To se bo zgodilo, če boste pretiravali z masturbacijo

Tudi tako koristnih stvari, kot je masturbacija, je lahko preveč.

21.6.2020 ob 5:30 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

To se bo zgodilo, če boste pretiravali z masturbacijo

Ste se kdaj vprašali, če je masturbacije lahko preveč, če solo zabava lahko prinese tudi negativne posledice predvsem pa, kako vedeti, da so stvari ušle izpod nadzora?

Zadeva je večplastna. Po pisanju Cosmopolitana je le malo verjetnosti, da bi pretiravanje s samozadovoljevanjem prineslo negativne posledice za telesno zdravje. Lahko pa vpliva na intimni odnos s partnerjem. Pa gremo lepo po vrsti.

Najprej: masturbacija prinaša številne prednosti

Začnimo z dobro novico. "Masturbacija prinaša številne prednosti za zdravje," je povedala psihologinja in seksologinja Sadie Allison in dodala: "Učinkovito sprošča ter premaguje stres in tesnobo. Med njo namreč v možganih nastajajo snovi, ki zagotavljajo dobro počutje. Na prvih mestih gre tu omeniti oksitocin, prolaktin in endorfine. Ti ne samo, da prinesejo olajšanje, pripomorejo tudi k boljšemu spancu."

Samozadovoljevanje ob tem izboljšuje seks v dvoje, kar je zagotovo pozitiven učinek. Kajti, kot navaja Allisonova, le posamezniki, ki dobro poznajo svoje telo vedo, kaj jim med rjuhami odgovarja, to lahko povedo ali pokažejo partnerju in ta jih s pravimi napotki pripelje do užitka.

Skratka, zadeva je čudovita: zagotavlja boljše počutje in boljši seks. In kaj, če je je preveč?

Lahko vpliva na doživljanje spolnosti

"Pretiravanje z masturbacijo dejansko v določenih primerih zmanjša občutljivost spolnih organov," opozarja Kate Balestrieri, psihologinja in spolna terapevtka iz Los Angelesa ter ponazarja:

"Uporaba enega in istega pripomočka ter izvajanje enih in istih gibov z rokami med vsako solo seanso lahko vodi v težave pri doživljanju spolnih užitkov s partnerjem in ovira doseganje orgazmov. Pomislite takole: ne glede na to, kako spreten je nekdo, le težko bo povsem posnemal dražljaje, ki ste jih deležni z igračko ali svojimi prsti."

 

Žalostno, toda resnično. A brez skrbi. Čeprav pretiravanje z masturbacijo res povzroči zmanjšano občutljivost spolnih organov, zadeva ni trajna. Vse, kar morate storiti je, za nekaj dni ali tednov prijateljčka pospraviti v predal in tako intimnim organom nameniti malo odmora ter jim zagotoviti možnost, da si znova povrnejo občutljivost. Še en učinkovit način za premagovanje zadrege pa je uporaba drugačnih pripomočkov, gibov ter načinov stimulacije.

Kaj pa vpliv na odnos?

Drži, pogosto druženje s samim seboj lahko vpliva na odnos. "V kolikor se nekdo vse pogosteje zateka k tej tehniki iskanja spolnega užitka, se v njem prebudijo nerealna pričakovanja glede spolnega doživetja in tedaj, ko ta niso uresničena, vse težje doseže vzburjenost ter seveda tudi vrhunec," opozarja Balestrierijeva ter dodaja:

"Zadeva je veliko verjetnejša, kadar je v celotno zgodbo vključena še pornografija. Ta namreč prav tako zbuja nerealna pričakovanja, ki vodijo v nezadovoljstvo s spolnim življenjem v realnem svetu."

Vpliva tudi na partnerja

Janet Brito, klinična psihologinja in spolna terapevtka opozarja na še en negativen vidik (pretiravanja) z masturbacijo: "Če partner izrazi zaskrbljenost glede pogostosti akcije v dvoje, ki trpi na račun pogostega samozadovoljevanja, ga je vsekakor treba upoštevati.

Sicer to v njem zbudi dvom v njegovo spolno izvedbo in vaša resnična čustva do njega, kar ni dobra popotnica za zvezo."

Bi se zato morali masturbaciji odpovedati?

"V nobenem primeru," tolaži Britova. "Težav, ki jih tovrstna praksa prinaša v odnos, res ne smete kar pomesti pod preprogo, temveč se je treba o njih pogovoriti in upoštevati tudi partnerjeve občutke.

Masturbacija je nedvomno koristna in nepogrešljiva kljub temu, da ste v zvezi, ne sme pa (v negativnem smislu) vplivati na intimni odnos s partnerjem, zato morata, v kolikor začne načenjati zvezo, o težavah, dvomih in primernih rešitvah odkrito govoriti."

Lahko zasvoji?

Strokovnjaki se strinjajo, da za dokazovanje oziroma zavračanje te teze ni dovolj podatkov in je domala nemogoče nekoga označiti kot zasvojenega s to spolno prakso. Kar pa ne pomeni, da se zadeva ne mora razrasti čez meje zdravega razuma:

"Obstajajo znaki, da nekdo pretirava. Zlasti, kadar masturbacija začne vplivati na njegovo življenje v smislu, da zaradi nje zanemarja druge vidike, zamuja na delo, se odpoveduje druženju, razmišlja le o priložnosti, ko si bo spet lahko vzel čas zase, skratka, se pri njem vse vrti okoli solo zabave, je zaskrbljenost upravičena. Nekako tako, kot to velja za odvisnost od seksa," navaja Allisonova ter dodaja: "Priznanje težave in iskanje primernih načinov za premagovanje te je v tem primeru vsekakor na mestu."

Če menite, da so zadeve ušle nadzoru, torej razmislite o obisku terapevta. Sicer pa veselo naprej. V mejah razuma, seveda.

Preberite še: Zakaj in kako masturbirati

Morda vas zanima tudi: Resnica o pretiravanju z vibratorjem


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)