Trije razlogi, zakaj nekateri pari ne seksajo

Neredko se zgodi, da spolnost povsem izgine iz dolgih zvez, za kar obstajajo čisto konkretni razlogi.

15.11.2019 ob 5:25 | Foto: GettyImages | Avtor: M. FL.

Novo razmerje je razburljivo, polno vročih iskric in strasti. Partnerja se spoznavata s psihičnega in fizičnega vidika, zato je vselej zanimivo in seveda pestro. Predsvem v spalnici.

Vendar je vsem dobro znano, da to ne traja večno. Seveda bosta tedaj, ko bosta že dolgo par, še seksala, a dejstvo je, da spolne igrice še zdaleč ne bodo tako pogoste, kot so v obdobju, ko se kar kreše od strasti

V resnici je to nekaj povsem normalnega in običajnega ter ne ponuja razloga za zaskrbljenost. Se pa vseeno poraja vprašanje: zakaj seks sčasoma pristane v drugem planu in še, zakaj se včasih povsem umakne z dnevnega reda.

Nova britanska raziskava, ki jo povzema Your Tango in je vključevala 1000 hetero ter homoseksualnih parov s stare in nove celine, je postregla z nekaj zanimivimi odgovori.

Zakaj torej pari prenehajo seksati?

Ker so utrujeni

Najbrž ni presenetljivo, da je kar 71,5 odstotkov parov kot glavni razlog za zatišje v spalnici navedlo utrujenost. Polovica teh je povedala, da jim službene in domače obveznosti preprosto poberejo preveč energije, te jim zato zvečer zmanjka za spolne radosti.

Ker jim seks zadaja bolečine

Drug pogosto omenjen razlog je bila med seksom prisotna bolečina. To je kot vzrok za pomanjkanje seksi doživetji navedlo 12,8 odstotkov vprašanih. Bolečina je lahko povezana neposredno s penetracijo, do katere pride med določenimi stanji, kot so vaginalna atropija, vnetje nožnice ali druge fizične težave s spolovili, ali se med in po dejanju pojavi v hrbtu in sklepih.

Ne glede na razlog, misel, da bo zanjo povod seks, pač ni prijetna.

Ker je na prvem mestu masturbacija

Nekateri od sodelujočih so navedli, da najraje seksajo z nekom, ki ga dobro poznajo: z njim samim. Tako se je v študij izkazalo, da kar 9,1 odstotkov parov ne seksa, vendar pa partnerja redno masturbirata, kar je po svoje zanimivo, ne pa tudi nujno zastrašujoče. Kajti dejstvo je, da je vzajemna masturbacija lahko odličen način za ohranjanje kvalitetne spolnosti.

Vse le ni tako slabo

Ima pa tudi ta medalja dve plati. Dokazano je, da je seks v dolgih zvezah, čeprav redkejši, kvalitetnejši in bolj zadovoljujoč, kot spolni odnos z novim partnerjem. Kajti poznavanje drug drugega, sproščenost, samozavest in odkrita komunikacija zagotavljajo boljšo in intenzivnejšo spolno izkušnjo.

In še nekaj, na kar velja opozoriti: pari, ki premorejo odkrito komunikacijo, se ljubijo pogosteje. Tako se je ponovno izkazalo, da je komunikacija v resnici ključna ne glede na dolžino odnosa. In ker med drugim vodi v boljše spolno življenje, je morda čas, da se začneta pogovarjati … tudi o seksu.

Preberite še: 20 lastnosti žensk, ki moške res odbijajo ali pa 7 napak v postelji, ki vam uničujejo seks

Priporočamo tudi: Tri najmočnejše vezi vsakega razmerja


oddajte komentar

preberite tudi

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)

Odgovori na vprašanje, zakaj seksamo vse manj (niso krivi le telefoni in družabna omrežja)