Ne orgazem, to je resnični vir sreče v seksu

Psihologi pojasnjujejo, zakaj spolni odnos prinaša srečo in zadovoljstvo.

19.8.2020 ob 5:35 | Foto: Vasyl Dolmatov/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Ne orgazem, to je resnični vir sreče v seksu

Veliko raziskav je našlo povezavo med pogostostjo spolnih odnosov in srečo posameznikov, ena od njih je vse skupaj povezala celo z denarjem. Natančneje: v njej so strokovnjaki zaključili, da seks enkrat tedensko prinaša toliko zadovoljstva, kot za četrtino višji dohodek na letni ravni.

Vprašanje, če seks osrečuje, se torej zdi retorično in dejstvo je, da je le malo dejavnosti, ki premorejo tolikšen učinek na zadovoljstvo kot intimni akt. Res je, da se pri tem poraja dilema, ali srečni seksajo več, ali je sreča posledica seksa in je zato težko določiti, kaj je bilo prej: kokoš ali jajce.

Skrivnost je v razvajanju

A kakor koli, v seriji raziskav, ki so jih znanstveniki objavili v publikaciji Journal of Personality and Social Psychology, so kanadski in švicarski psihologi pogledali malo dlje od vpliva spolnega odnosa na srečo ter odkrili nekaj zelo zanimivega. In sicer so s pomočjo prostovoljcev dokazali, da ni spolni vrhunec glavni dejavnik, ki vpliva na srečo in zadovoljstvo posameznikov, temveč so to izražanje nežnosti, razvajanje, izpovedi ljubezni in druga intimna dejanja, ki praviloma spremljajo spolni odnos. Njihov vpliv pa ni občuten le med samim aktom, temveč tudi ure pred in po njem.

 

"Za ljudi je največji afrodiziak in vodnjak sreče dejstvo, da so poželjivi in da imajo ob sebi poželjivega partnerja. Do orgazma lahko pride vsak sam, le težko pa vsak sebi izpoveduje ljubezen in izkazuje nežnost, kar je tisto, kar ima na srečo znatnejši vpliv kot vrhunec," je povedal v raziskavi sodelujoči psiholog Julian Barnes

Moški in ženske na istem bregu

Prezaposlenost, stres in utrujenost višajo potrebo po ljubezenskih dotikih ter nežnosti in kar dve tretjini odraslih menita, da bi bilo v njihovih zvezah dobrodošlo več takšnih izrazov naklonjenosti. Trije od petih sodelujočih v raziskavi bi želeli več poljubov in objemov s strani partnerja.

Približno 80 odstotkov anketirancev je prepričanih, da je fizični stik en ključnih elementov v zvezi, saj ob njem niso le srečnejši, temveč imajo tudi občutek, da so lepši in privlačnejši, kar zagotovo pripomore k njihovi sreči

Da je pogostost razvajanja in naključnih dotikov zgovoren pokazatelj stabilnosti odnosa, je pokazala tudi nedavna študija inštituta Kinsey iz Združenih držav Amerike. Prav tako kot, da se velikokrat podcenjuje pomen razvajanja z vidika moških in se jim prepogosto pripisuje zgolj željo po samem seksu.

Kajti z vidika vpliva nežnosti na zadovoljstvo v odnosu in v življenju na sploh, med moškimi in ženskami ni občutnih razlik.

Povzeto po portalu 24sata

Preberite še: Znanost navaja: Kako pogosto med rjuhe, da bo zveza obstala

Morda vas zanima tudi: Orgazem med masturbacijo, ne pa tudi med seksom (to so glavni krivci)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)