Sestrična živi meni nedostojno življenje (odgovarja Lucija Mulej)

Pisala nam je bralka, ki ima težave s sprejemanjem sestričinega odnosa do partnerjev, otrok in življenja nasploh.

26.7.2023 ob 7:50 | Foto: Gettyimages

Slika avtorja - Lucija Mulej Piše:

Lucija Mulej

izredna profesorica in doktorica sociologije znanosti, poslovna antropologinja, svetovalka in avtorica knjig

Sestrična živi meni nedostojno življenje (odgovarja Lucija Mulej)

Njeno pismo gre tako:

S sestrično sva se celo življenje lepo razumeli, v otroštvu in puberteti sva bili nerazdružljivi. Še vedno sva veliko skupaj, a med nama se je pojavilo ogromno razlik.

Sama sem se poročila dobro, mož je zelo dober kot oče, mož in obenem poslovno cveti, tako da imam res urejeno zasebnost. Skupaj imava tri otroke, nimajo težav. Res imamo lepo življenje. Moja sestrična pa je ubrala drugačno pot. Je že drugič ločena, ima dva otroka iz različnih zakonov, je pa zelo privlačna in vedno je bila tista lepša. A ni prav pri denarju, tudi služb se ne drži.

Mislim, da mi sreče ni nikoli zavidala, jaz sem jo pa vedno skušala vleči na prave poti, pa nikakor ne gre. Sedaj ima več kot 10 let mlajšega parterja in z njim preživi veliko časa. Za otroke se ni nikoli dosti zanimala.

Sprašujem vas za nasvet. Med nama je tako malo skupnega, ona ne živi zdravo, moške je vedno menjavala. A še vedno sva povezani, po smrti sestre mi je ostala samo še ona. S težavo sprejemam njen življenjski stil, njen odnos do sveta, do otrok. Vendar jo vsa leta zagovarjam.

Mislite, da bo kdaj bolje z njo? Da se bo spremenila? Sedaj ob tem novem partnerju tudi ogromno dela na sebi, se ukvarja s športom. Je pa za svoja leta zares privlačna in se bojim, da bo še veliko novih moških pripeljala, kar pa se mi zdi, zna obremeniti njena dva otroka, ki sta zelo kritična do nje.

Prosim za vaše mnenje.

Odgovarja izr. prof. dr. Lucija Mulej: Vloga projekcij in potlačenih želja

Vaša dilema ima trojni izvor. Najprej, gre za zgodovino vajinih skupnih svetov, ki sta jih gradili od malega. Torej na navezanost in povezavo, ki vaju obe določa. Vaša pot usode se je obrnila v drugačno smer kot njena. Z njo ne delite podobnih vrednot, kar nadalje pomeni, da sta ponotranjili drugačne primarne vzorce. A kljub razlikam v življenjskih stilih ohranjata ljubečo vez in skrbnost, kar je dobro za obe. In tako kot ona s svojimi izbirami moti vas, morda tudi vi njo. A iz tolerance do vajine skupne preteklosti obe molčita.

Drugič, gre za odnos do družine in zakona. Vi ostajate z istim partnerjem, kot pišete sami, živite dobro, tvorno in trdno skupnost, kjer uspevate skupaj z otroki. Vaša sestrična tega izkustva nima. Morda so krive njene odločitve, nezdravi vzorci, naključja … Kdo ve?

In tretjič, odnos do moških in fizične lepote bode v oči. Večkrat namreč zapišete, da je zelo privlačna in da je bila vedno lepša …

Torej, svetujem vam, da v prvi vrsti premislite lastno izvorno naravnanost do nje. Ji morda zavidate »svobodo«, da kreira svet po lastnih merilih? Prilagajanje drugim je brez dvoma vrednota, zlasti še, če smo v tem pristni. Je vaš odnos do sveta, družine in moža iskren? Morda vas moti njena podoba, njen trud za »lepoto«?

Če ima gospa mlajšega partnerja, to dejstvo ne pomeni ničesar, dokler oseb ne spoznamo. Zrelost ni nujno povezana z leti. In doraslost neke osebe je premo sorazmerna z njeno sposobnostjo soočanja in premagovanja frustracij. Sigurno je možno, da se vaša sestrična spremeni ob moškem, ki jo razume, sprejema in gradi drugače.

Kar se tiče materinstva in vzgoje otrok vaju razdvajajo tako prepričanja kot dejanja. Zagotovo ni vsaka ženska primerna mama, a vsaka ženska je lahko mati. Če se tako odloči. In vsaka odločitev s seboj nosi breme posledic. In otroci so trajni; seveda jih lahko zanemarjamo, a z nami ostajajo do konca. In na tem delu se zdi, da je med vama največja vrzel.

Morda lahko ravno tu najdeta skupni jezik ali most za ponovno spravo, četudi sta na zunaj druga z drugo obe zadovoljni. Ker imata obe otroke, vaju zagotovo še čakajo kakšne lekcije ali dodatni uvidi in variacije te teme.

Moj predlog je, da se odprto pomenita. Tudi sami premislite, ali vas stil bivanja, ki ste ga opisali, izpolnjuje. Drug drugemu zares pogostokrat nastavimo zrcalo in projekcije, ki jih preslikamo, se najpogosteje odrazijo v potlačeni jezi ali odporu do nečesa ali nekoga.

Ta odpor, ki vas napaja, ima velik potencial razkritja. O pristni sliki vas in vaše družine namreč. Izkušen svetovalec vas bo na tej poti znal usmeriti, zato vam svetujem tudi pogovor. Želim vam vse dobro.

Odgovor je pripravila Lucija Mulej, izredna profesorica in doktorica sociologije znanosti, poslovna antropologinja, svetovalka in avtorica uspešnic Skrivnost – zakaj ne deluje pri vas, OnKraj RazKritja ter Heroji, Pogovori z Erosom. Če imate zanjo vprašanje, ji za brezplačen nasvet pišite na lucija.mulej@budnjani.si v predmet sporočila pa pripišite ZA ONO.

Preberite še: Vse je kot iz pravljice. Le spolnosti ni prave (odgovarja Lucija Mulej)

Morda vas zanima tudi: Ali obstaja zdrava mera narcizma?


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)