Moška sperma lahko koristi zdravju žensk (vendar ne vedno)

Morda boste presenečeni nad dejstvom, da njegova semenska tekočina lahko pozitivno vpliva na vaše zdravje.

9.11.2020 ob 5:30 | Foto: Katarzyna Bialasiewicz/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Moška sperma lahko koristi zdravju žensk (vendar ne vedno)

Seks je dejanje, ki prinaša nemalo užitkov ter tudi dilem. Ena od njih je nedvomno povezana z oralnim razvajanjem moškega in ta se glasi: njegov končni produkt - pogoltniti ali ne?

V pomoč vsem pripadnicam nežnejšega spola, ki se z njo soočajo, terapevtka  Kimberly Resnick Anderson za Your Tango pojasnjuje, da obstajajo dokazi, da semenska tekočina res lahko izboljša zdravje, počutje in pozitivno vpliva na lepoto. Vendar ob tem opozarja, da ima v določenih primerih tudi negativne učinke.

Takole izpostavlja deset plusov.

Sperma je naravni antidepresiv

Več raziskav je prišlo do zaključka, da lahko moška semenska tekočina izboljša razpoloženje ženske in pozitivno vpliva na njeno duševno zdravje. Tista iz leta 2002 je denimo dokazala, da so pripadnice nežnejšega spola, ki so z njo pogosto v stiku, na splošno boljšega razpoloženja ter hkrati v manjši meri podvržene depresiji.

Blaži tesnobo

V njej so prisotni hormoni, ki blažijo občutke tesnobe. Zlasti so za to zaslužni hormoni oksitocin, serotonin in progesteron.

Izboljšuje spanec

V semenski tekočini je tudi melatonin, hormon, ki zagotavlja boljši in trdnejši spanec.

Zagotavlja več energije

Ker moška semenska tekočina pozitivno vpliva na zdravje srca, spodbuja njegovo delovanje in zaradi izboljšanega pretoka krvi zagotavlja več energije.

Preprečuje preeklamspijo

Preeklampsija je stanje v nosečnosti, ko nevarno naraste krvni tlak ter ogroža življenje matere in nerojenega otroka. Leta 2000 opravljena študija je pokazala, da je uživanje sperme povezano z nižjim tveganjem zanjo.

 

Izboljšuje spomin

Druga, leta 2019 izvedena študija je prišla do zaključka, da moška semenska tekočina pozitivno vpliva na spomin žensk.

Pozitivno vpliva na kognitivne sposobnosti

Prej omenjena raziskava je izpostavila še en zanimiv pozitiven učinek sperme in sicer ta, glede na pridobljene podatke, izboljšuje kognitivne sposobnosti.

Preprečuje jutranjo slabost

Ta je pogosta spremljevalka nosečnosti, ublaži pa jo lahko moška semenska tekočina. Vendar le moškega, ki je oče otroka.

Dobra je za kožo

V leta 2009 izvedeni raziskavi so strokovnjaki prišli do zaključka, da je sperma dobra za kožo, saj zavira njeno staranje. Razlog: v njej prisoten cink je antioksidant, ki zavira vnetne procese v telesu in s tem pozitivno vpliva na teksturo kože.

Blaži bolečino

Nekatere, v moški semenski tekočini prisotne snovi,  kot so testosteron, estrogen, prolaktin, oksitocin, serotonin, melatonin in norepinepirin so naravni blažilci bolečine, njihov koktejl torej tudi s tega vidika prinaša olajšanje.

Kaj pa tveganja?

Ogrozi lahko zdravje

Prvo se nanaša na okužbe s spolno prenosljivimi boleznimi. Kajti dejstvo je, da če spermo pogoltnete, med seksom ne uporabljata kondoma. Vsak nezaščiten spolni odnos s tega vidika prinaša tveganje. Zlasti, če gre za naključni seks, je med njim več možnosti za okužbo s klamidijo in gonorejo.

Lahko doživite alergijski odziv

Če vam je potem, ko njegova semenska tekočina spolzi po vašem grlu slabo, ste nanjo morda alergični. Tovrstna alergija je mogoča, z njo se sooča približno 40.000 žensk in se odraža s simptomi, kot so že omenjena slabost, srbenje, osip na koži, zatekanje in težave z dihanjem.

Če se ti pojavijo pri vas, se torej raje zadevi odpovejte, sicer pa je v vsakem primeru odločitev, pogoltniti ali ne, samo in edino vaša.

Preberite še: 5 namigov za še boljši oralni seks

Morda vas zanima tudi: 14 dejstev o oralnem seksu, ki vam jih (do danes) nihče ni povedal


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)