12 jasnih dokazov, da je seks dober za zdravje

Telesna ljubezen ima na zdravje izjemno pozitiven vpliv.

15.9.2018 ob 3:59

par_seksi_nasmeh_micna.jpg

Spolnost je del človeške narave. Pomemben del, kajti še zdaleč ni namenjena zgolj ohranjanju vrste, temveč služi kot način za povezovanje para, ohranjanje intime in izkazovanje čustev.

A to še zdaleč niso edine posledice telesne ljubezni. Ta namreč izjemno pozitivno vpliva tudi na splošno zdravje ter med drugim zagotavlja dobro delovanje malih sivih celic. 12 dokazov, da je temu res tako, niza Insider.

Med spolno ljubeznijo se sproščajo kemikalije, ki blažijo bolečine

Endorfini so naravni blažilci bolečine. Tedaj, ko se predajate seksu, ti preplavijo možgane in celo telo, kar pomeni, da bolečine pod vplivom strasti postanejo manj izrazite. Tudi glavobol po orgazmu ne bo več tako neznosen. Če k temu dodamo še dejstvo, da se med telesno ljubeznijo sprošča hormon serotonin, ki je zaslužen za dobro razpoloženje, lahko z gotovostjo trdimo, da seks pozitivno vpliva na počutje.

Seks je zaslužen za vitko postavo

Res je, da med njim ne boste porabili toliko energije, kot med tekom ali dvigovanjem uteži, a vendar poraba kalorij med njim ni nezanemarljiva. Študija univerze Montreal je denimo prišla do zaključka, da med 30 minutnim seksom moški v povprečju porabijo 101 in ženske 69 enot za merjenje energije. Kar v resnici ni malo.

Skrbi za dobro odpornost

V publikaciji Psychology Report objavljena študija je dokazala, da je pri posameznikih, ki se vsaj enkrat na teden predajajo telesni ljubezni, v krvi več protiteles, ki se borijo z virusi in bakterijami. Natančneje: za 30 odstotkov več kot pri tistih, ki seksajo redkeje ali sploh ne.

Dober je za srce

Vsaka vadba pozitivno vpliva na zdravje srca, seks pri tem ni izjema. Res je, da je njegov učinek odvisen od intenzitete, v povprečju pa srčni utrip med njim naraste toliko, kot med hojo po stopnicah. V priporočeno kvoto, 150 minut vadbe na teden, torej lahko vključuje tudi spolnost.

Pomaga pri premagovanju stresa

Kot rečeno, seks pospešuje sproščanje hormonov dobrega počutja, na drugi strani zavira tvorjenje tistih, ki so zaslužni za občutke stresa. Med drugim kortizola. Številne študije so prišle do zaključka, da je spolni akt odličen način za pomiritev duha.

Znižuje tveganje za raka prostate

Leta 2004 izvedena raziskava je pokazala, da lahko redna ejakulacija znatno zniža tveganje za raka prostate. Na vzorcu 50.000 moških, starih od 40 do 75 let se je izkazalo, da je pri tistih, ki so izliv doživeli 21-krat na mesec, znatno nižje tveganje za raka na temu organu kot pri onih, ki so to okusili le štirikrat do sedemkrat mesečno.

Krepi občutek zdravja

Ne samo, da seks pozitivno vpliva na zdravje, pripomore tudi k občutku, da to dobro služi. V študiji, ki je omenjeno dokazala, je sodelovalo 3000 Američanov, starih od 57 do 85 let. Tisti, ki so redno okušali telesne strasti, so imeli občutek da so bolj zdravi v primerjavi z onimi, ki seksa niso bili deležni.

Niža tveganje za čir na želodcu

Dokazano je, da srečen zakon pozitivno vpliva na zdravje srca in da ob tem niža tveganje za čir na želodcu pri moških. V eni od na to temo izvedenih raziskav je sodelovalo 10.000 pripadnikov močnejšega spola. Tisti, ki so bili v zakonu deležni ljubezni in podpore, so imeli bolj zdravo srce in nižje tveganje za čir na želodcu. Res je, da seks ni edini način za izkazovanje ljubezni, a nedvomno je en od njih.

Niža krvni tlak

Ljudje, ki redno okušajo telesno ljubezen, imajo nižji krvni tlak kot oni, ki jim to ni dano, je dokazala leta 2003 izvedena študija. Krvni tlak se zniža že med samim objemom. Seveda pa ima seks še močnejši vpliv.

Izboljšuje spanec

Kot že povedano, je spolni akt oblika vadbe in po vadbi smo utrujeni. A to ni edini razlog, zakaj po njem tako prijetno zaspimo. Tu je še hormon oksitocin, ki se med njim sprošča in je ključen za dober nočni počitek.

Pomaga ozavestiti čustva

Kar velja zlasti za moške, kar so leta 2005 dokazali strokovnjaki z medicinskega centra Groningen. Ti so pri moških po seksu zaznali povečane aktivnosti v delu možganov amigdali, ki je zaslužen za prepoznavanje in izražanje občutkov.

Izboljšuje spomin

Telesna ljubezen pozitivno vpliva na dolgoročni spomin, saj po mnenju strokovnjakov spodbuja rast celic v področjih možganov, ki so zaslužni za pomnjenje informaciji.

Pomaga tudi druženje s prijatelji

Samski? Ne obupajte. Tudi druženje s prijatelji je odlično za zdravje. V eni od študiji je sodelovalo 1500 posameznikov, starejših od 70 let in izkazalo se je, da tisti, ki snujejo tesna prijateljstva, živijo dlje. Načeloma zato, ker imajo prijatelji pozitiven učinek na zdravje, saj spodbujajo k pametnim življenjskim odločitvam in človeku v stiski nudijo čustveno podporo.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: 5 ženskih lastnosti, ki jih moški noro obožujejo ali pa "Je to normalno?" 10 iskrenih odgovorov na zoprna vprašanja povezana s seksom


oddajte komentar

preberite tudi

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)

Odgovori na vprašanje, zakaj seksamo vse manj (niso krivi le telefoni in družabna omrežja)