7 razlogov za pomankanje energije (in kako jih premagati)

Padec energije je dokaj pogost pojav, razlogi zanj so različni in čas je, da prepoznate tistega, zaradi katerega ste tako utrujeni sami.

19.9.2018 ob 3:53

punca_z_malo_energije_brezvoljnost.jpg

Saj veste, kako gre. Nekje ob treh, štirih popolne so vaše zaloge energije povsem iztrošene. Res je, služba se bo vsak čas končala, a doma vas čaka še veliko dela, zato razmišljate že o peti skodelici kave.

Rešitev morda ni najboljša, saj kava učinkuje le kratek čas, ob tem odpravlja zgolj posledice, ne pa tudi vzrokov pomanjkanja energije. Zato poglejte, kje se ti največkrat skrivajo in jih z nasveti portala Women's Health čim prej odpravite.

Razlog številka ena: jeste napačno kosilo

Zajtrk je pomemben obrok, vendar tudi sestava kosila vpliva na to, s kakšno vnemo boste premagovali naloge, ki vas čakajo pozno popoldne. Če ob dveh, treh komaj držite oči odprte, vaša izbira najbrž ni bila ravno najboljša. "Zlasti, če vas čaka še veliko nalog, potrebujete beljakovinsko bogato kosilo, ki vam bo zagotovilo dovolj energije vse do večera," pojasnjuje prehranska strokovnjakinja Rhiannon Lambert.

Rešitev: kombinacija beljakovin in ogljikovih hidratov

Prehranski strokovnjak Rob Hobson priporoča kosilo, sestavljeno iz enakega deleža beljakovin in sestavljenih ogljikovih hidratov s pravim odmerkom maščob.

Denimo pečenega piščanca z avokadom in solato iz kvinoje. Ta vključuje vse: beljakovine, ogljikove hidrate in zdrave maščobe. Kombinacija, ki vas bo napolnila z energijo in novo močjo. Za vegetarijance namesto piščanca priporoča solato iz mešanice stročnic in feta sira.

Razlog številka dve: premalo spite

Nobenega dvoma ni, da boste ob pomanjkanju spanja naslednji dan utrujeni. Vendar pri spanju ni pomembna le količina, temveč tudi kvaliteta tega. Kar pomeni, da če se ponoči pogosto zbujate, prav tako ne boste naspani.

V publikaciji Molecular Metabolism so objavili rezultate študije, ki je dokazala, da se že po eni noči, v kateri se zbudite štirikrat, poveča želja po enostavnih ogljikovih hidratih, uživanje teh pa je ob motenem spancu še en vzrok za utrujenost in padec energije.

Rešitev: pomaga magnezij

Strokovnjaki z univerze Edinburgh in znanstveniki z laboratorija za molekularno biologijo Cambridge so dokazali, da lahko magnezij pripomore k boljšemu in trdnejšemu spancu, saj pozitivno vpliva na naravni ritem telesa. Priporočena dnevna količina znaša 300 miligramov magnezija, ki se med drugim nahaja v temni zelenjavi.

Razlog številka tri: niste dovolj aktivni

Če ob vsakodnevnih obveznostih nimate časa za vadbo, ne ogrožate le zdravja mišic, srca in sklepov, temveč tudi zaloge energije. Kot je povedal osebni trener Jonathan Lomax, je prav redna telesna aktivnost tista, ki zagotavlja življenjsko moč, saj skrbi za optimalno delovanje vseh organov, tudi možganov.

Rešitev: med odmorom za kosilo migajte

"Ni treba, da se odpravite v telovadnico, za kar tako ali tako nimate časa. Dovolj bo že nekaj hitrih, kratkih vaj, sprehod po stopnicah ali do bližnjega lokala," meni Lomax. Nekaj počepov, poskokov, raztezalnih vaj in podobnih si vendar lahko privoščite. Že po petih minutah boste občutili razliko.

