Analni seks za začetnike: Teh 13 napotkov morate poznati

Še preden ga umestita v svojo spolno prakso.

26.10.2019 ob 5:30 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Za Huffington post je strokovnjakinja za razmerja in spolna terapevtka Kat Van Kirk navedla nekaj resnic o še vedno dokaj skrivnostni spolni praksi: analnem seksu. "Veliko žensk o njem ne govori, saj ga še vedno spremlja določena stigma," je povedala strokovnjakinja in dodala, da ga prav zato mnoge ne razumejo ter posledično zavračajo.

Da bi ta akt približala širši množici, je nanizala 13 dejstev, ki bi jih morala poznati vsaka pripadnica nežnejšega spola. In to predno se odloči, da ga bo okusila na svoji koži.

Začnite sami

"Analni seks bo vir zadovoljstva le, če boste v njem povsem sproščeni," meni Van Kirkova. To pomeni, da morate, preden se z njim soočite v dvoje, dobro poznati svoje telo in odzive na dražljaje, kar je mogoče odkriti le tako, da se z zadnjično odprtino in njeno stimulacijo najprej poigrate sami.

"Analno stimulacijo vključite v masturbacijo, uporabljajte lubrikante, prste in spolne igračke," pravi terapevtka in dodaja: "Ko boste povsem seznanjeni z občutki, ki vas ob tem prevevajo, se boste lažje sprostili tudi v družbi partnerja."

Premišljeno izberite igračko

Če se boste odločili za eksperimentiranje z igračkami, bodite pri izbiri teh premišljeni. "Seveda naj bodo prilagojene analni stimulaciji, za prvo spoznavanje priporočam nekaj, kar vibrira. Vibracije namreč, če uporabljate vibrator, prinašajo znane občutke. Poleg tega sprostijo mišice, ki obdajajo anusno odprtino," svetuje seksologinja.

Dober načrt obljublja popolno izkušnjo

Spontanost pri analnem seksu ni najbolj dobrodošla. Analni odnos pod vplivom alkohola ali drugih opojnih substanc je velik NE!

 

"Nikar se v prepričanju, da boste bolj sproščeni, pred tem aktom ne poslužujte opojnih substanc. Veliko žensk analni seks dokončno zasovraži prav zato, ker se mu predajo opite. Neprevidnost, nepremišljenost in posledične bolečine, ki se pojavijo takoj ali kasneje, prav nič ne pripomorejo k pozitivni izkušnji," svari strokovnjakinja.

Namesto tega ga izvajajte z nekom, ki mu zaupate, ste ob njem povsem sproščeni, pred tem postavita meje in se pogovorita o vaših strahovih.

Komunikacija je ključ

"Dialog pri tem je ne le dober, temveč nepogrešljiv," meni terapevtka: "Najprej pri sebi razčistite, kaj vam odgovarja in kaj ne. Nato se o tem pogovorite s partnerjem in določita namige, s katerim bi med samim odnosom lahko izrazili nelagodje."

Kot opozarja Van Kirkova, bo izkušnja le s primerno komunikacijo resnično lahko zadovoljujoča. "Zanimivo je, da, ker je analni seks velikokrat povezan s stigmo in strahovi, pari o njem največkrat sploh ne govorijo. A prav odkrita komunikacija o njem in o vseh drugih spolnih praksah je tista, ki lahko okrepi intimnost med partnerjema. Ne samo na fizičnem, temveč tudi na psihičnem in čustvenem nivoju, kar je predpogoj za zaupanje, to pa je nepogrešljivo za dober analni spolni odnos."

Pripravite se s pravim orodjem

Za začetnike obsega nekoliko več priprav. Ne samo s prej omenjenimi pogovori, postavljanjem meja in grajenjem zaupanja, temveč tudi s konkretnimi pripomočki. Na prvem mestu so tu kondomi in lubrikant. Brez kondomov in lubrikanta si analnega seksa ne zamišljajte.

 

Higiena je pomembna

Kondom je obvezen. Ne samo, ker varuje pred spolno prenosljivimi okužbami, temveč tudi iz povsem higienskega razloga. Namestite ga na igračko ali na del telesa in ga, ko bo z analne odprtine romal v nožnico, odstranite ter nadomestite z drugim.

