Zakaj mladi moški vse manj seksajo

Obstaja vsaj pet razlogov, zaradi katerih se mlajši moški vse redkeje predajajo spolnosti.

23.11.2022 ob 8:07 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Zakaj mladi moški vse manj seksajo

Glede na rezultate analize, ki je trajala med letoma 2008 in 2018, spolna aktivnost pri moških vse bolj vpada. Zlasti ja te trend opazen v skupini mlajših moških, torej v starosti med 18 in 24 let ter v starosti od 25 do 34 let.

Gre za globalen pojav, razloge za katerega večina pripisuje družabnim medijem, hitremu življenjskemu ritmu in tudi video igricam. Pri tem pa ignorirajo enega prav tako pomembnih dejavnikov: moški se vse redkeje spuščajo v naključne in bežne seksualne odnose.

Takole pa Your Tango izpostavlja pet ključnih razlogov, zaradi katerih mlajši moški vse redkeje seksajo.

Kariera pred spolnim življenjem

Da ne bo pomote, moški še vedno obožujejo strastne igrice med rjuhami, a na drugi strani drži tudi, da te niso več številka ena med užitki v njihovem življenju.

Mlajši moški imajo drugačne prioritete od starejših generaciji in poplavo dopamina v njihovem telesu ne sproži več le seksualni akt.

Ne, veliko zadovoljstva najdejo v uspešni karieri, poklicnih dosežkih, vadbeni rutini, hobijih, v počitnicah in potovanjih, ki si jih privoščijo pogosteje, kot prejšnje generacije.

Najboljši trenutki življenja torej niso omejeni  na seks, temveč so pogojeni s številnimi dosežki in življenjskimi prelomnicami.

Bogate seksualne izkušnje niso več dokaz možatosti

Včasih je bil seks neke vrste dokaz moči in možatosti. Moški z veliko spolnimi izkušnjami so bili prepoznani kot uspešni alfa samci, na drugi strani so bili moški z manj tovrstnih doživetji v družbi označeni kot poženščeni in šibki.

Mlajše generacije zavračajo ta koncept in se že dolgo ne strinjajo več, da je seks nekakšen dokaz, da je nekdo pravi moški.

Kar pomeni, da se mu ne predajajo več izključno zaradi seksa, z njim ne dvigujejo samozavesti in si z njim ne višajo vrednosti v očeh drugih, temveč so na intimni akt pripravljeni šele, ko so tudi oni prepričani, da odnos z nekom v resnici nekam pelje.

Tudi moški v razmerju iščejo varnost in trajnost

Nekdaj je morda res veljalo, da so ženske tiste, ki v razmerju iščejo varnost in stabilnost, moški pa se raje zabavajo in jim zato bežni seksualni odnosi niso tuji, a to ne drži več.

Res je tudi, da čeprav veliko moških na prvi zmenek odide z upanjem, da se bo končal med rjuhami, večina na koncu vandrale počaka na vsaj nekaj srečanj, da zadeve popelje na naslednji korak.

Mlajši moški iščejo drugačne načine za intelektualno rast

Družba je devištvu pripela nekakšno stigmo, izguba devištva pa naj bi pomenila prehod iz otroške v odraslo dobo.

Mlajši moški se na to ne ozirajo več in dokazujejo, da počakati s prvim seksom ni prav nič narobe. Le redki so še takšni, ki glede izgube deviškosti še občutijo pritisk.

Namesto, da bi zrelost dokazovali s tem, kdaj prvo in koliko žensk pripeljejo v svojo posteljo, izbirajo druge načine osebnostne rasti in z intelektualnostjo, družbeno angažiranostjo in čustveno zrelostjo dokazujejo svojo pravo vrednost.

Vpliva tudi odnos žensk do seksa

Pozitivni preobrati na področju spolnosti so tudi ženskam zagotovili več besede in možnosti odločanja.

Dali so jim glas in pravico do seksualnega zadovoljstva ter na drugi strani pravico do zavračanja seksa. Kar pomeni, da jih ni več strah ali sram reči ne spolnemu odnosu, v katerem jim ni prijetno.

S tem, ko so seksualno samozavestne ženske spolno življenje vzele v svoje roke, so vplivale tudi na pogostost intimnih aktov. In v moškem svetu je teh zato pogosto manj, kot jih je bilo v preteklosti.

Preberite še: Tri kvalitete, ki so skupne moškim, ki so odlični ljubimci

Morda vas zanima tudi: 5 znakov, da je spal z drugo žensko


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)