Trije najpogostejši odgovori na vprašanje, zakaj ženskam ni do seksa

Nihanja v spolnem poželenju so nekaj običajnega, v kolikor pa seks vztrajno zavračate, poiščite razloge in jih odpravite.

30.9.2018 ob 3:58

zenska_zalostna_seksi_postelja_micna.jpg

Vsak pride v obdobje, ko mu do seksa preprosto ni. S tem ni nič narobe in tega se ni treba sramovati. A če zadeva predolgo traja, je treba poiskati rešitev. Prvi korak do nje je pogovor. Najbolje s partnerjem. Sodelavka se sicer obnaša, kot da ji je mar, a v resnici je samo prijazna.

Kot so zapisali strokovnjaki v publikaciji The Journal of the American Medical Association, spolne užitke žensk najpogosteje kratijo trije razlogi. Takole jih povzema Cosmopolitan.

Pomanjkanje spolne sle

Padec libida je lahko kratko ali dolgotrajen in je v resnici dokaj pogost pojav tako pri pripadnikih močnejšega, kot nežnejšega spola. Največkrat je posledica uživanja nekaterih zdravil, slabokrvnosti, depresije, sladkorne bolezni, predhodnih izkušenj ali preobremenjenosti ter lahko, če se težavi ne dokopljete do dna, resno ogrozi zvezo. Torej nič kaj prijetna stvar. 

Dispareunija

Ali, povedano preprosto, boleč spolni odnos. Bolečina je lahko prisotna zgolj med samim odnosom ali traja še dneve po njem. Vzroki zanjo so lahko fiziološke narave (premalo navlažena nožnica, okužbe, vnetja, alergije in podobna stanja) ali psihološkega izvora (pretekle slabe izkušnje in s spolnostjo povezane travme).

Anorgazmičnost

Kar pomeni odsotnost orgazma. Ne samo občasno, temveč ob vsakem spolnem odnosu. K temu pripomorejo številni dejavniki, med drugim sramežljivost, neprimerna stimulacija in tudi dolgočasje v spalnici.

Kako si pomagati?

Ne glede na to, kaj je razlog za izogibanje seksu, treba je poiskati korenine težave in jih nato s primernimi tehnikami odpraviti. S pometanjem zadev pod preprogo se zadeva ne bo rešila in bo vodila samo v še večje težave. In dobra novica: partner v večini primerov zanje ni kriv. Razen, če uporablja lubrikant, na katerega ste alergični.

Za vsako zadrego je mogoče najti rešitev: med te sodijo zamenjava kontracepcije, iskanje idealnega spolnega položaja, uporaba lubrikanta, zdravljenje bolezni in tudi pogostejša masturbacija.

Drži seveda, da je zadeva lahko psihološke narave. V tem primeru lahko pomaga spolni ali partnerski terapevt, s pomočjo katerega se je mogoče dokopati do vzrokov in prebuditi ali znova obuditi spolno življenje.

Zato si ne zatiskajte oči. Kajti, kot rečeno, sprva na videz majhna in nepomembna nevšečnost se bo kaj lahko razrasla v dimenzije, v katerih ji ne boste več kos.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: 5 skrivnosti spolno potešenih žensk ali pa Analni seks: 13 stvari, ki jim mora vedeti vsaka ženska


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)