Neprijetna vprašanja, ki si jih mora po desetih letih zveze zastaviti vsak par

Po prvem desetletju zveze je dobro iskreno odgovoriti na nekaj neprijetnih, a za uspeh zveze v prihodnosti pomembnih vprašanj.

29.1.2022 ob 6:37 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

 Neprijetna vprašanja, ki si jih mora po desetih letih zveze zastaviti vsak par

Torej, za vama je prvo desetletje zveze. Super, da vama je uspelo. Uspe vama lahko še naprej, a preden zakorakata proti dvajseti obletnici, si zastavita nekaj pomembnih, čeprav ne ravno prijetnih vprašanj.

Odgovori nanje vama bodo pokazali, kje v resnici stojita in kaj vama namenja prihodnost. Pet ključnih za Pure Wow niza klinična psihologinja Bethany Cook.

Si zadovoljna/zadovoljen z življenjem, ki sva ga zgradila skupaj?

Zakaj okolišiti in slepomišiti, najbolje je kar naravnost vprašati.  To vprašanje je pomembno, ker od partnerja zahteva, da se z mislimi vrne nazaj na skupno pot, ki sta jo prehodila, se spomni vzponov in padcev, tega, kako sta jih uspela premagati, prav tako pa tudi vsega, kar morda nista uspela uresničiti.

Ponuja nekakšno inventuro vajinih skupnih let, ozavesti vse dobro in slabo ter s tem postavlja temelje za naprej.

Seveda odgovor ni nujno vedno zgolj pozitiven, prav tako naj ne bi bil čisto negativen. Najbrž bo vključeval vsega po malem ter s tem zagotovil priložnost za veselje ob pozitivnih dejavnikih in tudi možnost za izboljšanje tistega, kar morda v odnosu ne cveti.

Si včasih želiš, da bi imela otroke/da ne bi imela otrok?

Odvisno seveda od tega, ali sta starša ali nista. Imeti otroka prinaša v zvezo veliko odgovornosti, spremeni se stil življenja para, postavijo se druge prioritete, pride veselje in pridejo tudi skrbi.

Naraščaj na zvezo nedvomno vpliva. Včasih v pozitivnem, včasih v negativnem smislu.

Odločitev glede tega, ali bosta otroke imela ali ne, je čisto osebna in mora biti skupna. A ozaveščanje te odločitve in njenih posledic paru zagotavlja pogoje za izboljšanje razmerja ter ga včasih postavi na trdna tla, zlasti, če je v zvezi prisotno obžalovanje glede tega, da sta ali da nista starša.

Skratka, vsekakor je to vprašanje lahko iztočnica za temeljit pogovor, v kakšni družini se vidita v prihodnosti ter za soočenje z morebitnimi razhajanji glede pogleda na starševstvo.

Te še vedno privlačim? Me še vedno ljubiš?

Morda o tem sploh ne razmišljata. Konec koncev se vama zdi, da je to povsem samo po sebi umevno, vendarle sta že dolgo par. A prav zato bi si so tej priložnosti to vprašanje morala zastaviti in nanj oba iskreno odgovoriti.

Velikokrat se namreč zgodi, da zveza po določenem času ne temelji več na ljubezni in privlačnosti, temveč na materialnem, bivanjskem ali drugem vidiku.

Iskren odgovor vama bo pokazal, kje natančno stojita in, če si bosta morala priznati, da je zveza zašla, bosta imela priložnost to spremeniti, znova obuditi iskrice ter razmerje popeljati proti naslednji dekadi. Je mogoče, verjemite.

Kakšni so tvoji cilji za naslednjih deset let?

Prejšnja vprašanja so se nanašala na preteklost in sedanjost, to je usmerjeno v prihodnost. Morda se glede ciljev za prihodnost pogovarjata sproti in jih tudi uresničujeta. A najbrž gre za cilje kratkoročne narave. Psihologinja pa opozarja, da je dobro imeti vpogled tudi v tiste, ki so bolj odmaknjeni.

Kar pomeni: lastne oblikovati in partnerjeve poznati. Nič narobe, če nimata povsem enakih. Pogovor o njih vama bo pomagal, da jih bosta uskladila in določila tiste, ki jih morata doseči skupaj ter one, ki so vama izziv kot posameznikoma. Vsi so za nadaljnjo skupno življenje zagotovo pomembni.

Si v življenju na sploh srečen/srečna?

Ne gre le za drugo obliko prvega vprašanja, temveč za vpogled v čisto osebne vrednote, prioritete ter želje. Določa, kako se partnerja počutita vsak zase in ne kot par.

Sta uspela uresničiti svoje osebne sanje, sta znala krmariti med življenjem v zvezi in izpolnjevanju lastnih ambiciji, sta uspela kljub razmerju zadržati lastni jaz? Vse to so z vidika prihodnosti pomembne postavke. Kajti, če je nekdo žrtvoval velik del sebe na račun zveze, je lahko zadovoljen z razmerjem, žal pa bi le težko lahko rekel, da je zadovoljen s svojim osebnim  življenjem. In z njim se začrtajo smernice za nadaljnjo delovanje para ter v njem združenih dveh posameznikov.

Preberite še: Pepelkin kompleks: kaj je to in kako je to lahko vzrok, da v ljubezni ne najdete sreče

Morda vas zanima tudi: Tako bo vajina ljubezen trajala večno


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)