To si govorijo pari, ki se lahko pohvalijo s kvalitetno zvezo

Če bi radi res srečno in dolgo zvezo poskrbite, da bodo vajina ušesa čim pogosteje slišala prave besede.

18.2.2019 ob 7:30

par_ljubezen_zaljubljen_sreca_micna.jpg

V zvezi je partnerju pomembno z dejanji pokazati, koliko vam pomeni. A veliko vlogo igrajo tudi besede. Najmočnejši pari se tega dobro zavedajo in svojo ljubezen negujejo, hranijo ter zalivajo z izjavami, ob katerih je ta iz dneva v dan močnejša. Katere so tiste čarobne, ki na razmerje delujejo kot najmočnejše lepilo, razkriva Huffingon post.

"Tukaj sem zate"

Pari, v katerih partnerja sebe vedno znova opominjata, da stojita drug ob drugem, da sta si pripravljeni pomagati in skupaj premagovati vse izzive, so na dolgi rok zagotovo uspešni.

"Z besedami tukaj sem zate si partnerja sporočata brezpogojno podporo in razumevanje, kar je zlasti pomembno v trenutkih, ko kateri ob njiju občuti negotovost vase in v svoje sposobnosti. Kajti negotovost enega lahko zamaje temelje razmerja," je prepričana psihologinja Samantha Rodman.


"Ti lahko pri tem pomagam?"

"Pospravljanje posode, postiljanje postelje, pometanje tal. Nešteto je opravil, ki jih je vsak dan treba opraviti in čeprav nekdo pri tem ne potrebuje pomoči je prijetno vedeti, da mu je partner pripravljen ponuditi roko," je povedala družinska in zakonska terapevtka Winifred M. Reilly.

Najsrečnejši pari so samostojne osebe, a nikoli ne pozabijo, da sta dva v zvezi ekipa z istim ciljem in da je pomoč vedno dobrodošla.

"Včasih nekdo sploh ne pomisli, da bi vprašal za pomoč in kadar jo partner ponudi sam od sebe, to nedvomno pozitivno vpliva na odnos," meni Shannon Chavez.


"Videti si čudovito"

Vedenje, da je nekdo za sočloveka po dolgih letih zveze še vedno privlačen, je izjemna spodbuda. "Prav komplimenti, kot so videti si čudovito, ta pričeska ti res lepo pristaja, lepa si v tej obleki, seksi si v teh hlačah in podobni povedo, da fizična privlačnost ni izginila," na pomen pohvale opozarja Chavezova.


"Verjamem vate"

Še ena močna izjava, dobrodošla zlasti tedaj, ko nekdo malo podvomi vase in v svoj uspeh. Kadar pride iz ust nekoga, ki ga dobro pozna, je neprecenljiva. Pa naj gre za dvom v uspeh na delu, doma, za odločitev o drugačnemu načinu prehranjevanja, za novo vadbo. Za karkoli, kar zbuja negotovost. Dejstvo, da partner ne dvomi, je zelo velika spodbuda.


"Hvala"

"Zdi se samoumevno, a presenetljivo veliko je parov, ki na to besedico pozabi. Tisti, ki se lahko pohvalijo s srečno zvezo, je nikoli ne izpustijo iz besednjaka. Pa naj gre za velike ali drobne geste, posebne dogodke ali vsakodnevna opravila, preprost hvala vedno drugi strani sporoča, da je partner ne jemlje kot samo po sebi umevne in da ceni trud, pozornost ali pripravljenost," pomen skromne zahvale za srečno zvezo izpostavlja Spencer Northey.


"Žal mi je"

Vsi smo ljudje in vsi delamo napake. A včasih jih ni lahko priznati, še manj pa se zanje opravičiti.

"Zavedanje napak in njihovega vpliva na odnos ima velik pomen pri krepljenju medsebojne povezave, pri pripravljenosti na vzajemno reševanje težav in pri skupnemu korakanju proti prihodnosti, ne da bi pot pri tem ovirale nekdanje zamere, ki se sicer kar hitro nakopičijo in spodkopljejo odnos,"« je povedal Kurt Smith, terapevt, specializiran za svetovanje moškim.


"Da"

Ne morete se vedno strinjati s partnerjem, včasih je tudi ne čudovita stvar. A pari, ki večkrat kot ne rečejo da, nedvomno vzpostavijo bolj zdrav in trden odnos.

Da nakazuje na dobrodušnost in prilagodljivost, na pripravljenost sprejeti drugačno mnenje in stališče. Sprejemanje drugačnega pogleda na zadeve pa je tisto, kar nedvomno vodi v uspeh razmerja.


"Želel(a) bi, da bi …"

Nihče ne zna brati misli in ne glede na to, kako blizu sta si, še vedno morata povedati, kaj bi rada in kaj vama ni všeč.

"Ubeseditev pričakovanj, želja in tudi kritike je še en ključ do srečne zveze. Uspešni pari to vedo in si povedo, kaj jim leži na duši, kaj nameravajo in kaj pričakujejo od partnerja," je prepričan Smith. V nasprotnem primeru se vse bolj kopičijo zamere, ki na koncu ogrozijo sprva še tako trden odnos.


"Počutim se …"

Prepoznavanje in pravilno izražanje svojih čustev je v razmerju prav tako pomembno, kot prepoznavanje in sprejemanje partnerjevih. Zlasti to velja za negativne občutke, kot so jeza, frustracije, skrbi, sram.

"Mnogim je težko govoriti o negativnih občutkih, a za srečno zvezo jih je pomembno pravilno ubesediti. Dejstvo je, da se mnogi bojijo, da bodo zaradi njih prizadeli sočloveka, v resnici je bolečina veliko večja, kadar nekdo do njega ni pošten," na pravilno izražanje negativnih čustev opozarja Smith.


"Prav imaš"

Najbrž ni treba poudarjati, kako velik učinek imajo te besede.

"V še tako skladnih odnosih imata partnerja na zadeve včasih drugačen pogled. In kadar kdo prizna, da se moti ter partnerju pove, da ima on prav, gre za nekakšno ljubezensko lepilo. Ponos je namreč potisnjen na drugo mesto, trma se umakne zdravem razumu in prav to je način, ki še okrepi razmerje. Kajti s temi besedami si dva v zvezi dokazujeta, da sta pripravljena sebe postaviti na drugo mesto ter delujeta za dobrobit odnosa," še eno pomebno izjavo izpostavlja Smith. 


"Trudim se"

Pari, ki se vedno želijo izboljšati, so na dobri poti. In če se hoče izboljšati par, se mora najprej izboljšati posameznik. Kar pomeni, da se vsak zaveda svojih napak in pomanjkljivosti, a se jih v prid razmerja trudi omiliti ali povsem odpraviti.

"Pozitivne spremembe v obnašanju se vedno odražajo tudi v pozitivnih spremembah na odnosu. Srečni pari to vedo ter z osebnostjo rastjo doprinesejo  kuspehu zveze," zadnjo izjavo srečnih parov niza Chavezova.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Zmagovalca Eme 2019 na Evrovizijo v Tel Aviv s kolesom? ali pa 20 dokazov, da si zaslužiš boljši seks (in drugega partnerja)

Priporočamo tudi: Kako mi je gledanje ljudi v oči spremenilo življenje (piše: Manca Čampa Pavlin)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)