6 znakov povišanega krvnega sladkorja (čeprav niste sladkorni bolnik)

Niso le sladkorni bolniki tisti, pri katerih je v krvi preveč sladkorja.

26.6.2019 ob 2:34

zenska_utrujena_kavarna_micna.jpg

Čeprav večina povišan krvni sladkor povezuje z diabetesom, njegova prekomerna količina ne pomeni vedno, da je nekdo sladkorni bolnik, telo pa na previsoko raven krvnega sladkorja opozarja z različnimi znaki, ob katerih je treba ukrepati, sicer vodi v poškodbe živcev, vida, ledvic in srca.

Kaj nakazuje na to, da je glukoze v krvi preveč, niza Insider.

Vedno ste utrujeni

Povišan krvni sladkor se ne odraža z viškom energije, zadeva je ravno nasprotna: kadar je tega konstantno preveč, se pojavita utrujenost in izčrpanost.

Zakaj? Telo viška sladkorja ne zna pravilno izrabiti ter z energijo oskrbeti organe in zagotoviti njihovo pravilno delovanje, navaja publikacija Medical News Today.


Nagaja vam vid

Drugo opozorilo, da je v krvi preveč sladkorja, je nejasen, meglen vid. Zaradi porasta glukoze očesne leče zatečejo in se težko fokusirajo na izbran predmet. V kolikor težava ni zdravljena (z uravnavanjem glukoze v krvi) lahko po navedbah Klinike Mayo vodi v izgubo vida.

zenska_oci_tezave.jpg

Pogosto vas sili na malo potrebo

Več, kot je v krvi sladkorja, bolj so obremenjene ledvice, ki skušajo višek tega iz telesa odplakniti z urinom. Torej: več kot je v krvi glukoze, večkrat morate na malo potrebo.


Vedno ste žejni

S pospešenim odvajanjem vode iz organizma se hitreje pojavi dehidracija. Poleg tega telo iz notranjih organov črpa tekočino, ki jo odvaja skozi sečila ter z njo odstranjuje sladkor. Posledično je stalno prisotna nepremagljiva žeja.

zenska_voda_kozarec_micna.jpg

Rane se celijo počasi

Zaradi povišanega krvnega sladkorja se upočasni krvni pretok, s tem je med drugim ovirano celjenje poškodovanih tkiv.

Kar pomeni, da se vse rane, zlasti pa tiste na nogah, celijo počasneje, zaradi počasnejšega pretoka krvi in obremenjenih sečil pa se pogosteje pojavljajo tudi okužbe sečnih organov.


Pestijo vas kronični glavoboli

Povišan krvni sladkor vpliva tudi na ravnovesje hormonov, ki uravnavajo možganske funkcije, zato so posamezniki s to težavo dovzetnejši za glavobole.

Zlasti sta za to odgovorna hormona adrenalin in noradrenalin, ki vplivata na krčenje in širjenje možganskih žil, s tem se pretok krvi skoznje spreminja in višje je tveganje za glavobol.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Priporočamo tudi: Ste sladkosnedi? Tako se boste uprli prenajedanju s sladkorjem Ali pa: Sta med in javorejv sirup res boljša od sladkorja?

Preberite še: Tri le na videz zdrave malice, ki so v resnici preveč sladke


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)