Modra jajčka (blue balls): kaj so, kako nastanejo in kako jih pozdraviti

Odgovori na vprašanje, ali so modra jajčka le mit ali resnična zdravstvena težava.

11.3.2019 ob 4:51

moski_hlace_pas_telo_micna.jpg

Zagotovo ste že slišali za modra jajčka, ali kot jim pravijo v angleško govorečih deželah: blue balls. Kaj ta izraz v resnici označuje je za Cosmopolitan razkril strokovnjak za spolnost Abbas Kanani. Pa lepo po vrsti.

Kaj so modra jajčka

S strokovnim terminom epididymal hypertension je poimenovano stanje, ki se odraža z močno bolečino v moških testisih ter nastane zaradi izjemno povečanega dotoka krvi vanje.

"Kadar je moški vzburjen, v njegova spolovila doteka veliko krvi. Očitna posledica tega je erekcija, lahko pa se zaradi povečanega dotoka in manjšega odtoka krvi povečajo tudi testisi, ki v nekaterih primerih narastejo kar za 50 odstotkov.

Kadar po vzburjenju ne pride do izliva, se kri zadrži na področju mod daljši čas. V tem primeru dodaten pritisk povzroči bolečino, ki se od testisov širi proti spodnjemu delu trebuha, je primerljiva s pošteno brco v mednožje in je lahko prisotna tudi več ur," je povedal strokovnjak in dodal, da je nelagodje prisotno tudi tedaj, ko erekcija že uplahne.


Ali moda v resnici pomodrijo?

Ne, pojasnjuje strokovnjak: "Če bi pomodrela, bi imeli razlog za zaskrbljenost. Še nikoli nisem videl nikogar z modrimi testisi. Res pa je, da lahko zaradi krvi, ki se zadržuje v njih, nekoliko spremenijo barvo. Odvisno od tena moškega."


Kako pogost je ta pojav?

Tako kot zadeva vse v povezavi s spolnostjo, je tudi pojavnost modrih jajčk odvisna od posameznika do posameznika, od količine testosterona v njegovem telesu, od libida.

Pri nekaterih se pojavijo hitreje, pri drugih je zadeva redkejša, saj lahko dolga obdobja preživijo brez seksa, v resnici ni pravila, se pa z njimi vsaj enkrat v življenju sooči domala vsak moški.


Je pojav nevaren?

Načeloma ta pojav ne povzroči nikakršnih kratkotrajnih ali dolgotrajnih posledic. In ni le tegoba moških. Tudi ženski spolni organi se namreč v primeru vzburjenosti napolnijo s krvjo, kar, v kolikor ne pride do orgazma, povzroči neprijetna občutja ter bolečino, ki je primerljiva z menstrualnimi krči. Besedna zveza, ki se uporablja pri ženskah je manj pogosta in se glasi roza jajčniki.


Kako premagati nelagodje?

Najlažji način za blaženje nelagodja je ejakulacija. Torej moški z omembo modrih jajčk ne želijo le zbuditi usmiljenja pri svojih ljubimkah.

"Po izlivu se kri umakne iz žil mod in ta se vrnejo v prvotno stanje. S tem izgine tudi bolečina. A če je seks najhitrejši, ni tudi edini način za premagovanje tegobe. Do izliva lahko pride z masturbacijo, bolečino ublažijo tudi hladni obkladki ali gibanje, ki spodbudi krvni pretok," pojasnjuje Kanani.


Bi lahko bolečina nakazovala na kaj hujšega?

Če je bolečina vztrajna, lahko nakazuje na drugo stanje. Morda je posledica epididimitisa oziroma vnetja obmodnika. Prav tako je lahko pokazatelj mumpsa ali diabetične nevropatije, poškodbe živčevja zaradi sladkorne bolezni, vendar so po mnenju Abbasa Kanania ti primeri zelo redki. Veliko redkejši kot modra jajčka.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Tako dolg bi moral biti intimni akt (po mnenju žensk) ali pa Moški so spregovorili: tako prepoznamo žensko, ki je dobra v postelji

Priporočamo tudi: Presenetljiv razlog, zakaj ostajamo v razmerjih, ki nas ne osrečujejo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)