7 navad ljudi, ki jih prav nič ne vrže iz tira

Obstajajo navade, s katerimi je mogoče poskrbeti, da boste redkeje pod stresom tudi sami.

29.1.2019 ob 4:53

mocna_zenska-direktno_v_kamero.jpg

Se obremenjujte z vsako malenkostjo, vas pogosto tarejo skrbi in ste ob še tako majhni neprijetnosti pod velikim stresom? Če ste na ta vprašanja odgovorili z da, imamo za vas dobro novico: obstajajo navade, ki jih tisti, ki jih nič ne vrže iz tira, že dobro poznajo in se jim vsak dan predajajo. Kaj torej počnejo in tako skrbijo za mentalno in telesno zdravje razkriva portal Real Simple?

Meditirajo

Če boste vsak dan vsaj nekaj minut namenili meditaciji, boste v telesu znatno znižali količino stresnih hormonov. Menite, da za to nimate časa? Že nekaj minut umirjenega, globokega dihanja pripomore k pomiritvi duha, so zapisali v publikaciji Psychoneuroendocrinology.

V njej so povzeli raziskavo, v kateri so prostovoljci iz ene skupine vsak dan tri dni zaporedoma 25 minut meditirali, druga polovica pa je analizirala poezijo.

Posamezniki iz prve skupine so bili po zaključku programa pod manjšim stresom, v njihovem telesu je bilo manj kortizola. Skratka: meditacija je v veliko pomoč.


Redno telovadijo

Telesna aktivnost dokazano blaži stres in niža tveganje za depresijo. Znanstveniki s švedskega raziskovalnega inštituta Karolinska so prišli do zaključka, da vadba v možganih znižuje količino kemičnih snovi, ki spodbujajo stres in napetost ter poškodujejo male sive celice.

Študija je bila sicer izvedena na miškah, a kot zatrjujejo njeni avtorji, je izsledke zlahka mogoče posplošiti na ljudi.


Čas preživljajo v naravi

Bivanje v naravi je še en način za premagovanje stresa in napetosti. Naravna svetloba dokazano izboljšuje razpoloženje, niža tveganje za prezgodnjo smrt, pospešuje okrevanje pri srčnih bolnikih ter zaviralno vpliva celo na telesne bolečine, so dokazali strokovnjaki z univerze Pittsburg.

V njihovi študiji sodelujoči pacienti s težavami s hrbtenico so občutili za 22 odstotkov blažje bolečine že po uri bivanja na soncu.

Prav tako so z boljšim fizičnim in psihičnim zdravjem povezani številni naravni vonji ter zvoki. Zaradi vseh pozitivnih občutkov, ki jih spodbuja narava, je na japonskem vse bolj priljubljen trend gozdna kopel: čim daljše bivanje v zavetju gozda.


Delo pustijo v pisarni

Od 26 do 40 odstotkov zaposlenih je prepričanih, da je njihovo delo prenaporno in stresno. Nadure doma ali v službi pa so odgovor na vprašanje, zakaj je temu tako.

Vsak potrebuje čas, v katerem lahko delo povsem odmisli in poskrbi za novo mentalno ter fizično energijo, so zapisali v časopisu Journal of Occupational Health Psychology. Zato je več kot smotrno potegniti mejo med delom in prostim časom ter se v slednjem ne obremenjevati s tem, kar vas v službi še čaka.


Privoščijo si počitnice

Je že tako, da v sodobnem času dopust ni več pravi dopust:  mnogi med njim nikoli povsem ne odklopijo ter so vselej dosegljivi kolegom v službi, to pa je še en razlog za pretirano obremenjenost.

Da ne govorimo o tistih, ki si dopusta sploh ne privoščijo. Dokazano je, da so ženske, ki se na dopust odpravijo le na vsakih šest let, pod višjim tveganjem za bolezni srca in srčno kap v primerjavi z onimi, ki si dopust vzamejo dvakrat na leto, poroča New York Times.

Ni treba na luksuzne destinacije in draga potovanja, pomaga že popoln tedenski odklop v domačem okolju.


Berejo za zabavo

Obstaja dober razlog, da se vsak dan vsaj za nekaj uric poglobite v zabavno čtivo. Zgolj šest minut branja na dan količino stresa zniža za 68 odstotkov, so dokazali na univerzi Sussex.


Privoščijo si dovolj spanja

Ljudje, ki vsako noč spijo manj kot osem ur, so pogosteje preobremenjeni, razdražljivi in jezni, so povedali v ameriškem društvu psihologov.

Prav tako so pod večjim stresom in jih hitreje vse vrže iz tira. Hkrati se ob pomanjkanju spanca v telesu podvoji količina noradrenalina, hormona, pod vplivom katerega se pospeši srčni utrip in naraste krvni sladkor, so na podlagi študije zapisali v publikaciji Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Torej več kot dovolj razlogov, da tudi sami vsako noč spite dovolj. Za boljše zdravje in počutje.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: 5 trikov, s katerimi testenine ne bodo le okusne, temveč tudi zdrave ali pa 5 jasnih znakov, da se vas nekaj loteva

Priporočamo tudi: Okužba sečil: 6 mitov o zdravljenju


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)