9 zaveznikov močnega spolnega poželenja (umestite jih na svoj jedilnik)

Nizko spolno poželenje je lahko posledica pomanjkanja vitaminov in mineralov, zato bi v prid kvalitetnega seksa morali določene pogosteje umestiti na jedilnik.

30.1.2019 ob 8:25

moski_zenska_postelja_noge.jpg

Je mogoče za upad spolne sle okriviti z določenimi vitamini in minerali preskopo prehrano? Po pisanju portala Readers digest se odgovor na to vprašanje glasi da. Da bi zadeve izboljšali poglejte, kaj vključiti na jedilnik in tako poskrbeti za znova vroče noči.

Uživajte več vitaminov B kompleksa

"Padec libida je lahko posledica pomanjkanja vitaminov B kompleksa, ki se med drugim odraža z nizko življenjsko energijo," je povedala prehranska strokovnjakinja Taz Bhatia in dodala, da bi ob padcu spolne sle morali na svoj jedilnik pogosteje vključiti z njimi bogata živila: perutnino, govedino, jajca, cela žita in zeleno zelenjavo.

Jejte več antioksidantov

"Zlasti vitaminov A in E, ki se ponašata z antioksidativno močjo ter spodbujata naravno sintezo hormonov, telesu dovajata energijo, pozitivno vplivata na krvni pretok in celično rast," je povedala spolna terapevtka Shannon Chavez. V ta namen priporoča uživanje sadja, zelenjave, oreščkov, celih žit, ki vsebujejo omenjena vitamina.

Uživajte več cinka

Pomanjkanje cinka v telesu po besedah Tazove vsekakor negativno vpliva na libido. Zato je ob težavah s spolnim poželenjem jedilnik priporočljivo popestriti z njim bogatimi živili: "Ostrige in drugi morski sadeži so dober vir tega minerala."

Ne pozabite na selen

Chavezova priporoča povečan vnos selena, ki se nahaja v oreščkih, govedini, tuni in celih žitih. Zlasti so z njim bogati brazilski oreščki, vendar pozor, dnevno priporočene količine, ki znaša 400 mikrogramov dnevno, ne gre prekoračiti, saj lahko previsoki odmerki selena prinašajo negativne posledice in ogrozijo zdravje srca, ledvic in jeter ter povišujejo tveganje za raka prostate.

obrok_zdravo_meso_zelenjava_micna.jpg

Priskrbite si L-arginin

Zgodnejše raziskave so dokazale, da lahko povečani odmerki L-arginina pozitivno vplivajo na libido žensk. Pojasnilo: ta aminokislina povečuje krvni pretok v intimnih organih. V naravi je bogato zastopana v lanenih semenih.

Uživajte več omega tri maščobnih kislin

Tazova tudi v prid boljšega libida priporoča mastne ribe, kot sta tuna in losos. Kajti kot je povedala, obstaja tesna povezava med boljšim pretokom krvi, nižjim tveganjem za depresijo in uživanjem teh maščob. Najbrž je odveč poudarjati, da tako upočasnjen krvni pretok kot slabo mentalno zdravje nista prijatelja dobrega spolnega življenja.

Privoščite si prave začimbe

So lahko začimbe, ki se podajo v jabolčno pito, ključ do boljšega seksa? Zdi se, da muškatni orešček res lahko okrepi spolno poželenje. Tako so vsaj dokazale raziskave na miškah. Tazova priporoča tudi cimet, ki že zgolj z vonjem izboljšuje razpoloženje:
"Študije so prišle do zaključka, da določeni vonji, denimo tisti, ki ga oddajajo cimet, bergamot, cedra in pačuli spodbudno vplivajo na počutje, spolno poželenje in s tem na boljši seks."

Poskusite ginseng

Ginseng v stari kitajski medicini od nekdaj slovi kot zaveznik libida, tudi sodobne raziskave so dokazale, da pomaga pri težavah z erektilno disfunkcijo ter okrepi spolno moč.

Previdno z dodatki prehrani

"Na tržišču je veliko različnih dodatkov prehrani, ki obljubljajo boljši libido, a čudežna tabletka žal ne obstaja," opozarja Chavezova in dodaja: "Najboljša pot do zdravega libida je zdrav način življenja, redna vadba, pestra prehrana, pomagajo pa tudi primerni načini sproščanja."


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Pet obveznih dejanj po seksu ali pa Zato se vezani moški ne odpovedo masturbaciji

Priporočamo tudi: Tega se vam glede seksa res ni treba sramovati


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)