7 načinov za dvig energije, ki učinkujejo veliko bolje od kave

Namesto, da bi posegli po novi skodelici kave, raven energije dvignite z drugačnimi načini.

17.8.2018 ob 4:00

zenska_utrujena_ocala_racunalnik_pisarna_micna.jpg

Če vaše zaloge energije sredi dneva drastično padejo, imamo za vas dve tolažbi: niste edini in zadeva ni nepremagljiva. Čeprav je vaša prva misel nova skodelica kave, si je nov odmerek energije mogoče zagotoviti tudi drugače. Sedem odličnih načinov niza Huffington post

Temeljiteje prežvečite hrano

"Žvečenje je z vidika dobre prebave zelo pomemben proces, saj telo iz dobro prežvečene hrane lažje in hitreje absorbira v njej prisotne vitamine in minerale," je povedala prehranska strokovnjakinja Edwina Clark. Prav tako prebavila, kadar vanje pride slabo prežvečena hrana, potrebujejo več energije za njeno razgradnjo. Torej te zmanjka za druge funkcije, kar se odraža kot padec energije in utrujenost.

"Sicer je težko določiti, kolikokrat bi morali grižljaj prežvečiti, nekako pa velja, da ne bi smel naprej v prebavila, dokler to ne storite 25 do 40- krat," je povedala Clarkova.

Spijte kakšno skodelico kave manj

Da, prav ste prebrali. Kofein v možganih receptorjem, ki sprejemajo adenosin, prepreči delovanje. Adenosin je nevrotransmitor, ki spodbuja utrujenost.

"Res je, da kofein možganom preprečuje, da bi sprejemali adenosin, vendar to ne pomeni, da ta v telesu ne nastaja," je povedal Niket Sonpal, gostujoči profesor osteopatije na kolidžu Touro. Kadar učinek kofeina popusti, možgani pod vplivom adenosina telesu sporočajo, da so utrujeni. In utrujenost skušate premagati s kavo, tako pa se ujamete v začarani krog, iz katerega lahko pobegnete le, če zmanjšate količino dnevno zaužitih skodelic črnega napitka. "Čeprav ideja ni nič kaj vabljiva, je na dolgi rok vendarle učinkovita," je prepričan Sonpal.

Naredite 250 več korakov

Več gibanja spodbuja krvni pretok, kar zagotavlja boljše delovanje možganov in vseh drugih organov, prav tako na dolgi rok zagotavlja več življenjske energije. "S tem, ko na dan prehodite 250 korakov več, kot običajno, skrbite za dobro delovanje mišic, srca, možganov, pljuč, telo zaradi boljše forme za opravljanje vsakodnevnih nalog potrebuje manj energije in vi ste dlje spočiti ter skoncentrirani," je povedal vadbeni psiholog Menachem Brodie.

Ko se telesne zmogljivosti povečajo, boste lažje kos vsem nalogam, ki vas čakajo. In priznajte: 250 korakov ni veliko. Hodite med tem, ko telefonirate, večkrat se sprehodite po pisarni in namesto dvigala izberite stopnice.

Nekajkrat globoko vdihnite

Celice za optimalno delovanje potrebujejo veliko kisika. Kadar dihate plitvo in površno, tega ne dobijo dovolj, kar se odraža tudi kot utrujenost in slaba koncentracija. Prav tako globoko dihanje pozitivno vpliva na blaženje stresa in na splošno zagotavlja dobro počutje.

"Težava sodobnega človeka je, da diha plitvo in površno. A to je mogoče z vajo spremeniti in poskrbeti, da bo telo dobilo dovolj kisika za dobro delovanje in s tem za več energije," je povedala psihologinja Dori Gatter.

Obrokom dodajte več vlaknin

Sestavljeni ogljikovi hidrati iz živil, kot so cela žita, zelenjava, sadje in semena vsebujejo glukozo, ki je osnovno gorivo telesa, je povedala nutricionistka Lisa Cooper in dodala: "Ker vsebujejo veliko vlaknin, se prebavljajo počasi, kar pomeni, da telesu dolgo dovajajo energijo." 

Poglejte svoj urin

"Dehidracija je kriva za padec krvnega tlaka, srce zaradi nje začne delovati počasneje in v možgane pride manj kisika, kar pomeni, da ste hitreje utrujeni," pojasnjuje Sonpal.
Primerna hidratacija je torej ključna tudi z vidika optimalne energije telesa, najlažje pa je stanje pomanjkanja tekočine v telesu prepoznati s pomočjo urina: ta naj bo svetle barve, brez močnega vonja. V kolikor je temnejši, popijte na dan več vode.

Zapišite vsak dan tisto, na kar ste lahko ponosni

Praviloma posamezniki več pozornosti, kot uspehom, namenjajo spodrsljajem, je prepričana klinična psihologinja Elizabeth Cohen in to dejstvo utemeljuje z evolucijo: "Evolucijska prednost je bila v tem, da si je človek zapomnil vire bolečine in nevarnosti, pomnjenje prijetnih izkušenj je bilo za preživetje manj pomembno."

Čeprav dandanes to ni več ključnega pomena, naši možgani še vedno delujejo tako, da si bolje zapomnijo manj prijetne stvari, s tem pa se v telesu kopiči več stresa, kar utruja, izčrpava ter vodi v izgorelost.

Zato se večkrat spomnite tudi na pozitivne vidike življenja in vsak dan napišite tri stvari, za katere ste lahko hvaležni in na katere ste ponosni. Tako bo v telesu manj stresnih hormonov in na drugi strani več energije.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še // To je lahko vzrok, da vam občutno bolj izpadajo lasje ali pa Vam tehtnica laže? To je 5 napak pri tehtanju


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)