7 manj očitnih zaviralcev spolnega poželenja

Veliko je dejavnikov, ki vplivajo na libido, na nekatere od njih ne bi niti pomislili.

2.10.2018 ob 7:00

par_tezave_spalnica_micna.jpg

Dejstvo, da spolno poželenje niha in da vam včasih res ni do seksa, vam je dobro znano. Na libido vpliva veliko dejavnikov in nekaterih nikoli ne bi povezali s spolnostjo. Morda so za to, da so vroči objemi bolj, kot pravilo, postali izjema, krivi nova služba, hiter ritem življenja, preobremenjenost in še bi lahko naštevali.

Da bi lažje razumeli, kaj se v resnici dogaja in kaj botruje zatišju v spalnici, psihologinja in spolna terapevtka Stephanie Buehler za Pop sugar niza manj očitne zaviralce spolnega poželenja. 

1 Alkohol

Večina žensk je po nekaj kozarčkih hitro za akcijo, vendar alkohol ni ravno prijatelj seksa. "Kadar je tega preveč, negativno vpliva tako na čustva, kot na odzive telesa na spolne dražljaje. Ti, preprosto povedano, otopijo in želja po seksu izgine," opozarja seksologinja. Zato z njim res ni pametno pretiravati. Za boljši libido ostanite pri prvem kozarčku.

2 Marihuana

"Študija univerze Stanford je dokazala, da marihuana pri nekaterih ženskah zmanjša zanimanje za seks, saj negativno vpliva na raven testosterona v telesu," navaja terapevtka.

3 Boleč spolni odnos

Kot je povedala Buehlerjeva, se presenetljivo veliko žensk sooča z bolečim spolnim odnosom in so prepričane, da je ta nekaj povsem običajnega. Ne zavedajo se, da bolečina opozarja, da nekaj ni tako, kot naj bi bilo in ne storijo ničesar, da bi jo odpravile, seks pa zato ni več vir veselja in ga vse pogosteje zavračajo.

4 Stres

Tako mentalni kot fizični stres negativno vpliva na spolno življenje, natančneje na libido. Le težko se je namreč tedaj, ko ste preobremenjeni, vzburiti in se prepustiti vročim objemom.

5 Zamere

Če ste opazili, da zadnje čase njegovemu zapeljevanju in napeljevanju na seks pogosteje kot da, rečete ne, se zamislite, kje tičijo vzroki. Morda se skrivajo v nedorečenih zadevah ali zamerah, ki jih iz kakršnegakoli razloga gojite do njega. Razčistite zadeve. V prid spolnega življenja in odnosa na sploh.

6 Zdravila

Zlasti antidepresivi negativno vplivajo na spolno poželenje. Razpoloženje izboljšujejo tako, da v telesu povečajo količino serotonina, vendar na drugi strani zaviralno delujejo na libido. Zato se tedaj, ko to opazite, z zdravnikom pogovorite o alternativnemu zdravljenju.

7 Nekatere bolezni

Kot je povedala strokovnjakinja, določena bolezenska stanja, med njimi sladkorna bolezen in depresija, nižata zanimanje za seks. Tudi artritis negativno vpliva na spolno življenje, saj zaradi bolečine zmanjšuje gibljivost telesa, intimen akt je zato neprijeten in vse redkeje na dnevnem redu.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: 10 stvari, ki si jih v razmerju zasluži čisto vsaka ženska ali pa To dober seks spremeni v fantastičnega (po mnenju moških)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)