Osem neobičajnih afrodiziakov

Od dejanj do hrane in pijače.

13.4.2018 ob 1:00

afro_micna.jpg

Zadnje čase ti ni ravno do seksa. Se zgodi, zlasti, če sta že dolgo v zvezi in vaju hromijo vsakodnevne obveznosti. Dobra novica: zadeve lahko vrneš na nekdanjo raven. Obstajajo namreč povsem naravni spodbujevalci libida in če si boš z njimi pomagala, bo v vajini spalnici kmalu znova vroče. Ne glede na to, da so nekateri od njih malo neobičajni in jih s spolnim poželenjem ne bi povezala niti v sanjah. Kateri so, kljub temu, da so nenavadni, več kot učinkoviti, odkriva Your Tango.

Temna čokolada

Zagotovo si že slišala, da je čokolada naravni afrodiziak, torej nekaj, kar lahko spodbudi tvojo spolno poželenje. Vsebuje triptofan, kemikalijo, ki spodbuja nastajanje serotonina v telesu. Ta nevrotrnsmitor ima velik vpliv na spolno slo. Še več: nekatere študije dokazujejo, da je z uživanjem čokolade mogoče znatno izboljšati seksualnost žensk, tako z vidika libida, kot z vidika občutljivosti na spolne dražljaje. Izberi temno čokolado s čim več kakava in čim manj sladkorja, saj takšna vsebuje veliko antioksidantov. In zmerno. Konec koncev gre za kalorično slaščico.

Johimbin

Alkaloid, ki se ga pridobiva iz istoimenskega drevesa in se ponaša z afrodizično močjo. Velja za naravno zdravilo pri različnih seksualnih disfunkcijah, kar pomeni, da je dobrodošel pri impotenci moških ter za povečanje libida pri ženskah. Na voljo je kot dodatek prehrani, se pa je pred uživanjem priporočljivo posvetovati z zdravnikom, saj lahko ob neprimerni uporabi prinaša neljube stranske učinke.

Zmeren vnos alkohola

Seveda bo imelo pretiravanje z njim tako na libido, kot na samo izvedbo, negativen učinek. A kozarček, dva vina pri večerji lahko pozitivno vplivata na tvojo spolno slo, saj pospešita krvni pretok in sproščata. Torej en, največ dva kozarčka naj bo, več raje ne, da ne bi bila oropana vseh užitkov.

Maca

Čeprav se v tradicionalni medicini uporablja kot zdravilo proti neplodnosti, maca v sodobnem svetu slovi tudi po svojih afrodizičnih močeh. Moškim pomaga pri zdravljenju erektilne disfunkcije in pri nizkem libidu. Pri ženskah uravnava količino spolnih hormonov in je zlasti dobrodošla v menopavzi, saj ob tem blaži tudi druge simptome tega obdobja, kot so tesnobnost, napetost in depresija. Najbolje je primerno količino njenega prahu dodajati desertom, juham ali smutijem.

Pravilna hidratacija

Še en razlog, da na dan popiješ dovolj vode. V kolikor bo tvoje telo primerno navlaženo, boš lažje ohranila ali povrnila libido na nekdanjo raven. Dehidracija ima dolgo vrsto negativnih učinkov na telo, zaradi nje se lahko pojavijo slabo razpoloženje, utrujenost, glavobol in tudi vaginalna suhost. Zato bodi pozorna na to, da boš na dan zaužila dovolj primerne tekočine ter jedla dovolj sadja in zelenjave. Saj že poznaš tisto priporočilo o osmih kozarcih.

Ginseng

Sloves naravnega afrodiziaka se ga že dolgo drži, kar velja tako za vrsto, ki raste v Aziji kot ono, ki uspeva v Ameriki. Njegova skrivnost tiči v tem, da zaradi v njem prisotnih snovi spodbuja krvni pretok in je zato priporočljiv tako pri erektilni disfunkciji kot pri pomanjkanju poželenja, saj študije dokazujejo, da izboljšuje libido, spolno izvedbo in celo kvaliteto sperme.

Več seksa

Da, prav si prebrala. Več, kot boš seksala, višje bo tvoje spolno poželenje, je povedala Holly Richmond, somatična psihologinja in spolna terapevtka. Kajti med tem, ko se predajaš njegovemu objemu, se v telesu sproščajo hormoni dobrega počutja, kot sta dopamin in oksitocin, po katerih telo vse bolj hrepeni. "Sam seks nekako primerjam z vadbo," je še povedala terapevtka: "Ko enkrat postane del tvoje rutine, si težko predstavljaš, da bi jo kakšen dan izpustila."

Vadba

Ko smo že pri vadbi, tudi ta spodbuja libido. Med telesno aktivnostjo ne nastajajo le hormoni dobrega počutja, temveč tudi hormon testosteron, ki je zaslužen za spolno slo. Če se bosta vadbi predajala skupaj, bo njen učinek na spolno življenje še močnejši, saj vaju bo povezala, poleg tega bosta z njeno pomočjo premagala stres, napetost ter okrepila svoje telo. Tako bo cvetela vajina samozavest in sama izvedba. Torej: potem, ko vama bo vroče v telovadnici, bo vroče tudi v spalnici.

Novosti

Kar je novo, drugačno je zanimivo in zato privlačno. Ob tem, ko se predajata novostim, vajino telo preplavi adrenalin, ki pozitivno vpliva na libido. "Novosti lahko vključujejo karkoli: potovanje, učenje novega jezika, spoznavanje novih športov ali povsem nov spolni repertoar," pravi Richmondova. In dodaja: "Ljudje vedno hrepenimo po novostih, prav te iz dolge zveze pogosto izginejo. V kolikor bosta z njimi začinila vajino življenje, bosta pridobila tudi na spolnem področju."

Danes te na MIČNI čakajo še te ZANIMIVE vsebine:

Na koga vas spominja Leon iz MasterChefa?

Poljub, Ula: Ljudje, jemljite svoje tablete

Dojke, ki so moškim najbolj všeč

Deset najbolj zdravih živil na svetu

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)