Sladoledna zabava za otroke: z igro do sladkanja

Slepo okušanje in met kocke, ki določi slastne dodatke.

28.6.2021 ob 5:10 | Foto: Jamie Grill/GettyImages | Avtor: T. P.

Sladoledna zabava za otroke: z igro do sladkanja

Kar vprašajte svoje navihančke, brez česa ni poletja. »Sladoleda!« bodo verjetno soglasno zakričali. In medtem ko običajno skrbno odmerjamo, koliko te ledene dobrote lahko pojedo, jim ob koncu šolskega leta pač privoščimo, da si dajo duška. Še boljše, zakaj jim ne bi pripravili prave sladoledne zabave, na katero bodo povabili prijatelje, to so si po minulem nedružabnem šolskem letu več kot zaslužili.

Sladoledna zabava ne pomeni, da našim šolarjem postavimo na mizo več banjic sladoleda in žlico, s katero naj se vanje zakopljejo, dokler jim ne bo slabo. Ne, zabava pomeni tudi igre, ki se vse sučejo okoli sladoleda in različnih dodatkov, posipov in prelivov, s katerimi so kupe še slastnejše. Za začetek jim lahko pripravimo sladoledno različico lova na zaklad, pri čemer vse, kar potrebujejo za pripravo kupe, poskrijemo po prostoru za zabavo. Skodelice, žličke in žlico za oblikovanje kepic, stekleničke s prelivi in vrečke z mrvicami, skratka vse razen sladoleda, ki naj počaka v zamrzovalniku. Otroci naj se lotijo iskanja teh pripomočkov, ko se vrnejo z vsem na seznamu, pa sladoled na mizo, vsak si za nagrado lahko naredi kupo svojih sanj.

 

Naslednja igra, pri kateri bodo na preizkus postavili svoje brbončice, je igra slepega okušanja. Otrokom zavežite oči, tako naj okušajo različne vrste sladoleda, pri tem pa jim dajte v pokušnjo bolj tradicionalne okuse, kot sta čokolada in vanilja, pa tudi bolj specifične, naj bo to malinov sorbet, mangov sladoled ali pa pistacijev. Prepoznavajo lahko tudi razne dodatke, od zdrobljenih koščkov korneta in piškotov do sirupov, stepene smetane in kandiranih češenj. Slednja pa je tudi glavna zvezda naslednje igre, sladke različice bolj znane dirke z jajcem. V tem primeru namesto z jajcem na žlici dirkajo s češnjo na žlički od ene točke do druge, če jim pade, se morajo vrniti na začetek in startati znova.

Za sladoled je vedno čas. Foto: Sally Anscombe/GettyImages

Število ena pomeni sladko smetano. Dve čokoladne mrvice. Tri jagodni preliv. Določite šest dodatkov in vsakemu pripišite številko. Pred vsakega otroka postavite skledico z eno ali dvema kepicama, usodo oziroma vrsto sladoledne kupe pa naj določi met kocke. Vsak lahko kocko vrže na primer trikrat, cifre, ki jih dobijo, pa določijo, s čim vse si lahko obogatijo sladoled. Za zmagoslaven, čeprav zapackan vrhunec zabave pa še tekma v hitrostnem lizanju sladoleda. Pred vsakega otroka postavite bogato sladoledno kupo, ne sme manjkati stepena smetana, lahko dodate nekaj sadja. Na ena, dve, tri pa naj se le z usti in z rokami za hrbtom zapodijo v svojo sladico. Kdor jo najhitreje zmaže (čeprav je bo kar nekaj verjetno pristalo na mizi, po tleh in na obrazu), je nesporni zmagovalec. 

Preberite še: 27-letna Klavdija z ganljivim projektom osrečuje otroke #pozitivnazgodba

Morda vas zanima tudi: Demokratična šola: kjer se otroci učijo le tega, kar jih zares zanima (pojasnjuje Špela Falatov)


oddajte komentar

preberite tudi

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)

Odgovori na vprašanje, zakaj seksamo vse manj (niso krivi le telefoni in družabna omrežja)