Najpogostejša vprašanja o ženskem samozadovoljevanju

Seveda so tu tudi odgovori.

21.2.2018 ob 4:20

zenska_pexels-photo.jpg

Masturbacija je, kot je vsem že znano, dobra iz več razlogov. V resnici pozitivno vpliva na zdravje, a vendar tako, kot vsaka druga stvar, ki je ne poznaš dobro, v tebi zbuja nekaj dvomov in vprašanj. Je mogoče z njo pretiravati? To res počnejo vsi? Je lahko tudi škodljiva? Zakaj je še vedno pogosto tabu?

Čas je, da se vse to spremeni. Kajti vprašanja o tej obliki spolnosti se ne porajajo le tebi. Pri Cosmopolitanu so zato nanizali sedem najpogostejših z njo povezanih vprašanj in s pomočjo sodelavcev spletne aplikacije za spremljanje ovulacije Clue, poiskali odgovore nanje.

Ali ženske v resnici masturbirajo?

Odgovor na to vprašanje je dokaj lahek in sestavljen iz dveh črk. Uganila si, glasi se da. A strokovnjaki spletne aplikacije Clue so se podali še korak naprej in poiskali natančnejša števila. Seksologinja Susan Quilliam je tako v svoji raziskavi prišla do podatka, da štiri od petih žensk to počnejo redno.

To ni edina študija, ki je ugotovila, da se one rade igrajo. Leta 2016 so podobno izvedli na univerzi Indiana, v njej se je izkazalo, da so tri od štirih pripadnic nežnejšega spola v starosti od 25 do 29 let in ena od dveh v starosti med 14 in 17 let že okusile solo užitke.

Se vse samozadovoljujejo na enak način?

Naj najprej pojasnimo eno: napačnega načina masturbacije ni. Dovoljeno in sprejemljivo je vse, kar ti odgovarja. "Običajno ob besedi samozadovoljevanje večina pomisli na dotikanje, masiranje, pritiskanje in drugačne oblike stimulacije spolovil, bradavičk in drugih erogenih con s prsti ali s pritiskom ob drug predmet," pravijo seksologi.

Prav tako lahko vključuje penetracijo s prsti oziroma drugimi predmeti v vagino ali anus, stimulacijo genitalij z vibratorjem, igračke so dobrodošle, skratka obstaja toliko načinov stimulacije, kot je ljudi. In kot rečeno, vsak je pravi.

Lahko masturbacija povzroči težave?

"Le, če so tvoje roke res umazane in uporabljaš neprimerne ter umazane predmete. V tem primeru lahko pride do okužbe ali drugih nevšečnosti," pravijo strokovnjaki in dodajajo, da za razliko od seksa v dvoje, solo zabava ne bo kriva za nosečnost in ne za okužbo s spolno prenosljivimi boleznimi.

V resnici je super varna, če ti je med njo le udobno, veš, kako se dotikati ter uporabljaš temu namenjene pripomočke. A pozor: ustavljanje igračk, ki so bile prej v anusu neposredno v vagino ni priporočljivo. Pred tem jih moraš obvezno oprati.

Se je z njo mogoče naučiti, kako doseči orgazem?

Seveda! To je en najboljših načinov za spoznavanje sebe in odkrivanje stimulacije, ki te pripelje do spolnega vrhunca. Z njo je mogoče spoznati svoje telo in odkriti njegove odzive na spolne dražljaje.

Kot je povedala Quilliamova, devet od desetih žensk med samozadovoljevanjem doživi orgazem. Za primerjavo dodaja, da le ena od štirih žensk redno doživlja vrhunce med spolnim odnosom z dragim.

Sem, če masturbiram, še devica?

"Devištvo ni strokovni termin, pogledi nanj so različni. Osnovna ideja je, da vaginalno odprtino prekriva opno, ki se med vaginalnim seksom pretrga. Dejstvo je, da tako imenovana deviška kožica odprtine pri vseh ne prekriva v celoti, da se včasih poškoduje brez spolnega odnosa in da ima sposobnost samo obnove. Če torej masturbiraš ne pomeni, da nisi več devica," pojasnjuje seksologinja.

Je v razmerju normalno masturbirati?

Je. Masturbacija kljub temu, da si v zvezi ali celo v družbi partnerja, je čudovita ideja. Gre za vzajemno spolno izkušnjo, ki oplemeniti celoten odnos. Kot pravijo strokovnjaki: "Solo zabava je vedno dobrodošla, saj z njo spoznavaš telo in tako odkrivaš poti do boljšega seksa."

V kanadski, leta 2017 izvedeni študiji se je izkazalo, da se ženske, ki se redno samozadovoljujejo, mnogo bolj zavedajo svojih seksualnih potreb in bolj uživajo v seksu v dvoje. Še enkrat: masturbacija v zvezi je nekaj normalnega in v resnici dobrega.

Kaj pa prepričanje, da lahko zaradi nje oslepim in da povzroča mozolje?

Solo zabava ni slaba. Ne v smislu čustev, seksualnosti in ne zdravja. Razen če tega res ne želiš početi. Sicer pa: masturbacija je dobra zate in zaradi nje ne boš dobila mozoljev. Tudi to, da slabo vpliva na vid je zgolj nesmiseln mit.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)