"Potrebovala sem veliko časa, da sem dojela"(resnične ženske o tem, kako so spoznale, da živijo v toksični zvezi)

Obstajajo jasni znaki, da vajin intimni odnos ni zdrav.

5.5.2019 ob 3:57

razmerje_par_tezave_micna.jpg

Ni lahko osnovati uspešnega razmerja. To je dejstvo, o katerem pričajo tudi izpovedi žensk, ki so odkrito spregovorile o tem, kako so spoznale, da je njihovo razmerje vse prej kot zdravo. Njihove izkušnje so zbrali pri Cosmopolitanu.

Obsedena sem bila s kritiko in nadzorom

"Šele, ko se je najina zveza končala sem dojela, kako nezdrava je bila. Po spletu sem iskala pokazatelje čustvene zlorabe in spoznala, da sem bila jaz tista, ki sem jo vršila nad partnerjem. Stalno sem ga nadzorovala, ga kritizirala in mu očitala stvari, za katere v resnici ni bil kriv. Nanj sem bila pretirano navezana in mu nisem dala dihati. Vem, da dokler teh vzorcev ne bom uspela premagati, ne bom mogla oblikovati zdravega odnosa," Maria, 30 let.


Nikoli nisem izražala svojih čustev

"V razmerju sem bila jaz tista, ki je gradila na napačnih temeljih in zlorabljala partnerja v smislu čustvene in mentalne manipulacije. Bila sem nezrela, nisem znala komunicirati in nikoli nisem pokazala, kaj v resnici čutim. Res je, da tudi on ni bil angelček, a nihče si ne zasluži biti zlorabljen. Prav ta zveza mi je pomagala spoznati, da imam resne težave sama s seboj in jih moram rešiti, preden začnem novo razmerje," Betty, 25 let.


V prejšnji zvezi sem osvojila napačne vzorce

"S pomočjo strokovnjaka sem skušala rešiti zakon in terapevt me je opozoril na dejstvo, da je bilo moje prejšnje razmerje nezdravo, saj sem bila v njem žrtev manipulacije. V zakonu sem s soprogom manipulirala sama, saj sem razvila napačne obrambne mehanizme. Naučila sem se stvari, ki so v resnici škodovale razmerju. Zakona nisem uspela rešiti, sedaj pa se trudim, da bi se naučila težave premagovati na konstruktiven način," Stella, 39 let.


Lagala sem

"Moj bivši je bil zelo negotov vase in obseden z vsem, kar sem rekla ali storila. Sčasoma sem  mu začela prikrivati stvari, lagati in tako ohranjati mirno površje. Opravičevala sem se, da ne počnem nič napačnega: bila sem zvesta in spoštljiva, težava je bila v njem, ker mi ni zaupal in laž je bila moja edina možnost. Ko sva končno prekinila najino nezdravo zvezo sem se počutila svobodno, olajšano in pomirjeno. Kot bi končno zadihala na polna pljuča," Rebecca, 29 let.


Vedno sem bila jezna, spogledovala sem se z drugimi

"To, da živim v toksični zvezi sem spoznala šele, ko se je končala. V odnos sem stopila kmalu po razhodu z bivšim, v resnici je šlo za zvezo za tolažbo. Nisem bila srečna, vedno sem bila jezna in veliko sem se spogledovala z drugimi. Spoznala sem, da počnem prav tisto, kar je počel moj bivši. To spoznanje je bil znak za alarm: postajala sem on in vedela sem, da moram ukrepati, preden bodo zadeve šle predaleč. Prvi korak je bil konec nezdravega odnosa," Milla, 26 let.


Hotela sem nekaj boljšega

"Svojo zvezo sem vedno primerjala drugimi in bila prepričana, da gre vsem okoli mene boljše. To je v meni zbujalo jezo in frustracije, ki sem jih izživljala nad partnerjem. V končni fazi je imel on vsega dovolj, jaz pa sem morala priznati, da je težava v meni, ne v človeku, ki sem ga imela ob sebi," Maya, 34 let.


Bila sem negotova vase, nisem mu verjela, da si me želi

"V prvi resni zvezi sem bila grozna. Bila sem negotova vase in fantu nisem verjela ničesar. Nisem mogla dojeti, zakaj bi hotel biti z menoj. Kadar je govoril z drugimi ženskami ali šel s prijatelji na pijačo, sem postala neznosna in sem ga vedno klicala ter preverjala, kje in s kom je. Ko se je vrnil, je bil deležen mojih izpadov ljubosumja. Nikoli mu nisem verjela, nič ni mogel storiti, da bi me prepričal v to, da mi je zvest.

Po koncu zveze sem bila jezna. Nato sem se smilila sama sebi in objokovala svojo usodo.
Potrebovala sem veliko časa, da sem si priznala, da je težava v meni. Začela sem delati na svoji samozavesti, se začela urejati, telovaditi, paziti na prehrano in se prenehala primerjati z drugimi ženskami. Naučila sem se sprejemati svoje napake in kar je najbolj pomembno: ostala bom samska, dokler ne bom res prepričana, da ne bom še ene zveze spremenila v nočno moro," Tina, 29 let.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Morda vas zanima tudi: 7 napak v razmerju, ki so lahko usodne tudi za najmočnejše pare in 5 jasnih znakov, da se ne namerava poročiti z vami

Preberite še: Sreča v ljubezni zapisana v genih? Takole pravijo znansveniki ...


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)