6 napak, s katerimi nevede ogrožate ledvice

V kolikor ledvice ne delujejo prav, znatno ogrožate svoje zdravje, zato se izogibajte napakam, ki škodujejo temu organu.

16.9.2018 ob 4:42

zenska_delo_okno_pisalna_miza_bolecina_micna.jpg

Ledvice so pomemben telesni organ, in kadar ne delujejo pravilno, je ogroženo zdravje celega telesa, med drugim je povišano tveganje za srčno kap. Zato je ključno, da skrbite zanje in se izogibate nekaterim napakam, ki ogrožajo njihovo delovanje. Sledečih sedem je po pisanju Reader’s Digesta lahko usodnih.

Ste ljubitelj vnaprej pripravljenih živil

Veliko obrokov, ki jih doma samo pogrejete, vsebuje ogromne količine soli. In ta, kadar z njo pretiravate, ni škodljiva le srcu, temveč vodi tudi v težave z ledvicami. Kajti telo sol izloča z urinom, s tem pa se iz telesa odvaja tudi kalciji. "Izkazalo se je, da prevelika količina kalcija v urinu povišuje tveganje za ledvične kamne," je povedal nefrolog, strokovnjak za zdravje ledvic, James Simon s klinike Cleveland.

Večina dnevno presega količino zaužite soli, ki za odrasle znaša pet gramov. "Ljudje so pozorni na maščobe, ogljikove hidrate in kalorije, le redki pa posvečajo pozornost soli, ki je zdravju v prevelikih količinah prav tako neprijazna," še opozarja Simon.

Ne nadzorujete krvnega tlaka

Povišan krvni tlak negativno vpliva na celo telo, tudi na ledvice. "Ledvice so v bistvu tesen skupek krvnih žil in odvodnic urina. Kadar je tlak povišan, se v poveča pritisk tako v velikih, kot manjših žilah, kar vodi v poškodbe teh in s tem v bolezni ledvic," opozarja strokovnjak.

Kadite

Če mislite, da je pljučni rak edini razlog, da se odpoveste kajenju, pomislite še enkrat. Leta 2012 izvedena študija je pokazala, da tisti, ki po 16 letih prenehajo kaditi, tveganje za najpogostejšega raka ledvic znižajo za 40 odstotkov. Prav tako kajenje škoduje krvnim žilam in povečuje tveganje za visok krvni tlak, kar je nedvomno dovolj razlogov, da tudi v prid zdravih ledvic prenehate s to razvado.

Ne pijete, ko ste žejni

"V nasprotju s splošnim prepričanjem za zdravje ledvic ni treba spiti osem kozarcev vode na dan. Tudi če jih popijete šest, bo zadostovalo, manjša količina zaužite tekočine pa že lahko ogroža ta organ," meni Simon.

Ne samo, ker tako telesu dovajate premalo tekočine in se s tem v organizmu poveča količina natrija, prav tako se ob dehidraciji zniža krvni tlak. Ledvice so občutljiv organ, ki zazna vsako pomanjkanje tekočine. Kadar te v telesu premalo, krvni tlak pade in zmanjša se pretok krvi skozi ledvice. Zato poskrbite, da boste vedno dovolj hidrirani. V prid splošnega zdravja in zdravja tega organa.

Velikokrat si pomagate s protibolečinskimi tabletami

Protivnetna in protibolečinska zdravila, kot sta ibuprofen in aspirin znižujejo pretok tekočin skozi ledvice, poleg tega v njih prisotne snovi ne koristijo njihovemu zdravju.

"Nihče ne trdi, da bi morali trpeti neznosne glavobole, a pretiravanje s temi zdravili povečuje tveganje za bolezni ledvic. Najbolj so ogroženi ljudje, ki jih dlje jemljejo vsak dan, v kolikor pa težave z ledvicami že imate, se pred uživanjem obvezno posvetujte s svojim zdravnikoim," svetuje Simon.

Imate preveliko težo

To najbrž ni presenečenje: nekaj kilogramov viška bremeni telo. Z njimi se med drugim poveča tveganje za diabetes tipa dve in tudi za bolezni ledvic. Preveč inzulina v organizmu namreč povzroča vnetja, ki ogrožajo zdravje tega organa. "Vsi z diabetesom bi morali redno pregledovati funkcije ledvic in sestavo urina," svari Simon. In seveda vsem tistim, ki z njim nimajo težav priporoča, naj pazijo na pravilno prehrano in primerno težo.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: To je lahko vzrok, da vas srbi lasišče (in kako težavo odpraviti) ali pa 7 stvari, s katerimi vsak dan (nevede) škodujete svoji lepoti


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)