20 dejstev o bradavičkah (2.del)

Nadaljujemo tam, kjer smo v prvem delu končali.

29.9.2017 ob 7:50

prsi_bradavice_micna_ThinkstockPhotos-479680448.jpg

V prvem delu smo prišli komaj na polovico seznama zanimivih dejstev o prsnih bradavicah. Pred vami je tako še deset bolj ali manj znanih resnic o tem delu telesa. 

Orgazmi s stimulacijo bradavic so dejstvo

So mehke, občutljive in prekrite z živčnimi končiči zato ni nič nenavadnega, da so močna erogena cona. Medtem, ko razvajanje bradavic večini žensk zagotavlja izvrstno predigro, obstajajo pripadnice nežnejšega spola, ki lahko zgolj s stimulacijo tega dela telesa doživijo orgazem. Zadeva je povsem smiselna, saj se med razvajanjem bradavic v možganih aktivirajo isti centri, kot pri stimulaciji genitalij. Podatka, koliko ženskam je takšen orgazem dan, sicer ni, a strokovnjaki za spolnost se strinjajo, da so ti dejstvo.

Med nosečnostjo se spremeni njihova barva

Ko ženska zanosi, njene bradavice in areole potemnijo. Gre za vpliv hormonov, ki vplivajo na količino melatonina, ki ga proizvaja telo. A med nosečnostjo se ne spremeni le njihova barva, temveč tudi velikost, areole postanejo izrazitejše, na njih je več mozoljčkov in lahko tudi dlak. Vse te spremembe so zgolj začasne, čeprav dojke in bradavice nikoli niso več takšne, kot so bile pred nosečnostjo.

Stimulacija bradavic lahko sproži porod

Stimulacija dojk ne spodbuja le nastajanja hormonov, ki so zaslužni za spolno zadovoljstvo. Pod njenim vplivom se v telesu poveča tudi raven oksitocina, ki lahko sproži popadke pri nosečih ženskah.

V turški raziskavi iz leta 2015 se je prav tako izkazalo, da so bili pri ženskah, ki so bradavice stimulirale tik pred porodom, ti krajši in z manj zapleti kot pri tistih iz primerjalne skupine. Prav tako pri nobeni iz prve skupine ni bil izveden carski rez, pri tistih iz druge skupine je bil ta potreben v 8,5 odstotkih.

Dojenje lahko izzove boleče bradavice

Dojenje ni zgolj oblika hranjenja, je tudi pogoj za posebno povezavo med mamo in otrokom. A dejstvo je, da ni vedno prijetno in enostavno. Pogosto pri doječih mamah izzove nemalo nelagodja in bolečin.

Strokovnjaki pravijo, da je to prvih nekaj tednov, ko se dojke in bradavice na dojenje šele privajajo, povsem običajno. Koža na njih je namreč občutljiva in zato hitro popoka, s časoma pa se utrdi. V kolikor so težave z dojenjem prisotne daljši čas, zlasti, če je boleča cela dojka, naj se mamica posvetuje s pediatrom, ki bo morebitno vnetje mlečnih žlez pravilno zdravil.

Bradavice so pomembne pri samopregledih

Če si enkrat mesečno redno pregledujete dojke dobro veste, kaj je normalno in kaj pomeni razlog za skrb. Bradavice pri tem igrajo pomembno vlogo. "Pacientkam vedno svetujem, naj začnejo pri njih. Naj bodo pozorne na vidne in na spremembe, ki so zaznavne na dotik. Od teh naj se pregled nadaljuje po celi dojki, s krožnimi gibi, dokler ni pregledana celotna površina," pravi Shahova.

Suha koža, ki se lušči, je nekaj običajnega

Res je, da so bradavice in kolobarji okoli njih prekriti z žlezami, ki zagotavljajo njihovo vlaženje, a ob znatnejši stimulaciji ali trenju, do katerega lahko pride zaradi nošenja modrčka ali ozkih oblačil, so pogosto podvržene dražeči in suhi koži, ki se neredko rahlo lušči. "Zlasti je to opazno pozimi, ko svoje prida še suh zrak. V kolikor ni znaka okužbe ali vnetja, zadeva ni problematična, je pa treba večkrat bradavice negovati s primerno kremo," meni Tungova. Zlasti pozorni bodite na nego po prhanju in pred vadbo v ožjih telovadnih oblačilih.

A vendar lahko suha koža nakazuje na raka dojk

V kolikor je suha koža izjemno trdovratna in je s prej omenjenimi postopki ni mogoče odpraviti, kaj lahko ne gre zgolj za površno težavo."Kar je pogosto prepoznano kot ekcem ali dermatitis, je lahko pagetova bolezen dojk, ki je povezana z rakom tega organa," opozarja dr. Tung.

Večina pacientk z omenjenim obolenjem ima enega ali več tumorjev v notranjosti tkiv dojke, zato je ob dolgotrajnih omenjenih spremembah bradavic: rdeče, boleče, tople na dotik, s suho in kožo, ki se lušči, več kor primerno obiskati zdravnika.

Vnete bradavice pomenijo rdečo zastavo

Če ena ali obe bradavici postaneta rdeči ter na dotik vroči in boleči, takoj obiščite zdravnika. To so običajno znaki vnetja mlečnih kanalov, imenovano mastitis. "Gre za pogosto težavo žensk, ki dojijo in se praviloma zdravi z antibiotiki," pojasnjuje Tungova.

Kaj lahko pa ti simptomi nakazujejo na tako imenovanega vnetnega raka dojk inflammatory breast cancer (IBC). To je posebna oblika lokalno napredovalega raka, za katerega je značilen hiter razvoj in nase opozarja s pordelo poltjo, ki daje vtis pomarančaste kože. Pomembno pri njem je čim hitrejše odkritje in takojšen začetek zdravljenja.

Vse spremembe dojk in bradavic niso rakave

Od pubertete do menopavze dojke prehajajo skozi številne faze in spremembe, ki vključujejo tudi pojav zatrdlin in izcedkov iz bradavic. A niso vse spremembe nevarne in ne pomenijo vedno raka dojk.


V večini primerov so takšna stanja nenevarna, statistike pa kažejo, da so pogostejše pri ženskah, ki niso rodile, tistih z genetskimi predispozicijami ter pri onih, ki so podvržene hormonskemu neravnovesju in posledično neredni menstruaciji.

Nabrekanja bradavic ni mogoče preprečiti

Vsak ve, da bradavice ob vzburjenju ali mrazu nabreknejo. Zakaj do tega pride? Leta 2016 izvedena študija, ki jo povzema publikacija Nature Neuroscience je dokazala, da gre za odziv posebnih živcev v areoli.

Ti so del simpatičnega živčevja, na katerega ne moremo vplivati, temveč deluje spontano. Z nabreklimi bradavicami se telo odzove na dražljaje, kot so sprememba temperature, vzburjenje in tudi strah. Če so vaše bradavice na moč občutljive in vas s svojim obnašanjem spravljajo v zadrego, jih skrite v podložene modrčke. Sicer pa se večina žensk s štrlečimi bradavičkami pod majico nauči živeti in jih sprejema kot nekaj povsem naravnega, kar tudi so.

Tukaj najdete prvi del članka, torej še 10 dejstev o bradavicah.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)