Pranje perila: v teh primerih lahko ignorirate navodila

Včasih jim res ni treba slepo slediti.

17.4.2018 ob 12:44

pranje_perila.jpg

Pranje perila še zdaleč ni enostavna naloga. Kajti z namenom, da bi bila vaša oblačila res čista in se v bobnu pralnega stroja ne bi preveč poškodovala, je treba upoštevati kar nekaj navodil. Ta so navedena na etiketah, pa vendar, kdo ima resnično čas brati čisto vse in ob tem razvozlavati pomene simbolov?

Včasih jih res lahko spregledate. Kljub temu, da ne boste povsem natančni in dosledni, bo vaša majica ostala lepa. Kdaj je dovoljeno ravnati po svoje, niza portal Apartement Therapy.

Kadar je na oblačilu navedeno, da ga je treba ročno prati

Čeprav je na etiketi puloverja poudarjeno, da ga je treba prati ročno, ga lahko vržete v pralni stroj. Domala vsak ima program za občutljivo perilo, ki poskrbi tudi za najnežnejša oblačila.

Kadar je na oblačilu navedeno, da ga je treba čistiti v čistilnici

Včasih se ji ne boste mogli izogniti. Plaščev denimo res ni pametno prati v pralnem stroju. A v večini primerov to oblačilom ne bo škodovalo. Občutljive hlače in jopiče lahko operete na roke ali s programom pralnega stroja, ki zagotavlja nežno pranje.

Pranje s podobnimi barvami

Perite v hladni vodi, skupaj s podobnimi barvami. Poznate, kajne? Tudi ta napotek lahko spregledate. Če ste seveda prepričani, da krvavo rdeča majica ne pušča barve. To preverite tako, da po tkanini podrgnete z vlažno bombažno krpo. Če na njen ni sledov barve, majico brez skrbi operite v družbi drugih barv.

Kadar želite biti posebej previdni

Na vsakem oblačilu je podana priporočljiva temperatura pranja. Ta je vedno lahko nižja, od predlagane. Če menite, da oblačilo ni posebej umazano ali želite, da bi ga nosili čim dlje, ga brez skrbi operite na roke, oziroma v pralnem stroju pri nižji temperaturi.

perilo_micna.jpg

Kadar oblačila ne morete posušiti na ravni površini

Zdi se, da je takšno sušenje do oblačil prijaznejše, a če jih boste previdno obesili na sušilno vrv, jim prav tako ne boste škodovali.

Kadar je perilo močno umazano

Na bluzi ali majici piše, da je ne smete prati na temperaturi, višji od 30 stopinj Celzija, vam pa se zdi, da ta umazaniji na njej ne bo kos. Torej lahko izberete višjo. Konec koncev se odločate med obstojnostjo oblačila in čistočo in če boste temperaturo povišali za 10, 20 stopinj Celzija, ne bo nobene škode.

Kadar vam ni ravno mar

Praktičnost naj bo na prvem mestu. Zlasti, ko gre za oblačila, ki jih nosite vsak dan v domačem okolju in zanje niste odšteli visokega zneska. Hlače, na katerih je navedeno, da jih ne smete prati pri več kot 40 stopinj Celzija, tako brez skrbi operite skupaj s perilom, ki ga perete pri 60. Saj nočete, da bi še en teden ostale v košu za perilo.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Odličen način za premagovanje zatohlega vonja v omarah ali pa Tako je mogoče najeto stanovanje spremeniti v dom


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)