Super trik, kako bo (dišeča) svečka dlje časa in lepše gorela

Preberite si, kako postopati in kako ne ravnati s svečami.

30.12.2018 ob 10:20

mala_diseca_cajna_svecka.jpg

Sledovi črnega dima, strjen vosek in madeži na posodici. Se ti zdi znano? Če imaš rada dišeče sveče, nedvomno. In ker veš, da brez njih ni pravega decembrskega vzdušja, si si jih že priskrbela. Torej poglej nekaj namigov, s pomočjo katerih bodo dlje oddajale tisti prijeten vonj. In nekaj nasvetov, česa z njimi ne smeš početi.

Postavi jo v zamrzovalnik

Če boš svečo, preden jo boš prvič prižgala, v zamrzovalniku pustila vsaj en dan, bo gorela dvakrat dlje, kot bi sicer.

Ko jo prvič prižgeš, naj gori vsaj dve uri

Ko svečko prižgeš prvič, mora nekaj ur goreti. Tako se bo zgornja plast voska povsem stopila in sveča bo, ko jo boš naslednjič prižgala, enakomerneje gorela.

Sveče ne postavljaj na prepih

Ne samo zato, ker njen vonj ne bo tako intenziven, kot če bi gorela z mirnim plamenom, temveč tudi, ker se bo svečka hitreje iztrošila.

Pristrizi stenj

To je zelo pomemben korak. Daljši, kot je stenj, hitreje se bo svečka stopila. S tem, ko ga pristrižeš pa poskrbiš, da bo dlje razveseljevala tvoj dom. Prav tako kratek stenj preprečuje, da bi svečka med gorenjem oddajala črn dim, ki obarva kozarec, v katerega je postavljena ter včasih tudi zavese in stene. Stenj pristrizi vsakič, ko svečko ponovno prižgeš in poskrbi, da ne bo daljši od nekaj milimetrov.

sveca_micna.jpg

Vsakič, ko svečko ugasneš, poravnaj stenj

Če ga boš lepo poravnala proti sredini, bo naslednjič gorela lepše, vosek pa se bo enakomerneje topil.

Kadar ni prižgana, jo pokrij

Če svečko le redko prižgeš, jo tedaj, ko je ugasnjena, pokrij s pokrovčkom in tako prepreči, da bi se na njej nabiral prah.

Očisti kozarček

Če so se na tvojem kozarčku s svečo kljub vsemu pojavili črni madeži, jih očisti z vatirano blazinico, ki si jo pomočila v milnico. Poskrbi, da se bo, preden jo boš znova prižgala, povsem posušila.

Kozarček ponovno uporabi

Potem, ko bo svečka povsem pogorela, v kozarček, v katerem te je razveseljevala, nalij vročo vodo, počakaj nekaj časa nato ga pomij in uporabi kot embalažo za svinčnike, drobnarije na mizi ali za vazico za teloh, ki se kljub zimi pod listjem skriva v gozdovih.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Tako pozimi najbolj škodujemo svojim lasem ali pa To se bo zgodilo, če dve leti ne boste pili kave in alkohola


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)