Kako preživeti praznike, če med vami in njegovo družino vlada napetost

Z nekaj namigi bo vse skupaj veliko lažje.

18.12.2016 ob 6:10

shutterstock_523269760.jpg

Nešteto je šal na račun tašče, tasta, sestre ali brata izvoljenca, v katerih je pogosto tudi nemalo resnice. Člani primarne družine so velikokrat resen problem med pari. Napetost v odnosih, pritajeno nesprejemanje in stare zamere pa na dan privrejo ravno med prazniki in ideja o veliki srečni družini se vse bolj umika spotikanju ter nizkim udarcem. Kako se torej na vse skupaj pripraviti ne glede na to, ali ste njihov gost ali gostitelj?

Več koristnih namigov najdete na Facebooku.     

Odločite se, da boste shajali

Z novoletnimi odločitvami ni treba čakati na silvestrovo, lahko jih začnete sprejemati že prej. Naj bo prva ta, da se boste z njegovo družino tokrat res skušali razumeti in ne boste namerno izzivali napetosti. Začnite z majhnimi koraki. Letos denimo ne boste omenjali pijančevanja taščinega brata in ne neprimernega obnašanja vašega svaka. Tašči boste spekli pecivo, ki ga ima tako rada in niti potihem ne boste kritizirali njene potice. Če si bo ona dovolila vašo, boste njene pripombe vsaj skušali preslišati ali ji boste z nasmehom na ustih odgovorili, da pač nimata enakih okusov. Takšna drobna dejanja bodo neredko preprečila napetost in tudi spore, ki so izbruhnili prejšnja leta.

Odkrito se pogovorite s partnerjem

Svojih bojazni, napetosti in strahov ne skrivajte v sebi, temveč jih zaupajte dragemu. Povejte, zakaj vam je v njegovi družini neprijetno in česa se tedaj, ko jih obiščeta vidva ali na obisk pridejo oni, najbolj bojite. Ne pritožujte se, pretirano kritiko mame in očeta bo lahko vzel preveč osebno, kar bo izzvalo spor med vama. Povejte le, kaj vas skrbi in prosite ga, naj vam pomaga. Bodite neposredni ter mu pojasnite, da bi pri pripravah potrebovali njegovo podporo ter pomoč, saj boste le tako lahko izpeljali zadeve.

Sebe postavite na prvo mesto

En najpogostejših vzrokov za praznično napetost in spore so previsoka pričakovanja, trud, da bi jih dosegli in posledična izgorelost, do katere pride, saj med zabavo gostov pozabite nase in na svoje potrebe. Ne glede na to, kako prepričani ste, da mora biti vse popolno in posebno, si vzemite čas za drobne radosti, ki vam pomagajo blažiti stres: za vadbo in zdrav način življenja, ter si privoščite počitek. Bodite pozorni na svoje počutje in telo, naj bodo vaše potrebe vaša prioriteta.

shutterstock_518749084.jpg

Z dragim bodita složna

Oba izhajata iz različnih okolji s svojimi običaji. Prav vsiljevanje teh s strani ene ali druge družine lahko močno načne vajino zvezo,saj med vaju vnese napetost. Da bi se temu izognila, osnujta lastno tradicijo. Lahko nekaj, kar je povsem vajinega ali mešanico običajev, ki jih poznata iz mladosti. Poleg tega bodita tedaj, ko dežujejo takšne ali drugačne pripombe, zaveznika in ne sovražnika. Vajini družini bosta s časoma dojeli, da snujeta svojo skupnost s svojimi navadami in da se medsebojno podpirata, ter da sta najprej mož in žena (fant ali dekle), šele nato pa sin in hči.

Pred obiskom globoko vdihnite

Preden se podata na obisk (ali obiski pridejo k vama) si pomagajte z malce meditacije in vizualizacije. Globoko vdihnite ter si predstavljajte, da je okoli vas neviden oklep, ki je odporen na vse morebitne puščice z druge strani. Govorite si nekaj podobnega, kot je denimo: "Sem varna, sem zaščitena in ne bom se obremenjevala s stvarmi, na katere ne morem vplivati, ter zaradi njih ne bom slabe volje." S takšnim odnosom boste lažje ohranjali pozitivno energijo in se prebili skozi dan (ali dneve) pred vami.

Spomnite se, da je vse samo začasno

Ne glede na to, koliko časa boste preživeli skupaj, vedno imejte v mislih, da je vse samo začasno. Ko bodo prazniki minili, se bodo zadeve postavile na svoje mesto in kmalu boste pozabili na vse neprijetnosti, ki ste jim bili priča ter tudi kos. Ko bo vse za vama, ne obujata spominov na neprijetne trenutke, s tem bi le spodbudila nepotrebne spore. Nasmehnita se in pustita vse za seboj. Ne dovolita, da bi vama prazniki, predvsem pa vajini družini, uničili zvezo.

 

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)