"Nikoli z analnega odnosa ne prehajajte neposredno na vaginalnega. Patogene bakterije se iz anusa sicer lahko prenesejo na vagino, ter izzovejo okužbe in vnetja," svari seksologinja.

Kaj jeste na odločilni dan, je pomembno

Jejte normalno, izogibate se le hrani, ki se hitreje prebavlja ali napenja. Čili in fižol raje pustite za dan potem, svetuje strokovnjakinja. In kaj priporoča? Banane, riž, tofu in ribe so dobra izbira.

"Običajno v spodnjem delu danke ni veliko fekaliji, a če boste uživali hrano, ki hitro potuje skozi prebavila, jo kaj lahko nekaj v neprimernem trenutku zaide tudi v rektum," pravi Van Kirkova.

Klistir je odveč

"Veliko žensk pred analnim seksom razmišlja o tem postopku, a zlasti začetnicam, ga odsvetujem," pravi Van Kirkova in svoje besede utemeljuje z dvema razlogoma:

Prvi je, da klistir pred analnim odnosom nima smisla. Gre za postopek, ko z vbrizgavanjem tekočine ali plina v rektum pospešujemo izločanje blata. V resnici obstaja le malo možnosti, da bi penis med spolnim odnosom z njim prišel v stik.

In drugi: zlasti, če postopka niste vešči, boste ob njem lahko poškodovali zadnjično odprtino, kar vas bo odvrnilo od tega, da bi analni seks sploh okušali ali bo zaradi poškodbe boleč in neprijeten, hkrati se bodo povečale možnosti za okužbe s spolnimi boleznimi.

Začnite počasi in stopajte z majhnimi koraki

Bolj, kot boste sproščeni, bolj zadovoljujoča bo izkušnja. "Prvič o preprostem odnosu not in ven sploh ne razmišljajte," opozarja terapevtka. "Gre bolj za proces, kar pomeni, da se morate najprej povsem sprostiti in stopati z res majhnimi koraki. Najlažje se boste sprostili in odmislili morebitne neprijetne občutke, če boste istočasno s penetracijo stimulirali klitoris. Z roko ali z vibratorjem."

Najboljši položaji za začetnike

Na prvem mestu je tu žlička. Gre za intimno pozo, v kateri sta telesi v pravem položaju za počasno in globoko penetracijo.

Van Kirkova prav tako priporoča seks v kadi ali pod prho. Seveda zlasti na slednji lokaciji razmislite o dobri opori.

Morda boste imeli občutek, da morate na veliko potrebo

"Zaradi penetracije v anus se boste med odnosom lahko ustrašili občutka, ki spominja na tistega, ki se pojavi pred veliko potrebo. Običajno ta po nekaj minutah mine, če je moteč, si vzemita nekaj pavze in nadaljujta kasneje. Ne gre za sporočilo telesa, da morate na stranišče, temveč zgolj za prilaganje organizma na nove dražljaje," pojasnjuje seksologinja.

Malo bolečine ni razlog za preplah

Intenziteta bolečine se od posameznika do posameznika razlikuje, a nikoli na lestvici od ena do deset ne bi smela presegati tretje oziroma največ četrte stopnje. Tudi prvič ne.

Pri odnosu ne sme priti do poškodb zadnjične odprtine, ne sme biti prisotne krvi. V kolikor jo opazite, prekinite akt in dokler se poškodbe ne pozdravijo, ne poskušajte znova.

Z analnim seksom lahko doživite orgazem

Trud je praviloma poplačan. "Z analnim seksom lahko v resnici doživite odlične orgazme. Zadnjična odprtina je namreč prekrita s številnimi živčnimi končiči, pravilna stimulacija teh vodi do željenega cilja. Morda ne prvič, a če bo izkušnja tedaj takšna, da bi jo želeli ponoviti, se bo nedvomno, v kateri od naslednjih ponovitev zaključila s pravim ciljem," bodri Van Kirkova.

Preberite še: Miti o lezbičnem seksu ali pa To so 4 poze, ki ji zagotovijo orgazem

Priporočamo tudi: Kako ženski orgazem podaljšati na dolžino 1 minute (6 korakov)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)