Odgovor na vprašanje: Zakaj pari prenehajo seksati?

Obstaja razlog, ki je v večini primerov kriv za upad spolnih dejavnosti v daljših zvezah.

25.1.2019 ob 5:06

par_postelja_jeza_micna.jpg

Zadnje čase vam ni ravno do seksa. Brez skrbi. Zagotovo to ni prva epizoda mrtvila v spalnici in še vsako sta z dragim uspešno premagala. Dejstvo je namreč, da libido niha in je odvisen od številnih dejavnikov, so pa se znanstveniki vendarle dokopali do odgovora na vprašanje, zakaj pari v dolgih zvezah izgubijo zanimanje za seks. Tako eno zadnjih raziskav na to temo povzema Readers Digest.

Strokovnjaki so v njej dve leti spremljali spolno življenje parov. Študija je skupno vključevala 4839 moških in 6669 žensk, starih od 16 do 74 let, po analizi podatkov pa so postregli z zanimivimi rezultati: 15 odstotkov moških in 34 odstotkov žensk je poročalo, da so v času trajanja raziskave izgubili zanimanje za seks.

K temu je pripomoglo več dejavnikov: starost, spolne izkušnje ter fizično in mentalno zdravje. A zlasti pri ženskah je bilo več kot očitno, da je njihov libido znatno vpadel po prvem letu zveze


Ni presenečenje

V resnici je zadeva smiselna. Dolga razmerja prinašajo nemalo pozitivnih lastnosti: podporo, varnost, intimnost, razumevanje. Imajo pa tudi negativno plat: potem, ko tako imenovana faza medenih tednov mine, se spolnost praviloma umakne v ozadje.

"Veliko parov se po približno letu dni zveze ujame v rutino, seks pa se ob drugih obveznosti umakne z urnika," je povedal direktor centra Skylight Counseling iz Chichaga, David Klow, kjer so študijo izvedli.


Nikar obupati

Dobro je torej vedeti, kaj vas po letu dni zveze čaka in se na to pripraviti. Ni se treba kar vdati v usodo, saj obstaja nešteto načinov, kako ohranjati iskrice: spoznavanje novih poz, lokaciji, komunikacija v spalnici in izven nje, načrtovani seks, pomoč terapevta so le nekateri od njih. Prav tako je pametno upoštevati najboljši del dneva za seks.

Skratka, brez skrbi, le nikar samo čakati, da se bodo zadeve popravile same. Včasih je vendarle treba nekaj storiti v to smer.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: To so štirje položaji, ki jih imajo ženske najraje ali pa Spolnost: ženski orgazem (in skrivnosti povezane z njim)

Priporočamo tudi: V tem delu sveta skupinski seks ni tabu


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)