Seksualna pozitivnost: Kaj to je in kdo je seksualno pozitiven

Seksualna pozitivnost je termin, ki bi ga morali v teoriji in praksi vsi poznati.

20.10.2021 ob 5:05 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Seksualna pozitivnost: Kaj to je in kdo je seksualno pozitiven

Morda ste že naleteli na besedno zvezo seksualna pozitivnost in ste ob tem vprašali, kaj to pomeni in kdo so seksualno pozitivni posamezniki. Aktivni na instagramu ste se ob tem zagotovo že srečali s ključniki, kot so  #FreeTheNipple, #EffYourBeautyStandards in #SexualHealthIsHealth.

A čeprav se vam dozdeva, o čem na njih teče beseda, ne gre le za sprejemanje golote, opozarjanje na varno spolnost in pozitiven pogled na seks, kjer je užitek močnejši od sramu in svoboda prekaša obsojanje.

Kaj torej je seksualna pozitivnost?

Najbolj splošna definicija bi se glasila nekako takole: seksualna pozitivnost nastopi tedaj, ko seks v življenju posameznika v vsakem primeru in pogledu predstavlja nekaj pozitivnega.

"A je veliko več kot to," je povedal spolni terapevt Goody Howard in pojasnil: "Seksualna pozitivnost je ideja, da bi ljudje morali sprejemati, raziskovati in spoznavati svojo ter seksualnost drugih brez zadrege in sramu."

"To vključuje sprejemanje in spoštovanje spolne raznolikosti, načinov izražanja spola in tudi sporazumnost v seksualnem smislu," je dodala spolna terapevtka Aida Manduley ter navedla, da spolna pozitivnost vključuje nešteto nivojev.

Na prvem mestu je treba izpostaviti seksualni konsenz, komunikacijo, izobraževanje in vse, kar na podlagi informaciji omogoča posameznikom sprejemanje odločitev o svojih telesih in užitkih.

Je mogoče biti seksualno negativen?

Seveda je. V bistvu je dokajšnja verjetnost, da je velika večina seksualno negativna. Nič osebnega, a dejstvo je, da nas v to smer pelje družba na sploh.

Takole je pojasnil Howard: "Družba spodbuja seksualno negativnost. 

To se kaže v zapovedovanju deklicam, naj se bolj oblečejo, čeprav je zunaj vroče. Kaže se v obsojanju dojenja v javnosti, čeprav so dojke namenjene dojenju. Drugi vidiki seksualne negativnosti se odražajo tudi v nasilju do spolnih delavcev, do transeksualcev, v pomanjkanju spolne vzgoje skozi izobraževalni sistem in v prepričanju, da je edini namen seksa reprodukcija."

"Seksualna negativnost izhaja iz strahu, zatiranja in stigme. Namiguje, da je človeška spolnost umazana, grda, ogabna, nenaravna, neprijetna, škodljiva in tvegana,"meni tudi Aida Manduley.

 

Od kje ideja o seksualni pozitivnosti

Temelje je že leta 1920 postavil psihoanalitik Wilhelm Reich. On je prvi poudarjal, da namen seksa ni le reprodukcija, temveč je nekaj dobrega, saj pozitivno vpliva na zdravje.

Najbrž je jasno, da njegove ideje tedaj niso bile najbolje sprejete. Zadeve so se spremenile leta 1960, ko je nastopila seksualna revolucija.

Kaj je sploh smisel vsega?

Glavni namen seksualne pozitivnosti je premagovanje s seksualnostjo povezanih predsodkov, obsojanj in negativnih konotaciji.

"Kadar nas nadzorujeta strah ali sram, so onemogočeni užitki, saj negativni občutki in misli obvladujejo pozitivne, hkrati prvi slabo vplivajo na duševno zdravje in življenje na sploh," je povedala seksologinja Erica Smith, ki večinoma dela z ljudmi, vzgojenimi v skladu z togimi verskimi stališči o seksu.

"Ker sta seks in seksualnost tako široka koncepta, vplivata na vsa področja našega življenja, kar pomeni, da se seksualna pozitivnost odraža tudi na zdravju, dobremu počutju in medosebnih odnosih."

Z drugimi besedami, spolna pozitivnost znatno izboljša življenje na sploh.

 Je nujno biti spolno pozitiven?

"Ne, spolna pozitivnost ni nujna," pravi Smithova. "A treba je sprejeti dejstvo, da drugi lahko in smejo okušati spolnost tako, kot jim odgovarja. V kolikor je seveda prisoten konsenz."

Kako postati spolno pozitiven?

Za prehod iz spolne negativnosti v pozitivnost so obvezni: potrpežljivost, čas, predanost, pogum in trdo delo, ki je na koncu poplačano. Ob teh še konstantno izobraževanje, pripravljenost na neobsojanje in sprejemanje tudi drugačnega, neznanega. Tako v teoriji, kot v praksi.

Po besedah Howarda je prvi korak k seksualni pozitivnosti priznavanje negativnosti, ki izhaja iz samega družbenega okolja:

"Zamislite se ob svojih sodbah ljudi, ki so oblečeni drugače, ki seksualnost doživljajo drugače, ki živijo v poligamnih zvezah ali kako drugače odstopajo od normalnega. Vprašajte se, od kje takšne sodbe, kaj je zbudilo takšne občutke, zakaj se ob njih v vas zbuja nelagodje in na koncu še, kaj storiti, da bi se ga znebili.

Nato pa počasi stopajte po poti pozitivnosti. In se še enkrat spomnite, da so za prehod obvezni potrpežljivost, čas, predanost, pogum in trdo delo." 

Povzeto po portalu Health line

Preberite še: Mit, ki najbolj škoduje spolnemu življenju žensk

Morda vas zanima tudi: Vse, kar morate vedeti o panseksualnosti


oddajte komentar

preberite tudi

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)

Odgovori na vprašanje, zakaj seksamo vse manj (niso krivi le telefoni in družabna omrežja)