Njegovo veličanstvo, Klitoris (in njegova moč v dajanju užitka)

Organ ženskega užitka zmore veliko več, kot meni večina.

6.10.2018 ob 4:10

orhdeja_popek_klitoris_vagina.jpg

Kako bi odgovorili na vprašanje, kje se nahaja vaš klitoris? Nekaj podobnega kot: "Kaj ni to tisti gumbek na zunanji strani vagine?" Najbrž ne bi izjavili, da je organ ženskega užitka v bistvu skrit v notranjosti telesa in obdaja celo nožnico.

A prav slednje, čeprav gre za manj znano dejstvo, drži. Kajti ščegetavček je še vedno zavit v tančico skrivnosti. Na srečo mu znanost zadnja leta posveča vse več pozornosti, ki si jo nedvomno zasluži. Med drugim se je tako izkazalo, da je tisto, kar večina pozna, samo vrh ledene gore. In da je njegova moč v dajanju užitka veliko večja, kot bi si mislili.

Skrito pod površjem

Gumbek, za katerega večina meni, da je klitoris, je v bistvu njegova glavica, edini viden del večje notranje strukture. "Na njej je od 6000 do 8000 živčnih končičev," je za Cosmopilitan povedala seksologinja Debby Herbenick. Približno toliko živčnih končičev je po njenih besedah na glavici penisa, a ker je tista klitorisa manjša in so tam bolj skoncentrirani, je veliko občutljivejša od glavice moškega spolnega organa.

Leta so tako laiki, kot strokovnjaki klitorisu pripisovali manjšo vlogo, kot penisu (nima reproduktivne naloge), zato se stroka z njim ni pretirano ukvarjala. Šele v 90. letih prejšnjega stoletja so s pomočjo magnetne resonance ugotovili, kakšen je v resnici in kakšna je njegova dejanska moč.

Kakšen torej je

Glavica je z manjšim, tanjšim delom (corpora cavernosa) povezana s samim ščegetavčkom, ki se razteza na obeh straneh vaginalnega kanala. Vezni del se razširi v dva kraka (curura). Ta sta dolga približno sedem centimetrov in potekata vzporedno po vaginalnem kanalu. Če si ne morete predstavljati: spominja na fračo. Glavica, vezni del in ločena dela klitorisa so, tako kot moški spolni organ, sestavljeni iz erektilnega tkiva. To se med vzburjenjem napolni s krvjo, naraste in telo pripravi na orgazem.

Čas za raziskovanje

In kako to znanje izkoristiti sebi v prid? Kot prvo je poznavanje tega organa ključ do povečanja užitka. "Ko ženskam pripovedujem o notranjemu delu klitorisa niso samo šokirane, želijo ga tudi čim bolje spoznati," je povedala seksologinja.

Kajti dejstvo je, da je s stimulacijo vsega erektilnega tkiva mogoče doživljati močnejše orgazme, kot zgolj z razvajanjem njegovega zunanjega dela. Zato ga med predigro dodobra zagrejte, naj bo tedaj, ko on vstopi v vas, povem pripravljen na ključno dejanje.

Samo zato, ker ni dokazov o tem, da je mogoče z zunanjo stimulacijo razvajati notranji del ščegetavčka, te možnosti ne gre kar zavreči. "Vemo, da klitoris teče vzporedno z vaginalnimi ustnicami," je povedala Herbenickova. "Zato dragega prosite, naj jih masira s celo dlanjo in se ne osredotoča samo na viden gumbek. Na takšen način bo dodatno spodbudil vašega zaveznika, ga pripravil do popolne erekcije in končni rezultat bo še boljši, kot bi pričakovali."

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: To! je ključna sestavina, ki zagotavlja odličen seks ali pa Analni seks: 13 stvari, ki jim mora vedeti vsaka ženska


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)