Kaj storiti, če je partner v krizi srednjih let (nasvet psihologinje)

Dobro je vedeti, kako postopati, kadar partner zapade v krizo srednjih let.

13.2.2022 ob 6:33 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Kaj storiti, če je partner v krizi srednjih let (nasvet psihologinje)

Kriza srednjih let je pojem, s katerim se večina sreča med 40. in 60. letom. To je obdobje, v katerem se mnogi spominjajo svoje preteklosti, tehtajo nekdanje odločitve, se sprašujejo o tem, kaj so in kaj bi lahko v življenju dosegli ter se soočajo z mnogimi ljubezenskimi, finančnimi, včasih povsem eksistenčnimi težavami in se sprašujejo: "Bi lahko bilo bolje?"

Čeprav v družbi velja stereotip, da prizadene zgolj moške, so zanjo dovzetne tudi ženske, kaže pa se v obliki naglih sprememb razpoloženja, pogosto so prisotni bes, jeza, razočaranje, razdražljivost, nezadovoljstvo. Tu so še spremembe zunanjosti (izgubljanje ali pridobivanje kilogramov) ter beg iz vsakodnevnega življenja. V ljudeh, pri katetrih je prisotna kriza srednjih let, je izjemno izražena želja po drastični življenjski spremembi in po oklepanju mladosti za vsako ceno.

Kadar je oseba, ki vse to doživlja v zvezi, se kriza odraža tudi na odnosu in pogosto prihaja do sporov, nesoglasji, nerazumevanja, dvoma in drugih težav. Mnogi pari na žalost ne vedo, kako premagati to preizkušnjo in prav kriza srednjih let znatno poviša tveganje za razhod ali ločitev.

Kako pa se obnašati do partnerja, ki se je znašel v tem obdobju? Odgovor za Sensa.Hr niza Dragana Penco, diplomirana psihologinja, terapevtka za pare in avtorica You Tube kanala z naslovom "Veze i one bezveze".

Čas za pametno startegijo

"Na vse glejte skozi prizmo krize in se bolj, kot trenutnemu obnašanju, posvečajte vsemu, kar sta v odnosu dosegla. Na prvem mestu je tu seveda pogovor o tem, kakšna je bila preteklost, kaj se trenutno dogaja in kam se obrača prihodnost.

Na jasen in razumen način povejte, kaj vas pri partnerjevem obnašanju najbolj moti, nikoli pa ne napadajte z očitki in zamerami.

Če bodo šle stvari predaleč, ponudite priložnost, da živi življenje brez vas, v kolikor pa zadeve ostajajo obvladljive, vse skupaj vzemite kot le še eno preizkušnjo v življenju in se spomnite na vse ovire, ki sta jih kot par uspešno premagala v preteklosti.

Oseba, ki se sooča s krizo srednjih let partnerja, mora to razumeti kot bitko, v kateri želi zmagati in večkrat svoja občujta potisniti na rob.

Brez dvoma ta so pomembna in v končni fazi jih bo treba skomunicirati, a kriza srednjih let je trenutek za racionalne odločitve in za pametno strategijo. Čustva bodo v ospredje znova stopila, ko bo bitka z njo dobljena."

Preberite še: Deset stvari, ki po 40. letu postanejo kristalno jasne

Morda vas zanima tudi: Na zunaj srečni, v resnici pa ... (temna plat večnih samcev)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)