pripomočke, ki so namenjeni čiščenju vaše vagine," svetuje Suzanne Gilberg-Lenz, porodničarka in ginekologinja iz Kalifornije. "Vaša nožnica je občutljiv del telesa s sebi lastnim bakterijskim ravnovesjem in kadar tega z mili porušite, se poveča tveganje za okužbe in vnetja."

Slišali ste zdravnika: stran z mili in geli.

Izogibanje seksu pred ovulacijo

Bi radi spočeli novo življenje? Ne glede na to, kako močno se z dragim trudita v to smer, ne izogibajta se spolnim odnosom v dnevih pred ali po ovulaciji. "Študije so pokazale, da pogostost izliva pozitivno vpliva na kvaliteto sperme, kar pomeni več možnosti za zanositev in manj tveganja za zaplete v nosečnosti," je povedala strokovnjakinja s področja reproduktivnih znanosti Aimee Eyvazzadeh: "Parom svetujem, naj spolnega odnosa ne omejujejo zgolj na čas, ko je možnost za zanositev največja. Pogosti spolni odnosi so tisti, ki obljubljajo uspeh."

Prhanje in parne kopeli

"Vse to je velik ne," je prepričana strokovnjakinja za žensko zdravje Jessica Shepherd. "Nikar v vagino ne usmerjajte močnega curka vode ali pare. V kolikor je zdrava, se lahko čisti sama in agresivni postopki v namen intimne higiene niso potrebni."

Molčanje o težavah

"Ne čakajte na redne preglede, če vam kontracepcija ne odgovarja ali če se pojavijo kakršnekoli težave z intimnim zdravjem," opozarja Lenzova. Tako, kot vsak kvaliteten odnos, je tudi tisti med pacientko in ginekologom pogojen z dobro komunikacijo. "Ne odlašajte s pregledom, ne glede na to, kako majhna in nepomembna se vam zdi zadrega. Zlasti ne, če se ta odraža kot nelagodje ali bolečina. Takoj, ko se pojavi, se naročite v ambulanti."

Zanašanje na prekinjen odnos

Žalostno, toda resnično je dejstvo, da niso redki pari, ki se v namen zaščite pred nosečnostjo zanašajo na prekinjen spolni odnos. "Tekočina, ki se iz moškega spolnega organa izloči pred izlivom, lahko vsebuje spermije, ki privedejo do spočetja novega življenja. Prav tako so v njej lahko prisotni organizmi, ki povzročajo spolno prenosljive bolezni," opozarja Shepherdova.

Skrbenje zaradi nedepiliranih nog

Verjemite, noben ginekolog se s tem ne obremenjuje, tudi vi se ne bi smeli.

Biti v zadregi

Drži, da pogovor o intimnem življenju ni najbolj prijeten. Vendar pozabite na zadrego in s svojim ginekologom odkrito spregovorite o vsemu, kar je povezano z vašim spolnim življenjem in intimnim zdravjem. "Pa naj bo to bolečina ali nelagodje med seksom, uhajanje urina med spolnim odnosom ali menjavanje spolnih partnerjev," na srce polaga Lenzova in dodaja: "Ginekologi smo zato, da pomagamo, ne da bi obsojali."

Odpovedovanje obiska, ker so ravno tisti dnevi

"V večini primerov količina krvi ni tolikšna, da bi ovirala izvajanje pregleda in opravljanje testov. Če v to niste prepričani, pokličite v ordinacijo in pojasnite svojo dilemo, nikar pa avtomatsko samo zato, ker imate menstruacijo, ne prestavljajte načrtovanega obiska," svetuje Sheperdova.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)