Zaskrbljeni strokovnjaki: To se po epidemiji obeta seksu

Strokovnjake skrbi, da bodo posamezniki po epidemiji pozabili na varen seks.

29.3.2021 ob 5:30 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Zaskrbljeni strokovnjaki: To se po epidemiji obeta seksu

Novi koronavirus se je dotaknil čisto vseh kotičkov življenja in spolne radosti pri tem niso izvzete. Med drugim so velik pečat na njih pustile omejitve gibanja, razglašena epidemija, omejeni socialni stiki in še bi lahko naštevali.

Zagotovo vsi komaj čakamo, da se zadeve umirijo in bomo znova zakorakali v običajno življenje, spolni terapevti in raziskovalci človeške spolnosti pa so prav glede tega izrazili zaskrbljenost. In sicer se bojijo, da bodo spolne prakse posameznikov, potem ko se bomo vsaj približali običajnim smernicam, bolj tvegane, kot so bile pred epidemijo in bodo prinesle nemalo negativnih posledic.

Upravičena skrb

Svoje bojazni utemeljujejo s podatki, pridobljenimi v Veliki Britaniji, ki so jasno pokazali, da je po koncu prvega vala epidemije porasla uporaba jutranje tabletke oziroma nujne kontracepcije (za 41 odstotkov), prav tako se je povečalo število testov na spolno prenosljive bolezni (za 53 odstotkov). Kar pomeni, da so se posamezniki potem, ko so se zadeve sprostile, pogosteje spuščali v tvegane spolne odnose, kar je seveda pustilo nemalo posledic v obliki porasta primerov nezaželene nosečnosti in višjega tveganja za okužbe s spolno prenosljivimi boleznimi.

Z napovedmi se strinja tudi profesor z univerze Yale in socialni epidemiolog Nicholas Christakis, ki je v svoji zadnji knjigi z naslovom Apollo’s Arrow: The Profound and Enduring Impact of Coronavirus on The Way We Live (Apolova puščica: Globok in trajen učinek koronavirusa na naše življenje) med drugim zapisal, da se nam po koncu epidemije obetajo divji časi kar pomeni več seksa, manjši vpliv vere in ekonomski razvet. Kot je za The Guardian povedal Christakis, je zadevo zlahka predvideti. Kajti, čeprav je epidemija za nas res nekaj novega, pa ni nekaj novega za zgodovino človeštva in trendi po vsaki so približno enaki.

Omenjene napovedi so strokovnjake spodbudile k osnovanju kampanje, v kateri bi poudarjali pomen seksualnega zdravja in uporabe kontracepcije z namenom zaščite pred nezaželeno nosečnostjo in pred spolno prenosljivim boleznimi.

Pomembni so vsi vidiki zdravja

Hussain Abdeh, eden od avtorjev študije in nadzorni farmacevt v podjetju Medicine Direct je rezultate komentiral takole: "Občuten porast povpraševanja po nujni kontracepciji po zaključku prvega vala pandemije je jasno opozorilo, da je treba spolno aktivne spodbujati k odgovorni ter zdravi spolnosti ne glede na okoliščine ter predočiti možnosti v primeru, da vendarle pride do neljubih posledic intimnega akta.

Kar pomeni redno testiranje za prenosljive spolne bolezni in v primeru možnosti za nezaželeno nosečnost uporabo nujne kontracepcije oziroma jutranje tabletke, ki je na voljo v lekarnah in jo je treba zaužiti v 72 urah po nezaščitenem spolnem odnosu.

Upamo, da bodo priporočila o varnem seksu dosegla čim več posameznikov in jih opomnila, da vsi komaj čakamo na povratek v normalno življenje, a skrb za zdravje še vedno ostaja osnovna prioriteta. Tudi z vidika varnega seksa in s tem seksualnega zdravja."

Povzeto po Cosmopolitan.uk

Preberite še: Najpogostejši simptom covida-19 pri mladih

Morda vas zanima tudi: Štirje miti o novih sevih koronavirusa, ki jim morate prenehati verjeti


oddajte komentar

preberite tudi

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)

Odgovori na vprašanje, zakaj seksamo vse manj (niso krivi le telefoni in družabna omrežja)