To se zgodi, če preredko perete brisače

Morda jim tudi sami posvečate premalo pozornosti.

11.4.2019 ob 4:55

brisace_pranje_dom_pralno_stroj_bakterije.jpg

Če menite, da vaše brisače niso umazane, pomislite še enkrat. V najnovejši študiji Charlesa Gerbe, mikrobiologa z univerze Arizona, se je namreč izkazalo, da je skoraj 90 odstotkov vseh brisač v domačih kopalnicah okuženih s kolofornimi bakterijami. Gre za široko skupino bakteriji, ki se najpogosteje nahajajo v človeških iztrebkih, poroča Time Magazine.

Prav tako je Gerba dokazal, da je na 14. odstotkih brisač prisotna bakterija E-Coli. 

Mikrobi se na brisače med brisanjem prenašajo s človeškega telesa, tam pa se zlahka množijo in razvijajo, saj je mehko, vlažno in temno okolje zanje idealno.

Praviloma niso nevarne

Na srečo Emily Martin, gostujoča profesorica epidemologije na univerzi Michigan miri, da večina teh bakteriji zdravju ni nevarna. Zlasti, če ste sami njihov vir:

"Naša telesa so z njimi navajena živeti," pojasnjuje Martinova in dodaja: "Sicer ni nujno, da boste zboleli, če si boste brisače delili, a vendar v tem primeru obstaja večja možnost za okužbo. Predvsem, če je vaša koža poškodovana, so na njej vreznine ali rane, skozi katere lahko bakterije zaidejo v telo."

Pravilna nega

Drži, da brisače nikoli niso brez bakterij, vendar je količino teh mogoče znatno zmanjšati pogostim pranjem. Pogostejšim kot sicer to počnete.

Kot meni Gerba, bi brisače obvezno morali prati po dveh dneh uporabe. 

Da bi se dovolj razkužile, naj temperatura vode znaša vsaj 60 stopinj Celzija. 

Še en namig

Ob tem Susan Whittier, direktorica oddelka za klinično mikrobiologijo z medicinskega centra Kolumbija dodaja, da se s tem, ko se brisače med uporabami povsem posušijo, znatno zmanjša tveganje za prenos bakteriji med uporabniki.

Kljub temu priporoča, da ima vsak  svojo in pranje brisač dvakrat tedensko. V kolikor oddajajo neprijeten vonj, je nedvomno čas, da romajo v pralni stroj.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

PREBERITE ŠE: Kako ohraniti brisače čim dlje mehke? (VIDEO)

Priporočamo tudi: Nataša Mernik: Celulit, strije, znamenja in brazgotine niso napake


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)