Težava številka štiri: pomanjkanje vitamina B12

Pomanjkanje vitamina B12 lahko med drugim vodi v slabokrvnost. Po priporočilih bi ga na dan morali zaužiti 2,4 miligramov ter tako ohranjati dobro kri, optimalno raven energije v telesu in hkrati krepiti kognitivne možganske sposobnosti. Brez vitamina B12 telo ne more dobro delovati in kadar pride do pomanjkanja, je občutiti mentalno utrujenost.

Rešitev: uživajte več vitamina B12

Njegov najboljši vir so živila živalskega izvora, zato jedilnike večkrat obogatite z mesom in školjkami. Če mesa ne marate, uživajte jajca, jogurt in druge mlečne izdelke ali si po posvetu z zdravnikom privoščite primerne nadomestke.

Težava številka pet: vaša miza ni primerna

Čista miza jasne misli, kajne? Po besedah psihologa z univerze Exeter, Craiga Knigta, ki se ukvarja z delavno učinkovitostjo, to ne velja vedno: "Študije so pokazale, da so posamezniki najmanj učinkoviti, kadar je njihova miza povsem urejena. Zlasti, če nekdo ni redoljub, je takšno okolje v nasprotju z njegovo naravo, kar črpa mentalno energijo znatneje, kot če je nekdo, ki ima rad red, primoran delati v razmetanem okolju."

Rešitev: sprejmite nered

Pozabite minimalizem, obsedenost s čistočo in mizo uredite tako, kot odgovarja vam. Pa naj bo urejena ali razmetana. Ključno je vaše dobro počutje. Če bodo možgani v okolju, ki odgovarja njim, bodo manj energije namenjali prilagajanju na njim neprijazno okolico in bodo več te lahko preusmerili v tisto, kar je res pomembno.

Težava številka šest: obsedeni se s sodobnimi napravicami

Mobilni telefon je vedno na dosegu vaših rok. In oči. Pod blazino počiva celo tedaj, ko spite. Vendar pretirana uporaba napravice povzroča veliko škodo vašim zalogam mentalne energije.
Strokovnjaki z univerze Illinois so dokazali, da neprestana uporaba telefona vodi v izčrpanost, tesnobnost in depresijo. Druga, japonska študija univerz Hokkaido in Chukyo pa je prišla do zaključka,  da uporaba telefona ovira koncentracijo, kar je slaba novica za mentalno moč.

Rešitev: privoščite si digitalno detoksikacijo

Vsaj, kadar vam obveznosti ne narekujejo drugače, se odpovejte telefonu in drugim podobnim napravicam. Dve uri digitalne detoskikacije dnevno si lahko privošči vsak, ob koncih tedna pa čas raje, kot pred zasloni, preživljajte ob knjigi, v naravi ali družbi prijateljev.

Težava številka sedem: bombardirani ste z informacijami

Nihče ne želi na avtobusu samo sedeti, zato vsi zrejo v telefone in iščejo takšne in drugačne novice. Le kaj bi se zgodilo, če bi kakšno preslišali ali izpustili? Kot je povedala psihologinja Sandi Mann z univerze Central Lancashire, neprestano spremljanje informaciji močno črpa čustveno energijo. "Dobesedno bombardirani smo z novicami, informaciji, možgani jih težko predelujejo, hkrati vplivajo na naša čustva in to ne vedno v pozitivnem smislu."

Rešitev: ne počnite ničesar.

Vselej iščemo nove izkušnje. Tudi početi ničesar je lahko ena od njih. Vsaj 15 minut na dan samo sedite v tišini ali ležite na postelji. Brez Instagrama, brez televizije, sporočil in elektronske pošte.
Tako boste okrepili čustveno energijo in lažje premagovali vse izzive, ki vas še čakajo.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: To je lahko vzrok, da vas srbi lasišče (in kako težavo odpraviti) ali pa 7 stvari, s katerimi vsak dan (nevede) škodujete svoji lepoti


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)