Pet stvari, ki jih morata za srečno zvezo početi oba

Brez nekaterih dejanj zveza žal ne more uspeti.

14.3.2020 ob 5:30 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Pet stvari, ki jih morata za srečno zvezo početi oba

Biti zaljubljen za kvalitetno zvezo ni dovolj. Zato Your Tango vsem parom polaga na srce, naj na svoje razmerje gledajo kot na vrt s posevki, ki ga je treba negovati, rastlinam na njem zagotoviti najboljše pogoje za rast in biti potrpežljiv ter čakati, da obrodijo sadove. Kajti tudi srečna zveza se ne zgodi čez noč.

Katera pa so dejanja, ki jih morata partnerja v prid kvalitetnega razmerja početi skupaj?

Vzpostaviti zaupanje

Ko si partnerja medsebojno zaupata, je izpolnjen prvi pogoj za trdno, stabilno zvezo, v kateri se oba počutita sprejeta in varna.

Res je, da je povsem zaupati mogoče le s časom ter da je ta sestavina zelo krhka in se lahko hitro poruši, a v kolikor sta dva drug do drugega odkrita, poštena in se ne pretvarjata, je prav zaupanje tisto, ki jima omogoča varnost ter njun odnos varuje tudi pred morebitnimi grožnjami iz okolice.

Na zaupanje zato glejta kot na lepilo življenja. Je ključna sestavina in osnovni temelj, ki vpliva na vse vidike intimnega odnosa.

 

Biti prisotna

Preprosto: biti tu, stati ob strani, pomagati. Pozabiti na vse in pozornost posvečati sočloveku. Vzeti si čas za partnerja, ga poslušati, pokazati razumevanje in mu ponuditi roko, ko jo potrebuje. Odložiti telefon in se povsem posvetiti trenutkom, ki jih namenjata drug drugemu.

Kajti pozornost je največje darilo, s katero se lahko obdarita partnerja.

Aktivno poslušati

Morda se zdi, da poslušati ni težko, a v resnici je pozorno poslušanje najpogosteje zapostavljena kvaliteta v razmerju.

Res poslušati pomeni, da dva izmenjujeta svoje mnenje. Ko en govori, drugi posluša, srka njegove besede in predeluje informacije, ne kritizira ali obsoja, temveč sprejema tudi drugačno mnenje in poglede.

Ne le besedam, pozornost je treba namenjati tudi telesni govorici, mimiki obraza, gestam in drugim vidikom neverbalnega izražanja, ki velikokrat povedo prav toliko ali še več, kot tisto, kar pride iz ust.

Odpuščati

Sposobnost odpuščanja je nepogrešljiva za oblikovanje zdrave zveze. Zamere in očitki so kot plevel na vrtu, ki zaduši še tako bujno in trdno rastlino, jo zakrije in onemogoči njeno rast.

Znati odpustiti pomeni, da je nekdo pripravljen pozabiti na preteklost, jo pustiti za seboj in gledati v prihodnost. To ne pomeni, da stvari pometata pod preprogo, temveč da težave rešujeta, spore premagujeta in jih nato pospravita v zaboj, na katerem piše rešeno, tega pa ne odpirata več.

Sprejemati drug drugega

V res trdnih in uspešnih zvezah si partnerja dopuščata biti takšna kot sta, brez bojazni, da bi bila zato deležna sodb, kritike in poniževanja. Brez občutka, da se morata, da bi bila ljubljena, spreminjati.

Vsak posameznik ima svoj značaj, svoje želje in potrebe. Seveda jih prilagaja skupnemu življenju, a še vedno ima pravico biti samosvoj, poseben in neponovljiv. Individuum, ki se lahko razvija in raste v skladu s svojimi notranjimi vzgibi.

Zveza, kjer si partnerja to omogočata, se sprejemata in cenita razlike je kot vrt s številnimi posevki, kjer vsaka rastlina za rast potrebuje svoje pogoje. Le takšen odnos lahko preraste v razmerje, kjer so na prvem mestu spoštovanje in razumevanje, kjer ni podrejanja in pretvarjanja in kjer sta dva, čeprav v zvezi, svobodna ter neobremenjena s tem, kakšna naj bi bila, da bi bila bolj ljubljena. 

Preberite še: Še en plus za razmerje: tako se telo odzove na bližino partnerja

Morda vas zanima tudi: S pogledom na podobo spoznajte, zakaj se zaljubijo v vas


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)