Število bivših: Kaj, če je neljubo presenečenje

Nič ni narobe, če vas zanima število njegovih bivših, a ni vseeno, kako napeljati pogovor na to temo ter kako se na spoznanje odzvati.

15.2.2020 ob 5:30 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Število bivših: Kaj, če je neljubo presenečenje

Nov spolni partner v življenje prinaša nemalo zabave. Tudi zato, ker je zanimivo spoznavati njegove seksualne izkušnje ter prioritete: kaj mu je všeč, česa ne mara, kaj se mu zdi neobičajno, kakšne so njegove spolne fantazije in … koliko jih je že imel.

"Nekatere pač zanima število bivših. Največkrat iz gole radovednosti, nemalokrat pa prav ta pogovor dodatno zbliža partnerja in pomaga razumeti seksualno naravo dveh, v intimni odnos vpetih oseb," je za Huffington post povedala psihoterapevtka in spolna terapevtka Megan Negendank, ki ob tem navaja, kaj je pri tem pogovoru ključnega pomena:

"Pomembno je, da se oba o tej temi lahko pogovarjata sproščeno in da sta drug do drugega lahko odkrita. V tem primeru pogovor o bivših zagotavlja razumevanje spolne narave sočloveka, razkriva njegove izkušnje ter tudi pričakovanja."

Eni povedo, drugi molčijo

A kot še navaja terapevtka, je poizvedovanje za številom bivših zelo individualna zadeva:

"Nekaterim se zdi pomembno, da ga vedo, drugim ne. Obstajajo pari, ko enega od partnerjev zanima, drugemu zanj ni mar. In če sodite med posameznike, ki jih glede tega muči radovednost, imate pravico vprašati ter dobiti pošten odgovor, ki je lahko tudi: ne povem. Če druga stran ne želi vedeti, koliko nekdanjih ljubimcev je grelo vašo posteljo, je to prav tako pravica, ki jo morate spoštovati ne glede na razlog."

 

Brez sodb

Terapevtka Rachel Kazez opozarja, da je ne glede na odgovor pomembno, da človeka, ki vam zaupa, ne obsojate in ga zaradi nekdanjih izkušenj ne podcenjujete. Če je partner toliko odkrit, da vam razkrije število, bi to morali dojemati kot dokaz predanosti in odkritosti. Burne reakcije vsekakor niso na mestu.

"Četudi vas število preseneti in je višje, kot ste pričakovali, ohranite mirno kri in ne pokažite nejevolje ali začudenja, " se strinja spolna terapevtka Jesse Kahn, ki navaja nekaj povsem primernih odzivov: "Zanimivo, zabavno, lepo, skratka karkoli, kar bo drugi strani sporočilo, da glede števila nimate ne zadržkov ter ne predsodkov. In zadeve ohranite zase. Nobene potrebe ni, da bi v celotno zgodbo vpletali nekoga, ki ga ne zadeva."

Kaj pa če ni odgovora?

"Vedeti morate, da nihče ni dolžan drugemu razkrivati seksualne zgodovine. Prav je, da se pogovorita o morebitnih spolnih boleznih, a te niso nujno povezane s številom bivših in če nekdo tega ni pripravljen obelodaniti, je to treba spoštovati in razumeti brez zamer ter obsojanja. Gre za zasebno informacijo, ki je mnogi, zlasti v novi zvezi, niso pripravljeni deliti," navaja Negendankova.

Preberite še: Kaj pomeni, če vam misli uhajajo k prvi ljubezni? Odgovarja psiholog

Morda vas zanima tudi: Kaj pomeni, če sanjate o seksu s prijateljem ali šefom


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)